ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αντιδρούν οι Δικαστικές Ενώσεις για τις νέες περικοπές μισθών

Αντιδρούν οι Δικαστικές Ενώσεις για τις νέες περικοπές μισθών

Με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη συναντήθηκαν σήμερα οι πρόεδροι των έξι Δικαστικών Ενώσεων της χώρας προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο περαιτέρω μειώσεων των αποδοχών τους στο πλαίσιο «εξορθολογισμού» των ειδικών μισθολογίων.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των έξι Δικαστικών Ενώσεων, η εκτίμησή τους, σύμφωνα με όσα τους είπε ο κ. Χουλιαράκης, είναι ότι η Κυβέρνηση σκοπεύει να νομοθετήσει νέο μισθολόγιο με περαιτέρω περικοπές στις αποδοχές των νέων δικαστικών λειτουργών.

Συγκεκριμένα, ότι όπως μας δήλωσε ο κ. Χουλιαράκης, το σχέδιο νόμου για τα ειδικά μισθολόγια θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο», με παράλληλη «αποσυμπίεση» των μισθολογίων. Θα διατηρηθούν δηλαδή οι αποδοχές των υπηρετούντων δικαστικών λειτουργών στα υφιστάμενα επίπεδα με τη χορήγηση προσωπικής διαφοράς λόγω των μειώσεων που θα προκύψουν από το νέο μισθολόγιο, ενώ παράλληλα θα προβλέπεται και αύξηση των αποδοχών για όσους έχουν θέσεις ευθύνης ή ασκούν διευθυντικά καθήκοντα.

Οι εκπρόσωποι των Ενώσεων εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους σε κάθε σχεδιασμό περαιτέρω μείωσης των αποδοχών τους «με μεθόδους και τεχνάσματα που όχι μόνο δεν συνάδουν με το κύρος του λειτουργήματος και της αποστολής τους ως οργάνων της τρίτης πολιτειακής εξουσίας ισότιμης προς τις άλλες δύο, αλλά και παραβιάζουν πολλαπλώς αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου, του άρθρου 88 του Συντάγματος (Σ.Σ.: Μισθοδικείο), σύμφωνα με τις οποίες οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών δεν μπορεί να είναι κατώτερες των οργάνων των άλλων δυο λειτουργιών και δεν μπορούν να υποστούν νέες μειώσεις πέραν των ήδη επιβληθεισών».

Παράλληλα, έθεσαν στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών «τα εκκρεμή ζητήματα της καταβολής του 50 % των αναδρομικών περικοπών» σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση 127/2016 του Μισοδικείου, «της φορολογικής απαλλαγής του 25% των αποδοχών σύμφωνα με την απόφαση 89/2013 του ίδιου δικαστηρίου και της άρσης της αναστολής των μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών».

Πρότειναν δε η καταβολή των οφειλομένων να γίνει σε τρεις ετήσιες δόσεις, όταν λήξει η καταβολή των δόσεων των αναδρομικών (τέλος 2017), έτσι ώστε «α αποφευχθεί η άσκηση αγωγών για το θέμα αυτό και η επιβάρυνση των δικαστηρίων με χιλιάδες υποθέσεις για τις οποίες το νομικό ζήτημα έχει λυθεί αμετακλήτως».

Ο κ. Χουλιαριακης -συμφώνα με την ανακοίνωση των Ενώσεων- ανέφερε ακόμη, ότι τα θέματα αυτά «θα ρυθμιστούν εάν και όταν αρθούν οι δημοσιονομικές δυσκολίες και πάντως όχι πριν από το καλοκαίρι του 2018, δεχόμενος να συζητήσει τα θέματα εκ νέου με τις Ενώσεις όταν γίνουν οι υπολογισμοί για το κόστος που θα έχει η υλοποίηση των αποφάσεων για τον προϋπολογισμό»Οι δικαστικές Ενώσεις που συναντήθηκαν με τον κ. Χουλιαράκη είναι: Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, Ένωση Διοικητικών Δικαστών, Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και Ένωση Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.