ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Την ενοχή του πρώην προέδρου του «Παίδων Αγλαΐα Κυριακού», Χάρη Τομπούλογλου ζητεί η εισαγγελέας

Την ενοχή του πρώην προέδρου του «Παίδων Αγλαΐα Κυριακού», Χάρη Τομπούλογλου ζητεί η εισαγγελέας

Την ενοχή του πρώην προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου «Παίδων Αγλαία Κυριακού», Χάρη Τομπούλογλου, ο οποίος είχε συλληφθεί επ' αυτοφώρω να παραλαμβάνει φάκελο με 25.000 ευρώ προκειμένου να μην κηρύξει «έκπτωτη» διαφημιστική εταιρία που είχε αναλάβει την προώθηση προγράμματος για την παιδική παχυσαρκία ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Η εισαγγελέας της έδρας υποστήριξε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κατηγορούμενος απαίτησε χρήματα και για το λόγο αυτό ζήτησε την ενοχή του Χάρη Τομπούλογλου και για τα τρία αδικήματα με τα οποία βαρύνεται, δηλαδή για το κακούργημα της απόπειρας εκβίασης κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια και τα πλημμελήματα της παθητικής δωροδοκίας και της παράνομης οπλοκατοχής.

«Αποδείχθηκε χωρίς καμία αμφιβολία ότι ο Χάρης Τομπούλογλου ερχόμενος μέσω τρίτου ατόμου σε επαφή με την διαφημιστική εταιρεία προσπάθησε, επιχείρησε, απειλώντας να κηρύξει έκπτωτη την εταιρία να του καταβάλει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, αρχικά το πόσο των 30.000 ευρώ και στη συνέχεια των 25.000 ευρώ», τόνισε η εισαγγελέας. Άλλωστε, όπως είπε από τις καταθέσεις των μαρτύρων αλλά και από την απομαγνητοφώνηση της συνάντησης του Χάρη Τομπούλογλου με τον πρόεδρο εργαζομένων της Alpha Bank στις 24 Δεκεμβρίου 2013, Τάσο Γκιάτη και τις φράσεις που ανέφερε σε αυτήν (''δεν πιστεύω να μας έχει στήσει'', ''για σένα τι να κάνω'') δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κατηγορούμενος ζήτησε και έλαβε τα χρήματα αυτά.

Η εισαγγελέας ζήτησε επίσης την ενοχή του, Χρήστου Τριαναταφύλλου, συνεργάτη του Χάρη Τομπούλογλου για τα αδικήματα της απλής συνέργειας στην απόπειρα εκβίασης και την παθητική δωροδοκία, καθώς και για αντίσταση κατά της αρχής και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Η εισαγγελέας επισήμανε ότι ο κατηγορούμενος λόγω της στενής συνεργασίας του με τον Χάρη Τομπούλογλου «ήξερε που πήγαινε και με ποιον πήγαινε». Αντίθετα, ζήτησε απαλλαγή του ιατρού, Στέφανου Μιχαλάτου, λόγω αμφιβολιών καθώς δεν προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία πως είχε γνώση των ενεργειών του πρώτου κατηγορουμένου.

Απολογούμενοι ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και οι τρεις κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τα αδικήματα για τα οποία δικάζονται.

Ο πρώην πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου έκανε λόγο για «πλεκτάνη» που στήθηκε σε βάρος του η οποία είχε ως αφετηρία το Πρωθυπουργικό γραφείο εκείνης της εποχής (σσ ήταν η περίοδος της Κυβέρνησης Σαμαρά). Όπως ανεφέρε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος: «Εγώ δεν ήμουν του περιβάλλοντος Σαμαρά, ήμουν του περιβάλλοντος της Ντόρας, το λέω ευθέως!». Αυτός πάντως ο ισχυρισμός του προκάλεσε τις επόμενες ερωτήσεις τόσο της προέδρου όσο και της εισαγγελέως της έδρας ωστόσο ο κατηγορούμενος επέμενε στον ισχυρισμό ότι μπήκε στο «στόχαστρο» για πολιτικούς λόγους.

Ο Χάρης Τομπούλογλου έκανε εκτενή αναφορά στη διαδρομή του τόσο στο πολιτικό στίβο όσο και στο διοικητικό συμβούλιο του Αγλαΐα Κυριακού. Για το «δώρο» των 25.000 ευρώ ανέφερε πως επρόκειτο για «χορηγία» που θα έδινε ο σύλλογος εργαζομένων της Alpha Bank στο νοσοκομείο.

Τις κατηγορίες αρνήθηκαν και οι δύο άλλοι κατηγορούμενοι. Η απόφαση του Δικαστηρίου θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο.