Δικαστές και εισαγγελείς καταγγέλουν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ

Δικαστές και εισαγγελείς καταγγέλουν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ

Την οξεία αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσε η απαίτηση ούτε λίγο ούτε πολύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση στην περίπτωση του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, οι ενέργειες του οποίου οδήγησαν τη χώρα το 2009, σε καθεστώς μνημονίων εξαιτίας της διόγκωσης του ελλείμματος.

Με ανακοίνωσή της η μεγαλύτερη δικαστική Ένωση της χώρας κάνει λόγο για ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης τονίζοντας ότι οι δικαστές θα αποφασίσουν με μοναδικό γνώμονα το Σύνταγμα, τους νόμους και τη συνείδησή τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Στην πολιτικο-οικονομική διελκυστίνδα των τελευταίων ημερών σχετικά με εκκρεμή στη Δικαιοσύνη υπόθεση (ΕΛΣΤΑΤ) σειρά εξωθεσμικής παρέμβασης είχε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μεταξύ άλλων απαίτησε, κατά τρόπο ανεπίτρεπτο, "από τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση" της παραποίησης των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, αλλά και "να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς".

Οι ως άνω τοποθετήσεις δεν θα επηρεάσουν, όπως είναι φυσικό, τους Δικαστικούς Λειτουργούς, που θα επιληφθούν της προαναφερόμενης υπόθεσης, οι οποίοι με αμεροληψία και νηφαλιότητα θα αποφασίσουν έχοντας ως μοναδικό κριτήριο το Σύνταγμα, τους νόμους και προπαντός τη συνείδησή τους.

Η επίκληση ωστόσο της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και των Λειτουργών της από πολιτικούς-πολιτικά κόμματα δεν μπορεί να γίνεται κατά περίπτωση. Θα πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι οι αναίτιοι και πολλαπλοί τραυματισμοί του κύρους της Δικαιοσύνης από αλλοδαπά και ημεδαπά κέντρα εξουσίας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη συστηματική αμφισβήτησή της με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ένα κράτος δικαίου.»