ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Επίθεση με βιτριόλι: Οι τρεις συγκλονιστικές καταθέσεις της Ιωάννας Παλιοσπύρου πριν τη δίκη

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου
Intimenews/Δημήτρης Καπάνταης

Δώδεκα ημέρες πριν την πολυαναμενόμενη κατάθεση της Ιωάννας Παλιοσπύρου, το Newsbomb.gr παρουσιάζει τις καταθέσεις που έδωσε το θύμα της αποτρόπαιης επίθεσης με βιτριόλι στις αστυνομικές αρχές, πριν αλλά και μετά την αποκάλυψη της ταυτότητας της 36χρονης Έφης, που την περιέλουσε με το καυστικό υγρό τον Μάιο του 2020.

«Η Ιωάννα περίμενε πως δεν θα ερχόταν η κατηγορουμένη. Βεβαιώθηκε όμως όταν ανακοινώθηκε αυτό στη δικαστική αίθουσα» λέει στο Newsbomb.gr άνθρωπος του περιβάλλοντός της, υπογραμμίζοντας ότι η γενναία Ιωάννα θα βρίσκεται σε κάθε συνεδρίαση στο δικαστήριο «μέχρι η κατηγορουμένη να έρθει να την αντιμετωπίσει».

Στις 30 Σεπτεμβρίου η Ιωάννα Παλιοσπύρου θα ανέβει στο βήμα του μάρτυρα για να πει την δική της αλήθεια, να περιγράψει τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, αλλά και την αλλαγή της ζωής της μετά την επίθεση.

Αν και τα πραγματικά περιστατικά για την ημέρα του συμβάντος αναμένεται να είναι περίπου τα ίδια, όπως δηλαδή τα σκιαγράφησε στις προηγούμενες καταθέσεις της, όμως η περιγραφή της αλλά και όσα συνέβησαν αργότερα θα είναι εντελώς διαφορετικά, αφού στο διάστημα των 16 μηνών από την επίθεση, η Ιωάννα είναι πλέον μια διαφορετική γυναίκα.

Η πρώτη κατάθεση της Ιωάννας

Έξι μόλις ημέρες μετά την επίθεση που δέχτηκε λίγο πριν μπει στο γραφείο της, η Ιωάννα Παλιοσπύρου καταφέρνει να μιλήσει στους αστυνομικούς για το συμβάν, χωρίς ακόμη να γνωρίζει το πρόσωπο που της προκάλεσε τόσο πόνο. Στις 26 Μαΐου 2020, η Ιωάννα περιγράφει ότι έφτασε στην Καλλιθέα λίγο πριν τις 09.30 το πρωί, πάρκαρε το αυτοκίνητό της απέναντι από την Εκκλησία της Αγίας Ελεούσας και κατευθύνθηκε προς το κτίριο που εργαζόταν.

«Έσπρωξα την γυάλινη πόρτα της εισόδου και μετά φτάνοντας στο ασανσέρ πάτησα το κουμπί για να το καλέσω. Ενώ περίμενα το ασανσέρ στηριζόμουν από το πόμολο με το δεξί μου χέρι. Ενώ με το αριστερό κρατούσα την τσάντα μου. Εκείνη τη στιγμή άκουσα θόρυβο από το υπόγειο και μου δόθηκε η εντύπωση ότι κάποιος ήταν κάτω. Εγώ σκέφτηκα ότι ίσως είναι η καθαρίστρια ή κάποιος άστεγος γιατί κάτι τέτοιο είχε ξανά συμβεί και πέρυσι που είχαμε βρει στο υπόγειο κάτι βαλίτσες και ένα τύπου στρώμα. Γι’ αυτό το λόγο δεν έδωσα σημασία και παρέμεινα στο σημείο κοιτώντας το πάτωμα», περιγράφει στην κατάθεσή της.

Τα δευτερόλεπτα που ακολούθησαν, στάθηκαν ικανά να αλλάξουν για πάντα τη ζωή της, με τρόπο ξαφνικό και βίαιο.

«Όταν σήκωσα το βλέμμα μου είδα ξαφνικά μπροστά μου μια γυναικεία φιγούρα η οποία φορούσε μαύρη προστατευτική μάσκα, η οποία ήρθε κοντά μου, με κοίταξε στα μάτια και χωρίς να μου πει τίποτα μου πέταξε στο πρόσωπο κάποιο καυστικό υγρό. Αυτή μετά έφυγε τρέχοντας από την γυάλινη πόρτα εξόδου προς άγνωστη κατεύθυνση. Εγώ αρχικά κοίταξα την μπλούζα μου γιατί νόμιζα ότι μου έριξε κάποιο καφέ αλλά αυτό άρχισε να μυρίζει άσχημα και μου φάνηκε ότι είναι κάποιο καυστικό υγρό γιατί κατάλαβα ότι ήταν παχύρρευστο», περιγράφει η Ιωάννα, συμπληρώνοντας ότι αμέσως σκέφτηκε να τρέξει στο απέναντι φαρμακείο για βοήθεια.

«Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να τρέξω αμέσως στο απέναντι φαρμακείο, ενώ παράλληλα ούρλιαζα από τους πόνους για βοήθεια. Αισθανόμουν εκείνη τη στιγμή να πρήζεται το πρόσωπο μου και τα χέρια μου να καίνε. Όταν έφτασα στο φαρμακείο άρχισα να φωνάζω για βοήθεια και να λέω στην φαρμακοποιό ότι κάποιος μου πέταξε κάτι καυστικό στο πρόσωπο. Οι δύο γυναίκες που βρίσκονταν μέσα με κοίταζαν χωρίς να ξέρουν τι να κάνουν και εγώ γι’ αυτό το λόγο τους έλεγα να μου ρίξουν νερό. Μου έδειξαν που βρίσκεται ο νιπτήρας και τότε εγώ μπήκα μέσα και άρχισα να πλένομαι» είπε η Ιωάννα και συνέχισε λέγοντας πως η φαρμακοποιός της είπε να αφαιρέσει αμέσως τα ρούχα της.

«Εγώ έβγαλα την μπλούζα μου, το παντελόνι και τα παπούτσια μου και συνέχισα να πλένομαι, ενώ παράλληλα τους ζήτησα να καλέσουν σε βοήθεια και πιο μετά τους είπα να πάνε στο γραφείο μου και να φωνάξουν τον Γ.Δ. Αρχικά ήρθε μια συνεργάτιδά του γραφείου ασφαλιστική πράκτορας και ήταν με τη φαρμακοποιό να καλέσουν το 166. Μετά έφυγε αυτή και γύρισε μετά από λίγο με τον Π.Γ. Εγώ συνέχισα να ρίχνω νερό πάνω μου και μετά από λίγο με σκέπασαν με κάτι πρόχειρο καθώς ήμουν ημίγυμνη» εξιστορεί η Ιωάννα λίγα 24ωρα μετά την επίθεση.

Η ίδια κλήθηκε να καταθέσει ξανά στις 5 Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν τη σύλληψης της 36χρονης Έφης, προκειμένου να πει στους αστυνομικούς αν υπήρχε κάποιο πρόσωπο που υποψιαζόταν, ενώ για τρίτη φορά κατέθεσε το μεσημέρι της 11ης Ιουνίου 2020, όταν πλέον η προσαγωγή της 36χρονης είχε μετατραπεί σε σύλληψη. «Την γνωρίζω, δεν έχω φιλικές σχέσεις μαζί της και δεν έχω καμιά έχθρα μαζί της» ανέφερε η Ιωάννα στους αστυνομικούς, όταν της έδειξαν τη φωτογραφία της γυναίκας που της επιτέθηκε και άλλαξε τη ζωή της.