ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αποζημίωση 580.000 ευρώ στους συγγενείς του άτυχου υπασπιστή του Χρυσοχοΐδη

Αποζημίωση 580.000 ευρώ στους συγγενείς του άτυχου υπασπιστή του Χρυσοχοΐδη

Το ποσό των 580.000 ευρώ είναι υποχρεωμένο να καταβάλλει το Δημόσιο λόγω ηθικής βλάβης στους συγγενείς του άτυχου υπασπιστή του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αστυνομικού διευθυντή Γ. Βασιλάκη, ο οποίος στις 24 Ιουνίου 2010 βρήκε τραγικό θάνατο όταν εξερράγη στα χέρια του ένας παγιδευμένος με εκρηκτικά φάκελος.

Το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας έκρινε ότι το Δημόσιο έχει την αποκλειστική ευθύνη για το θάνατό του Βασιλάκη, καθώς η αλληλογραφία προς την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης πρέπει - όπως προβλέπεται ρητά - να υποβάλλεται σε ειδικό έλεγχο από μέσα προηγμένης τεχνολογίας, όπως είναι οι συσκευές ελέγχου χειραποσκευών «Χ RAY» και αυτό ανεξαρτήτως της ιδιότητας του κομιστή.Η παράλειψη ελέγχου της αλληλογραφίας από ακτίνες «Χ RAY», συνιστά «παράλειψη οφειλόμενης υλικής ενέργειας των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων, η οποία συνδέεται αιτιωδώς με το ζημιογόνο αποτέλεσμα του θανάτου του υπασπιστή» του κ. Χρυσοχοΐδη, επισημαίνεται στη δικαστική απόφαση.

Βάσει αυτού οι δικαστές με την υπ΄ αριθμ 2953/2015 απόφαση τους επικύρωσαν την πρωτόδικη απόφαση (Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών 17419/2014) και επιδίκασαν από 120.000 ευρώ στη χήρα του υπασπιστή και σε καθένα από τα δυο παιδιά του, από 80.000 ευρώ σε καθένα από τους γονείς του και από 30.000 ευρώ σε κάθε ένα από τα δυο αδέλφια του.

Υπενθυμίζεται ότι αποστολέας του τρομο-φακέλου φερόταν ο «Χρήστος Καραβέλας», ένας εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens. Ο άτυχος υπασπιστής το βράδυ εκείνο αφού έδιωξε από το γραφείο του, τους συνεργάτες του επιχείρησε να δει το περιεχόμενο του φακέλου. Ο Βασιλάκης, άνοιξε το φάκελο και ακολούθησε ισχυρή έκρηξη. Την ευθύνη της δολοφονικής επίθεσης είχε αναλάβει με επιστολή μια ανώνυμη οργάνωση. Αποστολέας φερόταν ο «Θανάσης Κλάρας» (πραγματικό όνομα Άρη Βελουχιώτη), με διεύθυνση κατοικίας Αγωνιστών 40, Αθήνα.

Μετά το τραγικό συμβάν, οι συγγενείς του Βασιλάκη προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια, διεκδικώντας να τους επιδικαστεί χρηματική ικανοποίηση για την ψυχική οδύνη που επέστησαν.

Σχετικές ειδήσεις