ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Folli Follie - Τζώρτζης Κουτσολιούτσος: «Τον πρώτο και τελευταίο λόγο είχε ο πατέρας μου»

Folli Follie - Τζώρτζης Κουτσολιούτσος: «Τον πρώτο και τελευταίο λόγο είχε ο πατέρας μου»

Ο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο της Folli Follie δήλωσε σοκαρισμένος με το πόρισμα της Alvarez και οργισμένος για την ύπαρξη πλαστών εγγράφων, ενώ επέμεινε ότι παρουσιάστηκαν εσφαλμένα τα πράγματα.

Για ολομέτωπη επίθεση και στοχοποίηση της εταιρίας έκανε λόγο στη δεύτερη ημέρα απολογίας του στη δίκη για το σκάνδαλο της Folli Follie ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος στη δίκη για το σκάνδαλο που συντάραξε τη χώρα μας και όχι μόνο.

Ο κατηγορούμενος δήλωσε σοκαρισμένος με το πόρισμα της Alvarez και οργισμένος για την ύπαρξη πλαστών εγγράφων, ενώ επέμεινε ότι παρουσιάστηκαν εσφαλμένα τα πράγματα.

«Έχω ζημιωθεί παραπάνω και από κάποιους μικρομετόχους» είπε και αναφερόμενος στην αντίδραση του όταν έμαθε για τις «ωραιοποιήσεις» των στοιχείων, είπε: «Θυμάμαι δυο λόγια του πατέρα μου. Μου είπε «είσαι ο γιος μου, αλλά αυτό το μαγαζί είναι δικό μου και θα κάνω ότι θέλω». Τους είπα «μη με ενοχλήσετε ξανά». Έπρεπε να δω τι θα κάνω. Είχα προβληματιστεί. Ο όμιλος είχε γιγαντωθεί στην Ευρώπη. Είμαι ο μοναχογιός. Το να αποχωρήσει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου το αντίκτυπο χρηματιστηριακά θα ήταν δεκαπλάσιο από αυτό που έγινε με την QCM. Ήμουν εγκλωβισμένος. Αν ηξερα τα επακόλουθα της ωραιοποίησης, ότι ήταν ωρολογιακή βόμβα…θα είχα αντιδράσει αλλιώς».

Η στοχοποίηση

«Στοχοποιήθηκε η εταιρία σε όλα τα επίπεδα μετά την 4η Μαΐου. Στοχοποιήθηκε από την έκθεση της QCM, τον τύπο με καθημερινά άρθρα, την ίδια την επιτροπή που ζητούσε έγγραφα με ασφυκτικές προθεσμίες, τις τράπεζες που ζητούσαν άμεσα τα χρήματα τους. Στοχοποιήθηκε και από τους μετόχους και τους μικρομετόχους δυστυχώς. Δεν βλέπαμε την επόμενη ημέρα, φώναζαν «να μπουν φυλακή οι Κουτσολιούτσοι», αντί να ισορροπήσουμε αφού υπήρχαν προοπτικές. Στοχοποιήθηκε δυστυχώς και από τους ομολογιούχους». Όπως εξήγησε, αυτό είχε ως αποτέλεσμα «να μη μιλάμε εμείς με τους οίκους, αλλά παρόλα αυτά 6 χρόνια μετά η εταιρία είναι όρθια».

Η Ασία

Από το 1994 ξεκίνησε την αναφορά του στις δραστηριότητες της Folli Follie στην Ασία. «Η εταιρία πήγαινε πολύ καλά στην Ελλάδα αλλά η διορατικότητα του πατέρα μου έλεγε να ανοίξουμε και σε άλλες πρωτεύουσες όπως το Λονδίνο και η Γενεύη. Το 1994 υπήρχε ενδιαφέρον από έναν Ιάπωνα επιχειρηματία που ψώνισε από το κατάστημα στο Λονδίνο. Ήθελε να μιλήσει με την ιδιοκτησία γιατί δεν υπήρχε κάτι τέτοιο στην Ιαπωνία. Ήθελε την αποκλειστική χρήση του σήματος στην χώρα του. Η επιτυχία ήταν άμεση. Δεν προλαβαίναμε! Άλλαξε παρά πολύ τη νοοτροπία της εταιρίας επειδή έπρεπε να ανταποκριθούμε, υπήρχε πειθαρχία που δεν ήταν συνηθισμένη σε ελληνική εταιρία».
Ο μάρτυρας εξήγησε ότι η ανάπτυξη της εταιρίας στην Ιαπωνία και το μετέπειτα άνοιγμα της αγοράς της Κίνας οδήγησαν τον πατέρα του Δημήτρη σε συχνότερες επισκέψεις στην περιοχή. «Είχε γιγαντωθεί η εταιρία στην περιοχή. Μεγάλωνε ταυτόχρονα και ο όμιλος στην Ευρώπη. Δημιουργήθηκαν δυο μεγάλοι όμιλοι. Πηγαίναμε καλά και στην Αμερική, αν δεν μας προλάβαιναν τα γεγονότα θα αναπτυσσόταν κι εκεί περισσότερο» ανάφερε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και ξεκαθάρισε ως προς το χαρακτηρισμό «Σινικό τείχος» για τον όμιλο της Ασίας πως «επρόκειτο για ξεχωριστούς ομίλους».
Ο ίδιος εξήγησε πως «αν και υπήρχαν στελέχη και επιτελείο στρατηγικής, ο πατέρας μου είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Από το 2004 που εγκαταστάθηκε μόνιμα ο πατέρας μου, όταν ερχόταν στην Ελλάδα μας ενημέρωνε για τα τεκταινόμενα στην Ασία.

«Έπαθα σοκ με το πόρισμα της Alvarez»

Για λογιστικές παρατυπίες στην Ασία έκανε λόγο ο κατηγορούμενος λέγοντας πως «δεν μπορώ να αντιληφθώ και για ποιο λόγο έγιναν αυτές οι λογιστικές παρατυπίες». Όπως περιέγραψε, ανατέθηκε ο έλεγχος της εταιρίας από την Alvarez, ενώ ο τύπος πίεζε να βγάλει γρήγορα πόρισμα. «Πίεζα κι εγώ χωρίς να ξέρω. Έβγαλε έκθεση το Σεπτέμβρη και ξεκαθάρισε ότι έχει δουλειά ακόμα. Βεβαίωσε τις λογιστικές παρατυπίες αλλά είχε δρόμο ακόμα. Έπαθα σοκ με την έκθεση της Alvarez, αισθάνθηκα ένα θυμό και μια αγανάκτηση ότι δε μπορούσα να φανταστώ πως γινόντουσαν τέτοιου είδους παρατυπίες. Ειδικά για τα πλαστά έγγραφα ένιωσα μεγάλη οργή. Αν δει κανείς την έκθεση, με απλά μαθηματικά, διαπιστώνει ότι δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα».
Όταν ανατέθηκε στην PwC ο διαχειριστικός έλεγχος, το πόρισμα βρήκε στη φυλακή τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσος. «Με το πόρισμα της PWC ένιωσα πάλι αγανάκτηση. Με βρήκε στη φυλακή. Εγώ κατάλαβα ότι υπήρχαν οι ενδιάμεσες εταιρίες που δεν εικονικές, μπαινόβγαιναν χρήματα. Έχω και το θέμα με τα 28 εκατομμύρια για τη ρήτρα μη ανταγωνισμού, έχω 4 λογαριασμούς που δείχνουν ότι διακινήθηκαν 80 εκ. μέσα σε ένα εξάμηνο. Δεν υπήρχε σαν υποστηρικτικό υλικό από την PwC οι λογαριασμοί! Υπήρχε εμμονή στο όνομα Κουτσολιούτσος. Αλλά δεν είδε κανείς αν πήραμε ένα ευρώ!» είπε και συμπλήρωσε πως «και ο πατέρας μου με ενημέρωσε πως οι ενδιάμεσες εταιρίες ήταν σαν θυγατρικές για εμάς, τις χρησιμοποιούσαμε!».
«Δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ»

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι «δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ από την εταιρία», ενώ για την κατηγορία της απάτης και την «ωραιοποίηση» ανέφερε: «εκείνη τη στιγμή στο μυαλό μου αυτό ήταν κάτι μικρό. Αυτό το θέμα της ωραιοποίησης ήταν του πατέρα μου. Ήταν λογιστικές παρατυπίες». Μάλιστα, απέδωσε τις αποφάσεις αυτές στον Tonio Law και τον Μπεγιέτη λέγοντας πως «αυτοί ξέρω ότι αποφάσιζαν γι’ αυτά».

Πρόεδρος: Ο πατέρας σας δεν είχε λόγο για το ποιοι θα ήταν εκεί; (Μπεγιετης, Tonio Law)

Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω να σας πω. Δεν το έχω συζητήσει με τον πατέρα μου.

Προεδρος: Ο Tonio μιλάει μαζί σας μέσω μειλ. Σας είπε ότι η ωραιοποίηση είναι σε αυτό το ποσοστό και θα κρατήσει τόσο;

Κατηγορούμενος: Δεν ήταν κάτι συγκεκριμένο, όσο είχα εμπλακεί στην ιστορία. Η ωραιοποίηση μπορεί να ήταν κάτω από 10%. Προσπαθούσα να συμπιέσω να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο. Σε αυτά που απαντούσα έλεγα να είναι όσο πιο λίγο γίνεται. Δεν είχα ρόλο και τέτοια εξουσία. Δεν είχα υπογράψει ποτέ τίποτα.

Πρόεδρος: Πως γινόταν η διαδικασία με τις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου;

Κατηγορούμενος: Δεν παρακολουθούσα τη διαδικασία. Πρώτα αναλάμβανε ο κ. Αλαβάνος που έπαιρνε τις καταστάσεις του ομίλου.

Πρόεδρος: Την ωραιοποίηση την γνώριζαν οι συγκατηγορούμενοι σας;

Κατηγορούμενος: Όχι, θα είμαι απόλυτος σε αυτό. Ήμασταν δεμένη ομάδα και δεν ήθελα να τους μεταφέρω το βάρος.

Πρόεδρος: Η μητέρα σας;

Κατηγορούμενος: Όχι. Υπήρχε ένταση με τον πατέρα μου σε διαφορά επίπεδα. Υπήρχαν τριβές. Η μητέρα μου ήταν κάτι ξεχωριστό γιατί ειχε να κάνει με την εικόνα της εταιρίας. Την αισθητική, τις διαφημίσεις…ήταν επικεφαλής του δημιουργικού.

Πρόεδρος: Αυτό το χρώμα ποιος το είχε επιλέξει;

Κατηγορούμενος: Α, ήταν φανταστικό! Έγινε καβγάς και γι’ αυτό! (Γέλια)

Πρόεδρος: Ποιος το επέλεξε;

Κατηγορούμενος: Η μητέρα μου φαντάζομαι. Μαζί το αποφάσισαν.

Πρόεδρος: Ακόμα φαντάζεστε; Άρα που υπήρξε η τριβή;

Κατηγορούμενος: Άρχισε ο πατέρας μου να θέλει να μπει και λίγο χρυσό…Καίτη Κουτσολιούτσου: Να μην τα πω εγώ; (Γέλια)

Πρόεδρος: Που πήγαιναν οι καταστάσεις οι ωραιοποιημένες;

Κατηγορούμενος: Στο ΔΣ και μετά στον ορκωτό ελεγκτή.

Πρόεδρος: Άρα Αλαβάνος, Γρατσώνης, Βαρθαλίτης, Τσακαλογιάννη;

Κατηγορούμενος: Ναι κάπως έτσι.

«Όλοι στο ΔΣ κοιτούσαν τις ενοποιημένες. Δεν κοιτούσαν τις θυγατρικές μια, μια. Οποία εταιρία μεγάλη κι αν ρωτήσετε στο ΔΣ εξετάζουν τις ενοποιημένες. Θα κάναμε ένα μήνα να καταλάβουμε και θα έπρεπε να είναι ολοι λογιστές. Η ωραιοποίηση δεν αλλοίωνε το μέγεθος του ομίλου» είπε με την πρόεδρο μα σχολιάζει: «Ε, πως! Αλλοίωνε, έδινε άλλη εικόνα για τον όμιλο της Ασίας».

Σχετικά με την τιμή της μετοχής, η οποία διαμορφώνεται με βάση την εικόνα που δείχνει ο όμιλος, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος είπε: «Δεν αλλοίωνε την εικόνα. Μέσα μου έλεγα ότι αυτό δεν είχε σχέση με το χρηματιστήριο».

Πρόεδρος: Ποια είναι η οικογενειακή σας κατάσταση;

Κατηγορούμενος: Έχω δύο κόρες και έχω χωρίσει με τη γυναίκα μου. Με στήριξε όταν ήμουν στη φυλακή, έχουμε καλές σχέσεις. Έχουμε δυο σπίτια στην Κηφισιά. Με το που έγινε αυτή η ιστορία έμεινα διευθύνων σύμβουλος μέχρι το 2018 και μετά έγινα απλό μέλος. Οι αποδοχές μου μειώθηκαν πολύ. Και μετά ήρθε η εφορία και μου είπε να καταθέτω το μισθό στο Ταμείο Παρακαταθήκων και Δανείων.

Πρόεδρος: Και πως ζείτε;

Κατηγορούμενος: Με βοήθεια φίλων. Αυτή τη στιγμή είμαι σε πολύ δύσκολη θέση γιατί τα πρόστιμα που μου έχουν επιβληθεί είναι 30 εκατ. ευρω και οι προσαυξήσεις ημερησίως μπορεί να φτάνουν και 10 χιλιάδες ευρώ. Εχω καταστραφεί οικονομικα ισόβια.

Πρόεδρος: Οι γονείς σας πως ζουν;

Κατηγορούμενος: Με βοήθεια φίλων. Μετά από ένα τέτοιο γεγονός καταλαβαίνεις ποιοι είναι οι πραγματικοί σου φίλοι.

Πρόεδρος: Υπογράφοντας αυτές τις ωραιοποιημένες καταστάσεις εσείς και ο πατέρας σας, δεν σκεφτήκατε ότι θα συμπαρασύρατε και άλλους;

Κατηγορούμενος: Εγκλωβίστηκα, πίστευα ότι αυτό είναι παροδικό και πως τελείωνε.

Πρόεδρος: Δηλαδή είχατε άγνοια κινδύνου;

Κατηγορούμενος: Νόμιζα ότι θα ήταν διαχειρισιμο όπως και θα έπρεπε να είναι. Πραγματικά πίστευα ότι το 2015 είχε τελειώσει. Εγκλωβίστηκα, δεν ήθελα ποτέ να βλαψω κάποιον.