ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αστυνομικός της ΔΙΑΣ για την δολοφονία Φύσσα: Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε

Αστυνομικός της ΔΙΑΣ για την δολοφονία Φύσσα: Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε

Οι φράσεις «Δυστυχώς δεν είμαστε τόσο γρήγοροι» και «δεν είμαστε εμείς γι αυτή τη δουλειά», χαρακτήρισαν την κατάθεση στην δίκη της Χρυσής Αυγής του αστυνομικού της ΔΙΑΣ Ανδρέα Μπιάγκη που όπως και συνάδελφοι του που έχουν καταθέσει ήδη για τη νύχτα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, δήλωσε πεπεισμένος πως έκαναν «ό,τι καλύτερο μπορούσαμε».

Ο αστυνομικός ,όπως και οι συνάδελφοι του δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη για τον τρόπο που χειρίστηκαν την κατάσταση το επίμαχο βράδυ και αν έκαναν όσα έπρεπε ώστε να αποφευχθεί το τραγικό αποτέλεσμα. Στις περισσότερες απάντησε πως «Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι».

Πρόεδρος: Γιατί ; οκτώ αστυνομικοί είσαστε.. Εκ των υστέρων πιστεύετε ότι κάνατε αυτό που έπρεπε;

Μάρτυρας: Ό,τι καλύτερο μπορούσαμε κάναμε....δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε ....

Πρόεδρος: Τι θα έπρεπε να είχατε κάνει για να μην συμβεί ό,τι συνέβη;

Μάρτυρας: Δεν μπορούσαμε να το αποτρέψουμε

Πρόεδρος: Ένα «διαλυθείτε, αστυνομία» γιατί δεν το φωνάξατε;

Μάρτυρας: Απλά εμείς όταν είδαμε τους πέντε, όταν φτάσαμε την ώρα της συμπλοκής, έμειναν οι δύο που καβγάδιζαν κι οι άλλοι έσπασαν ...

Πρόεδρος: Τι έλεγε η εκπαίδευση σας να κάνετε;

Μάρτυρας: Τραβήξαμε τα δύο παιδιά ...οι άλλοι δύο μπήκαν σε ένα αμάξι ...

Πρόεδρος: Πριν λέω εγώ. Δεν μπορούσατε πριν να επιληφθείτε;

Μάρτυρας: Τρέξαμε προς τα εκεί ....Δυστυχώς δεν είμαστε τόσο γρήγοροι

Πρόεδρος: Μ΄ ένα δυστυχώς ....

Ο μάρτυρας περιέγραψε όσα έγιναν από την στιγμή που το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 αυτός και οι ομάδα του έλαβαν σήμα να μεταβούν στο Κερατσίνι , όπου είχαν βάρδια, στην καφετέρια ΚΟΡΑΛΛΙ όπου είδαν τους περίπου 50 συγκεντρωμένους χρυσαυγίτες. Όπως είπε ο αστυνομικός «ήταν σαν να περίμεναν κάτι ..Στην αρχή πίστεψα ότι μπορεί να ήταν και φίλαθλοι ,ήταν όμως με χαρακτηριστικά του χώρου της Χρυσής Αυγής. Είχα δει κάποια σποτάκια που ενημέρωναν για επιθέσεις σε λαϊκές, σε ψαραγορές». Κατέθεσε επίσης πως ο συνάδελφος του Τσολακίδης ,επικεφαλής της ομάδας, διαβίβασε στο Κέντρο τους πως «υπήρχε μία παρεξήγηση μεταξύ ατόμων "του γνωστού χώρου" δηλαδή των αναρχικών και της Χρυσής Αυγής». Όπως ανέφερε ο μάρτυρας «εγώ αναρχικούς δεν είδα».

Στις ερωτήσεις της προέδρου για ποιο λόγο δεν πήγε κανένας από τα μέλη της ΔΙΑΣ να ρωτήσει τι έκαναν εκεί μαζεμένοι, ο αστυνομικός απάντησε πως «υπήρχε πρόθεση» μεν αλλά «έπρεπε να έρθουν και άλλες ομάδες.. Έπρεπε να είχαμε κάλυψη , δεν ξέραμε τις προθέσεις τους...μας κοίταζαν και κάπως ...φοβηθήκαμε μη μας κάνουν επίθεση....ήταν πολλοί .

Οι αρμοδιότητες της ΔΙΑΣ δεν είναι αντιμετώπιση συγκεντρωμένου πλήθους, δεν είμαστε εκπαιδευμένοι γι αυτό ,το κέντρο μας είπε να παραμείνουμε σε απόσταση και να δώσουμε εικόνα».

Στην συνέχεια ο μάρτυρας περιέγραψε την στιγμή που κάποιοι, περίπου 20 άτομα, ξέκοψαν από την ομάδα των χρυσαυγιτών και άρχισαν να τρέχουν προς την Π. Τσαλδάρη: «Τρέξαμε από πίσω τους ,στο κατόπι .Κατευθύνονταν κάπου βρίζοντας .Από τη γωνία Κεφαλληνίας και Τσαλδάρη που βγήκα ,είδα ένα μπουλούκι 4- 5 άτομα που έπαιζαν ξύλο. Οι πέντε που έπαιζαν ξύλο δεν πρέπει να ήταν από την ομάδα των 50 γιατί οι συνάδελφοι ήταν κοντά και δεν θα άφηναν να γίνει συμπλοκή. Πρέπει να προϋπήρχαν οι 4-5 .Όταν έφθασαν οι συνάδελφοι οι πέντε έμειναν δύο , ήταν ουσιαστικά ένας καβγάς μεταξύ δύο κι οι άλλοι έριχναν μπουνιές».

Η δίκη διακόπηκε για αύριο αν και η συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων της υπεράσπισης αλλά και πολλοί από την Πολιτική Αγωγή δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στην 48ωρη αποχή των δικηγόρων επισημαίνοντας πως είναι θέμα ηθικής τάξης να διαμαρτυρηθούν για το ασφαλιστικό. Οι συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα δήλωσαν πως θα ζητήσουν άδεια ώστε να παραστούν στην δίκη. Έτσι είναι πιθανό αύριο η διαδικασία να διακοπεί για την Παρασκευή.

Σχετικές ειδήσεις