ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τέμπη: Προφυλακιστέος ο σταθμάρχης

Τέμπη: Προφυλακιστέος ο σταθμάρχης

Με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, ο σταθμάρχης κρίθηκε προφυλακιστέος για την τραγωδία στα Τέμπη

Ολοκληρώθηκε μετά από 7μιση ώρες λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ της Κυριακής 5 Μαρτίου η απολογία του σταθμάρχη Λάρισας για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη, που οδήγησε στον θάνατο 57 ανθρώπους.

Ο 59χρονος κρίθηκε προφυλακιστέος με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 59χρονος δεν εμφανίστηκε με απολογητικό υπόμνημα, αλλά ξεκίνησε αμέσως να απαντάει στις ερωτήσεις.

Ο σταθμάρχης είχε μεταφερθεί νωρίτερα από τις 11 το πρωί στο Δικαστικό Μέγαρο, όμως η διαδικασία διεκόπη πριν ξεκινήσει, λόγω τεχνικού προβλήματος. Κατά τις 14:00 κλήθηκε να μπει στο γραφείο της ανακρίτριας για να ξεκινήσει η απολογία του η οποία και συνεχίστηκε για περίπου επτά ώρες.

Η κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανθρώπων και είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τους συνήγορους του δήλωνε συντετριμμένος από την πρώτη στιγμή και ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης στον βαθμό που του αναλογεί. Φέρεται να είπε στον συνήγορό του ότι «έχω στις πλάτες μου τον θάνατο 35 ανθρώπων» όταν αντιλήφθηκε το λάθος του, αλλά παράλληλα επιδιώκεται να αποδοθούν ευθύνες για παραλείψεις ή λάθη σε όποιον ακόμη αναλογούν.

Ένταση έξω από το δικαστικό Μέγαρο Λάρισας

Το μεσημέρι της Κυριακής 5/3 κατά τη διάρκεια της απολογίας του σταθμάρχη, επικράτησε ένταση στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας όπου απολογείται ο σταθμάρχης.

Δικηγόρος οικογενειών θυμάτων και τραυματιών διαπληκτίστικε έξω από τις δικαστικές αίθουσες και απείλησε με μηνύσεις κατά δημοσιογράφων, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν από την αστυνομία στο τμήμα μεταγωγών.

Η ένταση ξεκίνησε όταν ο δικηγόρος είπε ενώπιον δημοσιογράφων ότι έδωσε στοιχεία στην ανακρίτρια και του ζητήθηκε παράβολο, ενώ στη συνέχεια άρχισε να απειλεί με μηνύσεις.

Συνολικά έγιναν τέσσερις προσαγωγές, τριών δημοσιογράφων κι ενός εικονολήπτη, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. Ο δικηγόρος κ. Θεοδωρόπουλος αρχικά τους προσέγγισε για να τους διαμαρτυρηθεί για θέμα που αντιμετώπισε και στη συνέχεια για να αντιπαρατεθεί μαζί τους φωνάζοντας ότι θα υποβάλει μήνυση για προσβολή νεκρών.

«Δεν ξέρω πού έβαλα το τρένο», είπε ο σταθμάρχης έπειτα από τη φονική σύγκρουση

Όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για τις πρώτες στιγμές στο σταθμαρχείο της Λάρισας που εργαζόταν ο 59χρονος σταθμάρχης ο οποίος έχει συλληφθεί ως ένας από τους υπαίτιους για το δυστύχημα στα Τέμπη, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Όπως αποκαλύπτει το STAR, ο σταθμάρχης μετά τη φονική σύγκρουση των τρένων μίλησε με το σταθμάρχη των Παλαιοφαρσάλων και του είπε «έχω σύγκρουση». Εκείνος του αποκρίθηκε «τι έκανες;» με τον κατηγορούμενο σταθμάρχη να απάντά: «Δεν ξέρω πού έβαλα το τρένο, δεν θυμάμαι».

Ο σταθμάρχης των Παλαιοφαρσάλων, ο οποίος έχει 30 χρόνια εμπειρίας στο επάγγελμα, κοίταξε αμέσως τον πίνακα κι είδε ότι το κλειδί ήταν γυρισμένο κι αντιλήφθηκε ότι κάτι συνέβη.

Βίντεο ντοκουμέντο από το λάθος του σταθμάρχη - Το μοιραίο τρένο περνά από τη λάθος ράγα

Το διπλό, μοιραίο, λάθος του σταθμάρχη της Λάρισας έχει αποτυπωθεί και σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας της περιοχής, με την αμαξοστοιχία Intercity 62 να περνάει από τη λάθος κατεύθυνση και να οδηγείται στην ολέθρια σύγκρουση στα Τέμπη. Τα σφάλματα του 59χρονου είναι εμφανή, ενώ επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός ότι νωρίτερα είχε κάνει το ίδιο λάθος και με τον προαστιακό, ωστόσο, αποφεύχθηκε νέα τραγωδία καθώς γύρισε το κλειδί. Πιθανότατα από παρέμβαση άλλου σταθμάρχη που ήταν μαζί του στη βάρδια, ο οποίος όμως στη συνέχεια φέρεται να αποχώρησε.

Ο προαστιακός Βόλου – Λάρισας έχει καταγραφεί σε βίντεο ντοκουμέντο, να κινείται στο ίδιο ρεύμα που κινήθηκε στη συνέχεια η μοιραία αμαξοστοιχία Intercity 62 καθώς ο σταθμάρχης δεν γύρισε το κλειδί στη διάβαση επί της οδού Καραγάτση για να αποκαταστήσει την κανονική ροή. Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο σταθμάρχης είχε περίπου μία ώρα στη διάθεσή του για να γυρίσει το κλειδί, πράγμα που δεν έκανε.

Σχετικές ειδήσεις