ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Σε δίκη για τη λίστα Λαγκάρντ παραπέμπεται ο Ι. Διώτης

Σε δίκη για τη λίστα Λαγκάρντ παραπέμπεται ο Ι. Διώτης

Σε δίκη για το κακούργημα της «απιστίας στην υπηρεσία» σχετικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ, παραπέμπεται ο πρώην εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Ωστόσο, με το ίδιο βούλευμα (44/2015), ο κ. Διώτης απαλλάσσεται από το αδίκημα της καταστροφής εγγράφου από υπάλληλο με σκοπό τον πορισμό αθέμιτου οφέλους ή βλάβης τρίτου κατά του ελληνικού δημοσίου, όπως επίσης απαλλάσσεται και ο προκάτοχός του Γιάννης Καπελέρης, καθώς οι δικαστές δέχθηκαν ότι δεν έλαβε ποτέ ολόκληρη τη λίστα Λαγκάρντ, ούτε εντολή να διενεργήσει έλεγχο.

Αντίθετα, κατά τους δικαστές που έκαναν δεκτή, στο σύνολο της, την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Μανώλη Δράκου, ο πρώην συνάδελφός τους Ιωάννης Διώτης δεν αξιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία περιλαμβάνονταν άνω των 2000 ονομάτων Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία και να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους. Για το λόγο αυτό οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό του Ιωάννη Διώτη ότι η επίμαχη λίστα αποτελούσε παράνομο υλικό και δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη λίστα στάλθηκε από την τότε Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ στον Έλληνα ομόλογο της Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ήδη ο πρώην υπουργός, για τους δικούς του χειρισμούς στην υπόθεση, παραπέμφθηκε και θα δικαστεί στις 25 Φεβρουαρίου από το Ειδικό Δικαστήριο αντιμετωπίζοντας ακόμα και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τα κακουργήματα της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας τέλεσης απιστίας στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου. ΟΓιώργος Παπακωνσταντίνου κατηγορείται ότι αφαίρεσε από την επίμαχη λίστα τα ονόματα τριών συγγενικών του προσώπων με καταθέσεις συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις