ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Γλυκά Νερά: Παρατήρηση για τις διακοπές στη δίκη – Γιατί ξέσπασε ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος

Γλυκά Νερά: Παρατήρηση για τις διακοπές στη δίκη – Γιατί ξέσπασε ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Γλυκά Νερά: Δύο φορές ξέσπασε ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος στη διάρκεια της δίκης την Πέμπτη (1/6), ενώ η έδρα του δικαστηρίου εμφανίστηκε ενοχλημένη από τις συνεχείς διακοπές της πλευράς του κατηγορούμενου.

Με «παρατήρηση» της έδρας προς την πλευρά του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου για τις συνεχείς διακοπές, αλλά και με δυο ξεσπάσματα του κατηγορουμένου για τη δολοφονία της συζύγου του Κάρολαιν Κράουτς τον Μάιο του 2021 στα Γλυκά Νερά, συνεχίστηκε η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας.

«Όταν δίνουμε διακοπή για μία δικάσιμο και υπάρχει ένα κώλυμα θα πρέπει να προαναγγέλλεται, διαφορετικά οδηγούμαστε σε διακοπές και γίνονται αρνητικά σχόλια σε βάρος της δικαιοσύνης και δημιουργούνται προβλήματα στους άλλους παράγοντες της δίκης» είπε με αυστηρό τόνο ο πρόεδρος της έδρας του δικαστηρίου. «Το ήθος και το ποιον μας είναι συγκεκριμένο. Προέκυψε και ένα κώλυμα με ένα πενταμελές στο Πειραιά, ακούστηκαν πολλά και εκτός δικαστικής αίθουσας. Δεν ήμαστε εδώ για να παρακωλύσουμε τη δικαιοσύνη, οι εξελίξεις των δικών που συμμετέχουμε μας δημιουργούν πολλά προβλήματα» απάντησε ο συνήγορος του 34χρονου κατηγορουμένου Αλέξανδρος Παπαϊωανίδης.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την ολοκλήρωση της κατάθεσης της γειτόνισσας του ζευγαριού, Αγγελικής Γερολυμάτου.

Πρόεδρος: Σας είχε δώσει την εντύπωση πως λειτουργούσε από μόνη της ή υπήρχαν κάποιοι περιορισμοί;

Μάρτυρας: Δεν μου είχε πει ποτέ κάτι θετικό ή αρνητικό για κατηγορούμενο. Ήταν ένα παιδί κλεισμένο στο σπίτι της και η ζωή της ξεκινούσε από το απόγευμα….Είχα καθημερινή επαφή με Καρολάιν είτε από κοντά είτε μέσω τηλεφώνου.

Υπεράσπιση: Πως ήταν συμπεριφορά κατηγορούμενου;

Μάρτυρας: Ευγενικός φαινόταν. Πολλές φορές όταν μιλούσε, μιλούσε και για λογαριασμό της Καρολάιν.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης της μάρτυρα, ο ο κατηγορούμενος ξέσπασε κάνοντας λόγο για «συνεχόμενη ειρωνεία από την πλευρά του κ. Χαρμάνη!», συνηγόρου της οικογένειας της άτυχης Κάρολαιν.

Η κατάθεση της κολλητής

Τη σκυτάλη στο βήμα του μάρτυρα πήρε η φίλη της Καρολάιν, Θεώνη Αγγελακοπούλου, με την οποία συναντήθηκε λίγες ώρες πριν τη δολοφονία της. «Ήταν πρόσχαρο, κοινωνικό παιδί. Ήταν εξωστρεφής και της άρεσε να βγαίνει έξω» είπε η μάρτυρας περιγράφοντας τη φίλη της, ενώ χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο «συμπαθητικό». Αναφερόμενη στη σχέση του ζευγαριού χαρακτήρισε «λίγο παράταιρη τη διαφορά ηλικίας», αλλά και το γεγονός πως η 20χρονη φίλη της «παρατούσε όλη τη ζωή της για να είναι με κάποιον».

«Θυμάμαι ότι όταν την είχα ρωτήσει για την εγκυμοσύνη, είχε πάρει το λόγο ο κατηγορούμενος. Και όταν την είχα ρωτήσει για σπουδές, είχε πάρει πάλι το λόγο κατηγορούμενος. Μου είχε κάνει εντύπωση ότι υπήρχε εγκατάσταση στο κινητό που έδειχνε με gps που βρίσκεται ο καθένας ανά πάσα στιγμή» υπογράμμισε η μάρτυρας.

Φτάνοντας στην ημέρα που συνάντησε για τελευταία φορά την Κάρολαιν, η μάρτυρας ανέφερε: «Μου έστειλε μήνυμα το πρωί ότι είναι στο πάτωμα και κλαίει και ότι δεν είναι καλά. Μου είπε να βρεθούμε. Βρεθήκαμε στο Παγκράτι για φαγητό. Το ταξί που την έφερε το οδηγούσε ήταν φίλος. Μου είπε πως είναι πιεσμένη με το κομμάτι του σπιτιού και του παιδιού. Και πως όλο αυτό δεν της προκαλούσε ευχαρίστηση. Ήταν κάτι που ήθελε να είναι διαφορετικό, να έχει λιγότερες πιέσεις».

Πρόεδρος : Εμφανίστηκε και ο κατηγορούμενος;

Μάρτυρας: Ναι απρόσκλητος. Απρόσμενα εμφανίστηκε. Η Καρολάιν έδειξε να εκπλήσσεται αρνητικά. Ότι δεν το περίμενε και δεν της άρεσε, έκανε ένα μορφασμό σε μένα. Μία φορά είχαμε βρεθεί σπίτι μου. Ξέραμε ότι θα ερχόταν να την πάρει αλλά εντελώς απρόσκλητα ήρθε μέσα στο σπίτι μου και κάθισε και ένιωσε και πολύ άνετα στο χώρο. Μου είχε κάνει εντύπωση.

«Καταπιεστικό» χαρακτήρισε η φίλη της Κάρολαιν ένα περιστατικό που της περιέγραψε η 20χρονη, κατά το οποίο είχε επιθυμήσει κάποιο φαγητό και ο πιλότος της το έφερε με ελικόπτερο. «Μου φάνηκε καταπιεστικό. Αυτός ο άμετρος ενθουσιασμός εμένα δεν μου κάνει αλλά καταλαβαίνω πως μπορεί κάποιος να ενθουσιαστεί» είπε η φίλη της Καρολάιν.

Εισαγγελέας: Θεωρείτε πως αυτός ο τρόπος προσέγγισης την εντυπωσίασε την Καρολάιν;

Μάρτυρας: Ναι.

Εισαγγελέας: Όταν σχετίστηκε ερωτικά με κατηγορούμενο το γνώριζαν οι γονείς της;

Μάρτυρας: Ξέρω ότι μετά έμαθαν για το γάμο. Εγώ το έμαθα καλοκαιρινούς μήνες. Ξέρω ότι ο κατηγορούμενος θα πήγαινε στην Αλόννησο να το ανακοινώσει στη μητέρα της.

Εισαγγελέας :Σε όλες τις φορές που βρισκόσασταν ερχόταν ο κ. κατηγορούμενος;

Μάρτυρας : Ναι.

Εισαγγελέας: Είπε κάτι όταν ήρθε στο Παγκράτι;

Μάρτυρας: Μου έδειξε μία δυσαρέσκεια.

Ήταν πιο παγερή. Όταν ήρθε σταμάτησε να μου μιλάει για τη ζωή στο σπίτι. Μιλούσε και για τους δύο, ο κατηγορούμενος. Ήταν διαρκώς με το μωρό.

Σε σημείο της διαδικασίας αναφέρθηκε από την υποστήριξη της κατηγορίας ότι ο κατηγορούμενος πήγε με το ελικόπτερο και πέταξε λουλούδια στο σχολείο της Καρολάιν. «Αναφερόμαστε σε περιστατικά που δεν έχουν συμβεί ως δεδομένα γιαλόγους εντυπωσιασμού» είπε εκνευρισμένος ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος.

Η τεχνική σύμβουλος της οικογένειας

Μια «αντικειμενική και ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας» διαπίστωσε στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, η τεχνική σύμβουλος της οικογένειας της Κάρολαιν, Άλκηστης Ηγουμενάκη.

«Στη ναρκισσιστική διαταραχή ο άλλος γίνεται ο καθρέφτης μας. Χρειάζομαι έναν άλλο για να μου επιβεβαιώσει ότι είμαι καλός, αρεστός. Δεν αντέχουν την απόρριψη, η απόρριψη τους κατεδαφίζει. Λείπει η εν συναίσθηση απέναντι στους γονείς της Καρολάιν. Λείπει η ενσυναίσθηση απέναντι στο παιδί του που σκοτώνει τη μάνα του, την περίοδο που το θηλάζει. Το παίρνει στην κηδεία που έβλεπε τη μητέρα του στο φέρετρο με 40 βαθμούς. Αυτά δεν τα κάνει ένας άνθρωπος που αγαπάει το παιδί του. Απέναντι στο σκυλάκι που το σκοτώνει» είπε η μάρτυρας που βρίσκεται κάθε μέρα στη δίκη.

«Στις διαταραχές προσωπικότητας, αισθάνομαι φυσιολογικός. Είμαι εγώ φυσιολογικός και σωστός. Είμαι πολύ φυσιολογικός που δε θέλω να βγει. Το βασικό γνώρισμα της διαταραχής προσωπικότητας είμαι ο μη σεβασμός στα θέλω και δικαιώματα του άλλου» συμπλήρωσε και δέχτηκε ερωτήσεις από την έδρα του δικαστηρίου.

Πρόεδρος: Που έβαλε το παιδί πάνω στη μητέρα του; Αυτό είναι το κορυφαίο όλων.

Μάρτυρας: Και αυτό. Υπάρχει χειραγώγηση των προσώπων. Η χειραγώγηση συνέχισε και με τη μητέρα και με τον πατέρα και με τους γονείς του. Υπάρχει και η επιθετική παθητικότητα, κάποιος δε γίνεται επιθετικός με μια κίνηση, αλλά με μια ειρωνία, με μια αποδοκιμασία. Και ο έλεγχος, που δεν την άφηνε. Αυτό δημιουργεί στο θύμα και όταν το θύμα αντιδράσει, τότε ενεργοποιείται η παθητική επιθετικότητα. Ο νάρκισσος έχει μια υπεροψία, είμαι εγώ ο καλός, ο ευγενικός, ο αρεστός. Είναι το εγώ παρά πολύ έντονο, δε μπορούσε να αφήσει τον έλεγχο των πραγμάτων σε άλλους.

Εισαγγελέας: Ένα τέτοιο άτομο τι είναι ικανό να κάνει; Όταν χάνει τον έλεγχο;

Μάρτυρας: Όλα και τίποτα.

Περιγράφοντας όσα αντιλήφθηκε σχετικά με την ψυχολογία της Κάρολαιν διαβάζοντας το ημερολόγιο της, η ψυχίατρος υποστήριξε πως αναζητούσε τρόπο διαφυγής. «Είχε αρχίσει να ψάχνει πως θα φύγει η Καρολάιν. Το «έτσι» που χρησιμοποιεί η Καρολάιν στο ημερολόγιο της δεν είναι τυχαίο, που γράφει ότι «δε θα με αφήσει να φύγω έτσι». Το «έτσι» εμένα κάτι μου λέει. Πάλευε αυτή η κοπέλα. Ήταν συγχυσμένη αλλά ήθελε να παραμείνει σε ένα όνειρο που είχε επιλέξει να ζήσει».

Η ψυχίατρος αναφέρθηκε και στο πως εξέλαβαν οι γονείς της Κάρολαιν τη σχέση και το γάμο της με τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο, εξηγώντας πως δεν ήταν ικανοποιημένοι. «Όταν οι γονείς της έμαθαν ότι έχουν σχέση με τον κατηγορούμενο και τον γνώρισαν, δεν τους άρεσε τόσο, τους είχαν δει και να καβγαδίζουν. Είχαν αντιρρήσεις γιατί ήταν αυτή έφηβη και αυτός ένας ώριμος άντρας. Δεν της άρεσε καθόλου της κας Κραουτς που τους πήρε και τους ανακοίνωσε τον Ιούλιο του 2020, ότι είχε παντρευτεί και ήταν έγκυος. Κόντεψε να λιποθυμήσει η γυναίκα, όπως και ο πατέρας της επίσης. Η Καρολάιν ήθελε να κάνει πολλά αθλήματα και χόμπι, σα να ήξερε ότι θα πεθάνει και ήθελε να τα προλάβει».

Στο δίκη κατέθεσε και ο αστυνομικός Νικόλαος Σχισμένος που είχε βρεθεί στον τόπο του εγκλήματος. «Το κινητό του κατηγορούμενου έπαιξε καταλυτικό ρόλο καθώς μέσω εφαρμογής health που είχε είδαμε ότι στον χρόνο μετά τον θάνατο της Καρολάιν υπήρχε κίνηση ενώ ο ίδιος υποτίθεται ήταν δεμένος και φιμωμένος» είπε ο μάρτυρας.