ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ξεκίνησε η δίκη των υπαλλήλων για την δολοφονία του βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι

Ξεκίνησε η δίκη των υπαλλήλων για την δολοφονία του βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης κάθονται από σήμερα 13 σωφρονιστικοί υπάλληλοι οι οποίοι κατηγορούνται για τα βασανιστήρια και τον θάνατο του κρατούμενου Ιλία Καρέλι τον Μάρτιο του 2014.

Και στους 13 υπαλλήλους αποδίδεται η πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων κατά συναυτουργία από τα οποία επήλθε ο θάνατος του κρατούμενου Καρέλι. Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται με το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή και ο τότε διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας.

Το σύνολο των μαρτύρων κατηγορίας ανέρχεται σε 65 άτομα, μεταξύ των οποίων και σωφρονιστικοί υπάλληλοι από τις φυλακές Μαλανδρίνου και Νιγρίτας, αστυνομικούς κτλ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι υπάλληλοι υπέβαλλαν τον Ιλία Καρέλι σε βασανιστήρια για να τον τιμωρήσουν για την δολοφονία που είχε διαπράξει λίγες ημέρες πριν οδηγηθεί στη Νιγρίτα, συναδέλφου τους στο Μαλανδρίνο.

Όπως αναφέρει το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών:

«Στις 25 Μαρτίου 2014 ο κρατούμενος Ιλία Καρέλι, τραυμάτισε θανάσιμα τον σωφρονιστικό υπάλληλο των φυλακών Μαλανδρίνου Γιώργο Τσιρώνη. Μετήχθη στις 27 Μαρτίου 2014 στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας. Κατά την άφιξή του στις φυλακές Νιγρίτας και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο χώρο αναμονής από τις 15.55 μέχρι και τις 18.32, οπότε οδηγήθηκε στο χώρο κράτησής του, σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας υπέβαλαν τον κρατούμενο συστηματικά και αδιαλείπτως σε βασανιστήρια, προκείμενου να τον τιμωρήσουν για τον θάνατο του συναδέλφου τους. Αποτέλεσμα των πράξεών τους ήταν να προκληθούν στον Αλβανό κρατούμενο θλαστικές εκχυμώσεις καθώς και κάταγμα του σώματος του στέρνου. Το συγκεκριμένο κάταγμα και οι πράξεις βασανισμού, στις οποίες συστηματικά τον υπέβαλαν, ήταν ικανό να επιφέρει, τελικά, λίγες ώρες αργότερα, τον αρρυθμιογόνο θάνατό του».