ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής στο εδώλιο για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι - Γιατί κατηγορείται

Φωτιά Μάτι
Στο εδώλιο ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
InTime / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Στο εδώλιο για παράβαση καθήκοντος και απόπειρα παράνομης βίας αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο πρώην αρχηγός της πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος, μετά από μήνυση που υπέβαλλε σε βάρος του ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος, υποστηρίζοντας πως επιχείρησε να παρέμβει στις έρευνές του προκειμένου να συγκαλυφθούν οι ευθύνες για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο εισαγγελέας πρωτοδικών Νίκος Αντωναράκος, μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατέληξε τον περασμένο Οκτώβριο στην άσκηση δίωξης σε βάρος του κ. Ματθαιόπουλου για δυο πλημμελήματα και έστειλε με απευθείας κλήση την υπόθεση στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

Υπενθυμίζεται ότι ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσος, ο οποίος είχε διοριστεί από την Εισαγγελία της Αθήνας στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για την εθνική τραγωδία με τους 102 νεκρούς, με τη μήνυσή του αλλά και με σειρά καταθέσεων που έδωσε ενώπιον του ανακριτή που χειρίστηκε την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, προχώρησε σε καταγγελία ότι δέχθηκε πιέσεις προκειμένου να συγκαλύψει τους υπεύθυνους για τους χειρισμούς το μοιραίο απόγευμα της πυρκαγιάς.

Στις 3 Μαρτίου 2019, ο κ. Λιότσιος είχε καταγγείλει σε μήνυση που κατέθεσε στην Εισαγγελία, ότι είχε γίνει στόχος δολιοφθοράς όταν άγνωστοι είχαν βγάλει την αλυσίδα κίνησης από τη μοτοσυκλέτα του εξαιτίας της οποίας κινδύνευσε η ζωή του. Όπως περιγράφει στη μήνυση, «κατά τη διάρκεια διενέργειας των αναγκαίων για την σύνταξη της πραγματογνωμοσύνης πράξεων και συγκεκριμένα την 20.09.2018, δέχθηκα τηλεφώνημα από τον τότε Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και νυν μηνυόμενο, ο οποίος μου ζήτησε την επομένη να τον επισκεφθώ στο γραφείο του στο ΕΣΚΕ, προκειμένου να συζητήσουμε ένα σοβαρό ζήτημα. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των διαρκών επεμβάσεων και παρεμβάσεων στο έργο μου, ήδη από την πρώτη στιγμή του διορισμού μου, με απείλησε, προκαλώντας μου φόβο».

Μάλιστα, παρέθεσε και όσα τον έκαναν να νιώσει απειλή ακόμα και για την ίδια τη ζωή του: «Εκεί που ταράχθηκα πάρα πολύ ήταν όταν γύρισε και μου είπε με στόμφο ότι αν μετά απ’ όλα αυτά δεν τον ακούσω, θα έρθει και το «μεμονωμένο». Η έκφραση αυτή θεωρούσα και θεωρώ ότι αποτελεί απειλή για την ίδια μου τη ζωή… Ενισχύεται η άποψη αυτή διότι όταν ο εισαγγελέας κάλεσε τους υπόπτους, συμπεριλαμβανομένου και τον κ.Ματθαιόπουλο, εγώ τρεις μέρες μετά υπέστη δολιοφθορά στη μηχανή μου και λίγο έλειψε να μου στοιχίσει την ίδια μου τη ζωή», ανέφερε στην κατάθεση του ο πραγματογνώμονας.

Μέσα από τις καταθέσεις του πραγματογνώμονα και τα όσα φέρεται να του είπε ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, είχαν αποκαλυφθεί και περιστατικά που αφορούσαν σε παλαιότερες πυρκαγιές. Ειδικότερα, σύμφωνα με συνομιλία που φέρονται να είχαν Λιότσος και Ματθαιόπουλος, ο τελευταίος φέρεται να του είπε:

« (…) Εγώ κλήθηκα σε ανώτατο επίπεδο και μου λένε ο κύριος Λιότσιος εντάξει θα βοηθήσει ….τι θα βοηθήσει εδώ καταφέρεται και κάνει κρίσεις ανωτέρων, με ποιο δικαίωμα καταφέρεται σε εκείνο, καταφέρεται. Ο κύριος Λιότσιος πρέπει να φτιάξει ένα πόρισμα για τη φωτιά και όχι μέσα από το πόρισμα να φαίνεται ποιος φταίει, αν φταίει ο Ματθαιόπουλος, ο Τερζούδης ο άλλος ο άλλος ο άλλος, κάλεσέ τον και πέστου τα, σε κάλεσα λοιπόν και στα’ πα για να ξυπνήσεις. Γιατί στο λέω έχεις 15χρόνια – 20 για να πάρεις σύνταξη. (…) Θα έρθει το χαρτάκι από πάνω, χωρίς να το θέλω εγώ, έτσι θα πούνε στη Σάμο, ποιος είναι ναι και στην πρώτη φωτιά μη του σηκώνεις και τίποτα και θα ‘ρθει μετά ο Γκουρμπάτσης και θα σε βρει. Έτσι γίνονται τα παιχνίδια, έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με Καπέλιο – Βασιλειάδη για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα ΚΥΘΗΡΑ χωρίς εναέρια και στη ΜΑΝΗ χωρίς εναέρια, τόσοι είναι οι φάκελοι στους Εισαγγελείς στου Γυθείου και του Πειραιά, το παιχνίδι παίζεται. Εγώ δε σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα, πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου, αν είναι ελλιπή στοιχεία στα αρχίδια σου, τι θα σου πει ο Εισαγγελέας τίποτα, αυτά είχα αυτά έβαλα αυτά βρήκα, αν δε σας κάνουν βάλτε άλλους».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Το 5ο θα είναι το σφοδρότερο κύμα – Πότε θα κορυφωθεί

Κορονοϊός: Πρωτοχρονιά με rapid test και για εμβολιασμένους - Ανακοινώσεις ακόμα και σήμερα

Χριστούγεννα με έξαρση στις ηλεκτρονικές απάτες: Ποιο SMS να μην ανοίξετε - Αδειάζουν λογαριασμούς

Επίδομα παιδιού - ΟΠΕΚΑ: Νωρίτερα θα πληρωθεί η 6η δόση - Πότε θα δουν λεφτά οι δικαιούχοι