ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΣτΕ: Συζητήθηκε η συνταγματικότητα της ιδιωτικοποίησης του λιμένα Πειραιώς

ΣτΕ: Συζητήθηκε η συνταγματικότητα της ιδιωτικοποίησης του λιμένα Πειραιώς

Το θέμα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά συζητήθηκε ενώπιον του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και άλλοι φορείς, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος των επενδυτών για την απόκτηση των μετοχών της εταιρείας ΟΛΠ Α.Ε.

Οι ανωτέρω φορείς επισημαίνουν πως οι διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παραβιάζει τους Ευρωπαϊκούς και Ελληνικούς νομικούς κανόνες δημοσιότητας καθώς και τις αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης.

Όπως τονίζουν μάλιστα, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ούτε και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παράλληλα περιέχει πολλά σημεία ασάφειας και αντιφατικής αιτιολογίας.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει εγκρίνει τους όρους του διεθνούς διαγωνισμού για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και την εν συνεχεία σύναψη σύμβασης πώλησης των μετοχών στον επενδυτή που θα επιλεγεί από την διαδικασία του διαγωνισμού.

Τέλος σημειώνεται ότι το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.