ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Έρευνα κατά Κουτζαμάνη και άλλων εισαγγελέων από τον υπουργό Δικαιοσύνης

Έρευνα κατά Κουτζαμάνη και άλλων εισαγγελέων από τον υπουργό Δικαιοσύνης

Με αφορμή την αναφορά του εισαγγελέα Γιάννη Αγγελή, σχετικά με χειρισμούς τους στην υπόθεση Βγενόπουλου.

Πειθαρχική έρευνα έχει διατάξει προ ημερών ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, προκειμένου να ερευνηθούν όσα περιγράφονται σε αναφορά που έχει καταθέσει ο εισαγγελέας εφετών Γιάννης Αγγελής, σχετικά με χειρισμούς αρμοδίων δικαστικών παραγόντων στην υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά την υποβολή αναφοράς από τον εισαγγελέα Γιάννη Αγγελή, ο οποίος είχε στο παρελθόν χειριστεί θέματα δικαστικών συνδρομών ως ο αρμόδιος εισαγγελέας στο Τμήμα Εκδόσεων της Εισαγγελίας Εφετών για την υπόθεση Βγενόπουλου, κίνησε την κατά το νόμο προβλεπόμενη διαδικασία ελέγχου των όσων ο κ. Αγγελής κατήγγειλε.

Την έρευνα ανέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός στα αρμόδια όργανα επιθεώρησης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Κατά την αναφορά του εισαγγελέα Γιάννη Αγγελή επιρρίπτονται ευθύνες για τους χειρισμούς στην υπόθεση Βγενόπουλου, τόσο στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη όσο και στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρο Ντογιάκο, αλλά και για άλλους εισαγγελικούς λειτουργούς, όπως Γεωργία Τσατάνη, Νίκο Ορνεράκη και λοιπούς.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επί του θέματος αυτού σε ανακοίνωσή του, απαντώντας σε δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου αν έχει προχωρήσει σε πειθαρχική έρευνα, τονίζει μεταξύ άλλων, ότι «η πειθαρχική διαδικασία κατά δικαστικών λειτουργών είναι κατά τον Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων μυστική».

Παράλληλα, η ίδια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εδώ και καιρό, από τις 25 Φεβρουαρίου, έχει διατάξει έρευνα -ποινική προκαταρκτική- προκειμένου να ερευνηθούν τα καταγγελλόμενα από τον εισαγγελέα Γιάννη Αγγελή, ότι προσπάθησαν να τον εμποδίσουν και να μην εκτελούνται τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς την Κύπρο για την υπόθεση Βγενόπουλου.

Την έρευνα έχει αναλάβει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Μανώλης Ρασιδάκης και ως σήμερα δεν έχει καταθέσει ο εισαγγελέας Γιάννης Αγγελής.

Πάντως, ακόμη δεν έχει διερευνηθεί η καταγγελία του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου κατά της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, για παράβαση καθήκοντος και απόπειρα δωροληψίας, καταγγελία την οποία έχει αρνηθεί η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου χαρακτηρίζοντας τα λεχθέντα υπό του επιχειρηματία «συκοφαντικά» και «αθλιότητες».

Σχετικές ειδήσεις