ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ποινικός Κώδικας: Κακούργημα η αιμομιξία - Αυτεπάγγελτα διώκεται η προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας

Ποινικός Κώδικας: Κακούργημα η αιμομιξία - Αυτεπάγγελτα διώκεται η προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας
Pixabay

Αλλαγές και τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας κατά την ομιλία του στο Webinar με θέμα “Fighting impunity in the 21st century” που διοργάνωσε το Delphi Economic Forum.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Τσιάρας προανήγγειλε την επαναφορά του κακουργηματικού χαρακτήρα για το αδίκημα της «αιμομιξίας», το οποίο είχε μετατραπεί σε πλημμέλημα με το νέο Ποινικό Κώδικα, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η /7/2019.

Μετά την αποκάλυψη πλήθους καταγγελιών για σεξουαλικής φύσεως αδικήματα στον καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο, πολλά από τα οποία δεν διερευνήθηκαν καθώς είχαν παραγραφεί ή δεν είχε υποβληθεί εντός τριμήνου μήνυση, φαίνεται πως έρχονται αλλαγές έπειτα από πρόταση της Διαρκούς Επιστημονικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων του νέου Ποινικού Κώδικα.

Πλέον θα προβλέπονται πλέον αυστηρότερες ποινές για τα λεγόμενα «σεξουαλικά εγκλήματα» μεταξύ συγγενών, δηλαδή για τη σεξουαλική βία που ασκείται εντός της οικογένειας, ενώ προαναγγέλθηκε και η αναστολή της έναρξης του χρόνου παραγραφής από τον χρόνο ενηλικίωσης του θύματος και για τα πλημμελήματα.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε και την αλλαγή του τρόπου άσκησης της ποινικής δίωξης. Πλέον το αδίκημα της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας θα διώκεται αυτεπαγγέλτως και όχι κατ’ έγκληση.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κατά την ομιλία του υπενθύμισε τις αστοχίες του νέου Ποινικού Κώδικα με την πλημμεληματοποίηση του αδικήματος της «ενεργητικής δωροδοκίας» από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Μετά τις τροποποιήσεις του Νοεμβρίου του 2019, με τις οποίες επαναφέραμε τον κακουργηματικό χαρακτήρα της ενεργητικής δωροδοκίας τόσο η GRECO όσο και ο ΟΟΣΑ συνέταξαν εξόχως καλές εκθέσεις. Αντίστοιχα, η πρώτη Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας ήταν μια από τις καλύτερες εκθέσεις μεταξύ των Κρατών - Μελών. Κυρίως διότι η χώρα μας έκανε τολμηρά βήματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας. Εκτός από την επαναφορά της ενεργητικής δωροδοκίας, συστάθηκε και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στην οποία υπάγονται πλέον 6 ελεγκτικοί μηχανισμοί του Κράτους και οι οποίοι λειτουργούν με αυτοτέλεια, αλλά και με συνοχή» ανέφερε ο κ. Τσιάρας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στις 19:00 το διάγγελμα Μητσοτάκη – Αποκαλυπτήρια για εστίαση και υποχρεωτικό εμβολιασμό