ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ειδικό Δικαστήριο: «Η εταιρεία του Καλογρίτσα ήταν το τσαπατσουλιστάν της δεκαετίας 70»

Ειδικό Δικαστήριο: «Η εταιρεία του Καλογρίτσα ήταν το τσαπατσουλιστάν της δεκαετίας 70»
Eurokinissi

Την άσκηση πίεσης από τον Χρήστο Καλογρίτσα προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από τη τράπεζα με 40 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία του τηλεοπτικού σταθμού, με εγγύηση τα «βοσκοτόπια στην Ιθακη» κατήγγειλε στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην ανώτατος διευθυντής της ATTICA BANK Αθανάσιος Τσάδαρης.

«Ο Χρήστος Καλογρίτσας με πίεσε αφόρητα να χρηματοδοτήσουμε με 40 εκατομμύρια με ενέχυρο τα βοσκοτόπια στην Ιθάκη» είπε ο μάρτυρας που κλήθηκε να καταθέσει καθώς την περίοδο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016 η συγκεκριμένη τράπεζα εξέδωσε την επίμαχη εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ στον επιχειρηματία.

Όπως υποστήριξε ο κ. Τσάδαρης, εκείνη την εποχή η ATTICA BANK ήταν ιδιαίτερα σε κρίσιμη φάση, καθώς υπήρχε κρίση ρευστότητας και διαρροή καταθέσεων, ενώ υπήρχε αμφισβήτηση της ποιότητας των χρηματοδοτήσεων, καθώς είχαν διαπιστωθεί παράτυπες χρηματοδοτήσεις. «Είναι άδικο να έχουμε καταχωρηθεί ως "Βοσκοτόπια BANK". Tότε, στις 14-9-2016 πήγαμε στον Καλογρίτσα και του κατέστησα σαφές ότι δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο. Εκείνος απλά μας είπε ότι έχει μια έκταση 5 χιλιάδων στρεμμάτων στην Ιθάκη. Σε τέσσερις ημέρες έπρεπε να δώσει το τίμημα για τον τηλεοπτικό σταθμό και μας ζητούσε δάνειο με ενέχυρο βοσκοτόπια. Εγώ απειλήθηκα από τον Καλογρίτσα. Πάντα είχα τους συνεργάτες μου δίπλα, η πίεση ήταν ασφυκτική. Έφτασε να μου πει ότι "αυτοί που σε καλύπτουν από την ΤτΕ, δεν θα τους περάσει και εγώ τα 40 εκατομμύρια θα τα πάρω" και τότε εγώ έλυσα τη συνεδρίαση και έφυγα» είπε ο μάρτυρας εξηγώντας πως μετά από αυτό το ΔΣ της τράπεζας αποφάσισε να μη χρηματοδοτήσει κανένα ΜΜΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο μάρτυρας έκανε λόγο για διαρκείς πιέσεις του Χρήστου Καλογρίτσα, χαρακτηρίζοντας «τσαπατσουλιστάν της δεκαετίας του '70» την εταιρεία του επιχειρηματία. «Ούτε 100 ευρώ δεν μπορούσε να κάνει ανάληψη από το 2017 και μετά, στις 25 Ιανουαρίου 2017 με εντολή μου εστάλη επιστολή στην πλευρά Καλογρίτσα, για ποιο λόγο στέλνουν απειλητικά μηνύματα σε στελέχη μας. Η πίεση ήταν διαρκής» είπε ο κ. Τσάδαρης.

Η εγγυητική επιστολή

Ο μάρτυρας υποστήριξε πως προς τέλη Αυγούστου 2016, πριν την καταληκτική ημερομηνία για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, τέθηκε το ζήτημα της εγγυητικής επιστολής των 3 εκατομμυρίων ευρώ. «Από την τράπεζα δόθηκε η απάντηση στον Χρήστο Καλογρίτσα ότι δεν έχει πιστωτικό όριο. Μόνο με πλήρη κάλυψη με μετρητά, μόνο έτσι θα μπορούσε να γίνει αυτό. Τελικά ήρθαν τα τρία εκατομμύρια στην τράπεζα. Ελέγχθηκαν ενδελεχώς κατόπιν εντολής μου. Όποιο έμβασμα έρχεται από το εξωτερικό ελέγχεται μέσα από λίστες που έχουν οι τράπεζες για τράφικινγ, ναρκωτικά, όπλα, από χώρες μαύρου εμπορίου. Όταν τα χρήματα τροφοδοτούνται από ευρωπαϊκά πιστοποιημένη τράπεζα, τότε μόνο η πρώτη ελέγχεται. Εμείς όμως κάναμε ακόμα και αυτόν τον έλεγχο και δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν η καθαρότητα των χρημάτων. Πιστοποιήθηκε η καθαρότητα των χρημάτων και εκδόθηκε η εγγυητική επιστολή και προχώρησε. Το 2021-22 άκουσα πρώτη φορά ότι υπάρχει αμφισβήτηση των χρημάτων» σημείωσε ο μάρτυρας.

Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα η Attica Bank αποφάσισε να σταματήσει να χρηματοδοτεί ΜΜΕ. «Διέταξα και συμπληρωματικό έλεγχο από την επιθεώρηση της τράπεζας να ελέγξει εάν τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες, γιατί ήταν κρίσιμη η περίοδος, κρινόταν η επιβίωση της τράπεζας. Εγώ δεν επέτρεψα ποτέ να έχω οποιαδήποτε πίεση από οποιονδήποτε. Ήμουν πάντα υπηρεσιακό στέλεχος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν δέχθηκα καμία πίεση από κανέναν».

«Δεν παρενέβη ο Παππάς για τα δάνεια Καλογρίτσα»

Συνήγορος Παππά: Γνωρίζετε να προέβη σε οποιαδήποτε πράξη ενεργούς μεσολάβησης ο τότε υπουργός Επικρατείας ο κ. Παππάς σε τρόπο ώστε να εξασφαλιστεί η δανειοδότηση Καλογρίτσα;

Μάρτυρας: Σε μένα όχι, σε άλλους δεν γνωρίζω.

Συνήγορος Παππά: Γίνατε αποδέκτης τέτοιας πληροφορίας από άλλους;

Μάρτυρας: Όχι.

Ο μάρτυρας αρνήθηκε και την εμπλοκή Παππά στο ζήτημα της εγγυητικής επιστολής. «Καμία μεσολάβηση δεν υπήρξε σε εμένα. Εγώ δεν τον γνωρίζω καν» ανέφερε και συμπλήρωσε απαντώντας σχετικά με το εάν μπορεί να απευθύνθηκε σε κάποιον άλλο: «Όταν εγώ ήμουν το νούμερο ένα της τράπεζας, δεν μπορούσε να απευθυνθεί σε κανέναν άλλο».

Κατά τη λήξη της συνεδρίασης το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφαση του να μην κληθεί τελικά να καταθέσει ο γιος του Χρήστου Καλογρίτσα, Ιωάννης Βλαδίμηρος.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Δημοκρατία: Αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποκαλύψεις στο Ειδικό Δικαστήριο

Ειδικό Δικαστήριο: Δεν θα απολογηθεί ο Νίκος Παππάς - Η κατάθεση Βαξεβάνη

Ειδικό Δικαστήριο: «Πόλεμος» για το SMS Παππά - Τι καταγγέλλει η ΝΔ, τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ