ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αποζημίωση για τις γερμανικές μίζες θα ζητήσει το ελληνικό Δημόσιο

Αποζημίωση για τις γερμανικές μίζες θα ζητήσει το ελληνικό Δημόσιο

Αναφορά στα 62 εκατομμύρια ευρώ που εντοπίστηκαν να έχουν δοθεί από γερμανικές εταιρείες ως μίζα σε Έλληνες και Γερμανούς, κάνει έγγραφο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προς το ΥΠΕΘΑ, μέσω του οποίου ζητά επίσης τη σύσταση επιτροπής που θα καθορίσει τη ζημιά του δημοσίου.

Παράλληλα, το ελληνικό δημόσιο επιφυλάσσεται να διεκδικήσει αποζημιώσεις τόσο από τους κατηγορούμενους, όσο και από τις εμπλεκόμενες εταιρείες.

Οι μίζες μοιράστηκαν από δύο εταιρείες γερμανικών συμφερόντων (ATLAS και RHEINMETTAL DEFENCE ELECTRONIC), «σε Έλληνες αξιωματούχους του ΥΠΕΘΑ, προκειμένου αυτοί να ενεργήσουν κατά παράβαση των καθηκόντων τους ώστε να ανατεθούν τα συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα στις ως άνω εταιρείες και όχι στους ανταγωνιστές τους».

Στο έγγραφο, αναφέρεται μάλιστα ότι το ελληνικό δημόσιο έχει κάνει δήλωση παράστασης πολίτικης αγωγής ώστε να διεκδικήσει από τον καθένα από τους 13 εμπλεκόμενους - έναν Έλληνα και 12 Γερμανούς - από 1.000.000 ευρώ ως κάλυψη της ηθικής βλάβης.

Με την ίδια δήλωση, το ελληνικό δημόσιο επιφυλάσσεται να διεκδικήσει αποζημιώσεις από τους κατηγορούμενους, όπως επίσης και από τις εταιρείες.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ζητά, τέλος, με το έγγραφό του τη σύσταση επιτροπής από υπηρεσιακούς παράγοντες (γνώστες των συμβάσεων), ώστε να διαπιστωθεί σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, το ύψος των απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου.

Πηγή: onalert.gr

Σχετικές ειδήσεις