ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ειδικό Δικαστήριο: Αρνείται τις κατηγορίες ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Ειδικό Δικαστήριο: Αρνείται τις κατηγορίες ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
INTIME NEWS

«Την κατηγορία την αρνούμαι καθ' ολοκληρίαν», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Σε πλήρη άρνηση των κατηγοριών που του αποδίδονται προχώρησε και τη δεύτερη μέρα της απολογίας στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στρέφοντας τα βέλη του κατά των εισαγγελέων που τον κατήγγειλαν για παράβαση καθήκοντος και υποστηρίζοντας πως δεν πίστευε στο σκάνδαλο της Novartis και το είχα μεταφέρει και στον Πρωθυπουργό.

«Την κατηγορία την αρνούμαι καθ' ολοκληρίαν. Όλοι οι εισαγγελείς επιστρατεύτηκαν από τους πολιτικούς διώκτες μου, γι' αυτό το λόγο, για να καταδείξουν ότι υπήρχε σκευωρία Novartis, που όμως το βούλευμα το κατέρριψε», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Συνεχίζοντας τη χθεσινή του απολογία από τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου επανέλαβε ότι ο συγκεκριμένος εισαγγελικός λειτουργός είχε μανία εναντίον του, επειδή δεν είχε ανανεωθεί η θητεία του στην Οικονομική Εισαγγελία. «Είχε μανία να με εκδικηθεί, γιατί δεν μερίμνησα για την ανανέωση της θητείας του. Η κα Τουλουπάκη απολογείται για μια δικογραφία που κράτησε για μερικές ημέρες, ενώ ο Αθανασίου που κράτησε τρεις δικογραφίες για υπουργούς για χρόνια δεν απολογείται σε κανέναν. Δεν υπήρχε περίπτωση να ανανεωθεί η θητεία του» ξεκαθάρισε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Πρόεδρος: Πώς επέλεξε να πει ψέματα για τόσα θέματα ο κ. Αθανασίου;

Παπαγγελόπουλος: Του τα υπέδειξαν.

Πρόεδρος: Και γιατί να επιλέξουν αυτές τις υποθέσεις, όπως του Σάλλα, του Αλαφούζου, του Παπαχρήστου;

Παπαγγελόπουλος: Γιατί ευνοούσαν το αφήγημα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι θεωρούσαν οι εγκέφαλοι που σχεδίασαν αυτά τα νοσηρά πράγματα. Το αντάλλαγμα ήταν η ασυλία του. Είχε διαπράξει κατάχρηση εξουσίας για δικογραφίες κατά τριών υπουργών, δεν είχε προχωρήσει τις υποθέσεις.

Για την Ελένη Ράικου

«Όταν έγινα υπουργός ή αυτή (Ράικου) ή ο Αθανασίου ερχόταν στο γραφείο μου. Δεν έκανα καμία παρέμβαση για τις θητείες τους. Και η θητεία τους ανανεώθηκε και των δύο επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η Ράικου προσπάθησε να αποκρύψει τις στενές μας σχέσεις. Δεκαπέντε φορές έχουμε φάει μαζί, στη Γλυφάδα, στην Πεντέλη κ.λπ. Στο υπουργείο ερχόταν πολύ συχνά. Όσο ήταν ο κ. Παρασκευόπουλος ερχόταν σε μένα. Μετά με εγκατέλειψε και πήγαινε στον κ. Κοντονή. Είχαν αναπτύξει ιδιαίτερη σχέση. Είχαν την υπόθεση Novartis. Ο κ. Κοντονής πίστευε ότι θα είναι η καταξίωση του. Εγώ πίστευα πως δε θα προκύψει τίποτα» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος, τονίζοντας ότι η υπόθεση Novartis είναι πολύ μεγάλο σκάνδαλο, αλλά η έρευνα κατά την άποψη του δε θα μπορούσε να καταλήξει κάπου, άποψη που είχε διατυπώσει και στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ σε σημείο της απολογίας του απέδωσε ως κίνητρο της κ. Ράικου το να ικανοποιήσει τον Αντώνη Σαμαρά. «Ήθελε να ευνοήσει τον Σαμαρά. Εγώ τους γνώρισα. Ήταν πολύ φίλοι. Ήθελε να ζητήσει κάτι. Ήξερα ότι ο Σαμαράς κάνει ρουσφέτι, αλλά μετά σου βγάζει την ψυχή για να ανταποδώσεις, δεν ήθελα να μπλέξω και τους έφερα απευθείας σε επαφή. Αν με ρωτήσετε τι ρουσφέτι θα σας πω. Η Ράικου επαναλαμβάνει όλα όσα έχει πει στις μηνύσεις του ο Σαμαράς» ανέφερε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Ο κατηγορούμενος έκανε λόγο για συχνές επισκέψεις της τότε εισαγγελέως Διαφθοράς στο γραφείο του. «Ερχόταν στο υπουργείο πολύ συχνά 2-3 φορές την εβδομάδα, πάντα μου έφερνε κάποιο γλυκό. Και όταν πήγαινε στο εξωτερικό μου έφερνε κάτι. Η κυρία Ράικου ήρθε 23/3/17 στο γραφείο μου μετά τον Κοντονή. Μάλλον τον είδε για Novartis. Όποτε ερχόταν η Ράικου ο κ. Κοντονής έφευγε και πήγαινε σφαίρα στο Μαξίμου. Το κλίμα ήταν φιλικό, μου είπε πάλι για θητεία της, της είπα «άστο Ελένη δε γίνεται». Όταν έστειλε την επιστολή παραίτησης κράτησε επαφές μαζί μου. Τον Οκτώβριο με πήρε να μου ευχηθεί!», ανέφερε ο κατηγορούμενος.

«Αν ήμουν παλιάνθρωπος, αν ήμουν Ρασπούτιν θα κρατούσε επαφές μαζί μου; Σε συνάντηση που είχαμε για φαγητό μου ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι δεν αναφερόταν σε μένα» υποστήριξε και συμπλήρωσε πως «τα ψεύδη της για δύο τηλέφωνα που λέει ότι της έκανα, καταρρίπτονται από βούλευμα αφού δέχεται ότι δεν υπήρξε σκευωρία για Novartis. Κανένα τηλεφώνημα δεν έγινε».

Μάλιστα, έκανε λόγο για «κατασκευάσματα της φαντασίας της κ. Ράικου» και επανέλαβε πως «αυτά που είχα πει για υπουργάκο και επίτιμο, μου τα έλεγε. Κάθε τρεις και λίγο θα ήταν εκεί, στο γραφείο μου, γιατί να την πάρω τηλέφωνο και μάλιστα αμέσως την Παπαδάκου;».

Σχετικά με την παρέμβαση που του καταλογίζεται σε βάρος της συνταξιούχου εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, υποστήριξε πως είχε ζητήσει τη βοήθειά του ώστε να προαχθεί. «Λέει ψέματα. Για το Βγενόπουλο με ρώταγε συνεχώς εκείνη και της εξέφρασα τη νομική μου άποψη. Της είπα «γιατί δε τη γυρνάς πίσω τη δικογραφία;». Αυτή ήταν η άποψη μου, δεν της την επέβαλλα» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας: «Προσπαθεί να με εμφανίσει ως αγενή, ως τραμπούκο. Αν στις 10 Ιουλίου του 2015 έκανα όσα λέει ότι δηλαδή μπήκα στο γραφείο στη συνάντηση με τους Κυπρίους για το θέμα Βγενόπουλου και την απείλησα γιατί μετά από δυο μήνες με πήρε τηλέφωνο; Μάλιστα στην αναφορά της μετά στην κ. Γκοτζαμάνη δεν ανέφερε τίποτα».

Η απολογία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου συνεχίζεται την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, ενώ στις 13 Φεβρουαρίου η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή θα διατυπώσει την πρόταση της επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων.

Διαβάστε επίσης:

Παπαγγελόπουλος: Απόπειρα χειραγώγησης της δικαιοσύνης

Ξένη Δημητρίου: «Ουδέποτε παρενέβη ο Παπαγγελόπουλος στο έργο μου»

Ντζούρας: Καμία παρέμβαση από Παπαγγελόπουλο, Τουλουπάκη για Novartis