ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Άρειος Πάγος: Νέα πρόεδρος η Ιωάννα Κλάπα - Νέα εισαγγελέας η Γεωργία Αδειλίνη

Άρειος Πάγος
Η διπλή εκλογική αναμέτρηση καθυστέρησε την επιλογή των νέων προσώπων
INTIME NEWS

Αλλαγή σκυτάλης στις κορυφαίες θέσεις του Αρείου Πάγου πραγματοποιήθηκε σήμερα, με την Ιωάννα Κλάπα να αναλαμβάνει πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας και την Γεωργία Αδειλίνη να καταλαμβάνει τον εισαγγελικό θώκο του Αρείου Πάγου.

Η ονοματολογία για το ποια θα είναι τα δύο πρόσωπα που θα αναλάβουν τα καίρια πόστα του Αρείου Πάγου είχε «φουντώσει» το προηγούμενο διάστημα και εξελίχθηκε τελικά σε γυναικεία υπόθεση. Εκ των φαβορί για τη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου σε αυτή την περίπτωση εμφανιζόταν από την αρχή η Ιωάννα Κλάπα, που χειρίστηκε τη δικογραφία της Χρυσής Αυγής στην ανάκριση μαζί με τη Μαρία Δημητροπούλου και υπήρξε πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου που καταδίκασε τον Νίκο Παππά για την υπόθεση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών.

Η επαγγελματική της σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1984, υπηρέτησε πολλά χρόνια στα έδρανα του Πειραιά και προήχθη στο βαθμό του εφέτη το 2007. Η κυρία Κλάπα άφησε το στίγμα της στα δικαστήρια του Πειραιά στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν κλήθηκε να ερευνήσει τα κυκλώματα των φυλακών του Κορυδαλλού, ενώ στη δικαστική «ιστορία» έχει μείνει και η ενασχόληση της στα μέσα της δεκαετίας του ’90 με το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Η εμπειρότατη αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη επιλέχτηκε για το πόστο του εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου. Με καταγωγή από το Ληξούρι, η Γεωργία Αδειλίνη ήταν η εισαγγελέας που πρότεινε την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, άφησε το στίγμα της με την αγόρευση της στη δίκη του Ακή Τσοχατζόπουλου, ενώ έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο προσφυγικό ζήτημα και με εγκύκλιό της το 2020 ζητούσε από τους κατωτέρους της αυξημένη επαγρύπνηση στα ασυνόδευτα παιδιά.

Η αλλαγή στις πυραμίδες των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας ήρθε εξαιτίας της αποχώρησης -λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ηλικιακού ορίου στο δικαστικό σώμα- του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου και της προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας Μαρίας Γεωργίου. Υπενθυμίζεται, ότι από τις 30 Ιουνίου οι δύο ανώτατοι λειτουργοί της δικαιοσύνης αποχώρησαν αλλά η διπλή εκλογική αναμέτρηση καθυστέρησε την επιλογή των νέων προσώπων που θα ηγηθούν της Δικαιοσύνης. Μέχρι την τελική επιλογή καθήκοντα προεδρεύοντα στον Άρειο Πάγο ασκούσε ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος, Νίκος Πιπιλίγκας και καθήκοντα εισαγγελέα ασκεί η αρχαιότερη αντεισαγγελέας του Ανωτάτου δικαστηρίου, Αριστέα Θεοδόση.

Σχετικές ειδήσεις