ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τι θα πει ο Γ. Παπακωνσταντίνου για τη νόθευση της λίστας Λαγκάρντ

Τι θα πει ο Γ. Παπακωνσταντίνου για τη νόθευση της λίστας Λαγκάρντ

Το δεύτερο στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης Ειδικό Δικαστήριο ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, της κυβέρνησης Παπανδρέου, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζει το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 για τους καταχραστές του Δημοσίου και το επίσης κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα (λόγω των επιβαρυντικών διατάξεων του Ν. 1608/1950) της απόπειρας απιστίας.

Oπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της Real o Γ. Παπακωνσταντίνου δείχνει τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη ως υπαίτιο για τον χειρισμό και τη τύχη της περίφημης Λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το απολογητικό του υπόμνημα που δημοσιεύει η εφημερίδα ο Διώτης είναι εκείνος που κατέστρεψε το περίφημο usb και μάλιστα όχι από λάθος αλλά εσκεμμένα.

Αφήνει δε αιχμές ότι αυτό που τελικά παρέδωσε ο πρώην εισαγγελέας στον Ευάγγελο Βενιζέλο ήταν πειραγμένο!

Κατά τον Γ. Παπακωνσταντίνου η κατηγορία της νόθευσης εγγράφου που του αποδίδεται είναι ανυπόστατη αφού το αρχικό usb όχι απλώς δεν υπάρχει ως στοιχείο στη δικογραφία αλλά ομολογείται από τον παραλήπτη του Ιωάννη Διώτη ότι κατεστράφη εκ μέρους του.

Όπως αναφέραι στο δημοσίευμα ο πρώην υπουργός επικαλούμενος σχετική παγματογνωμοσύνη, που έδειξε πως το υλικό του αρχικού usb είχε μεταγραφεί όχι μόνο στο στικάκι αλλά και στο σκληρό δίσκο του ηλεκτρονικού υπολογιστή του Ι. Διώτη, αφήνει σαφή υπονοούμενα και για «τρίτο δάκτυλο».

Πρώτοι μάρτυρες θα είναι:

-ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, ακαδημαϊκός και Ευρωπαϊκός Διαμεσολαβητής (European Ombudsman -Στρασβούργο),
-ο Νικόλαος Αλιβιζάτος, υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών (2004) και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών,
-ο Δημήτριος Μασίνας, διευθυντής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ),
-ο Απόστολος Δελτσίδης, πραγματογνώμονας αξιωματικός της ΕΛΑΣ,
-ο Παναγιώτης Μαντούβαλος, στέλεχος του ΣΔΟΕ αρμόδιος για τον έλεγχο της Λίστα Λαγκάρντ,
-η Χρυσή Χατζή, πρόσωπο του στενού πυρήνα του κ. Παπακωνσταντίνου και διευθύντρια του γραφείου του,
-ο Γεώργιος Αγγελόπουλος, εξειδικευμένος συνεργάτης του υπουργείου σε θέματα πληροφορικής,
-η Σοφία Ρίτσου, ειδική σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου επί θεμάτων ληξιπρόθεσμων οφειλών και ο Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου έχουν κληρωθεί από την Βουλή και πρόεδρος είναι ο αρχαιότερος των αρεοπαγιτών Νικόλαος Πάσσος και εισαγγελέας η Ξένη Δημητρίου - Βασιλοπούλου.

Πάντως, το νομικό παράδοξο του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όπως έλεγαν νομικοί, είναι ότι στην σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου κληρώθηκαν και μετέχουν δύο αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας (και ένας αναπληρωματικός αντιπρόεδρος του ΣτΕ), αλλά πρόεδρος του δικαστηρίου είναι αρεοπαγίτης. Δηλαδή, στην πυραμίδα της Δικαιοσύνης ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου είναι χαμηλότερου βαθμού από αυτόν που κατέχουν οι δύο αντιπρόεδροι του ΣτΕ.

Ρoή Ειδήσεων