ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Νέο «όχι» για την έκδοση τριών ακόμη Τούρκων αξιωματικών

Νέο «όχι» για την έκδοση τριών ακόμη Τούρκων αξιωματικών

Απορρίφθηκε και πάλι το νέο, δεύτερο αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση ακόμη τριών εκ των συνολικά οκτώ αξιωματικών, που έφτασαν με ελικόπτερο στη χώρα μας λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το περασμένο καλοκαίρι.

Το Συμβούλιο Εφετών, αποφάσισε να μην εκδοθούν κάνοντας δεκτή την εισαγγελική εισήγηση, που εστίασε στην απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία δεν έγινε δεκτό το αίτημα της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών.

Ειδικότερα, η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε πως «για τα ίδια περιστατικά έχει υποβληθεί προηγούμενο αίτημα, επί του οποίου εκδόθηκαν οι αποφάσεις του Εφετείου, που επικυρώθηκαν από τον Άρειο Πάγο. Πρόκειται για τις ίδιες ακριβώς αξιόποινες πράξεις όπως στο προηγούμενο, ενώ έχει προστεθεί η πρόκληση ζημίας σε δημόσια περιουσία που εκτιμώ ότι αναφέρεται στα ίδια πραγματικά περιστατικά». Όπως είπε στις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου αναφέρεται πως σε περίπτωση έκδοσης θα επιδεινωθεί η θέση τους. «Υπάρχει ενδεχόμενο να συλληφθούν και να δικαστούν από δικαστήρια, χωρίς τα εχέγγυα μιας δίκαιης δίκης. Ενδέχεται να υποβληθούν σε βασανιστήρια και να δεχθούν απάνθρωπη συμπεριφορά, ύστερα δε και τις διακηρύξεις για επαναφορά της θανατικής ποινής» κατέληξε η εισαγγελέας επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να απορριφθεί η αίτηση έκδοσής τους.

Νωρίτερα, οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί υποστήριξαν πως στη χώρα τους τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο μετά το δημοψήφισμα. Ανέφεραν ότι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην Τουρκία, καθώς φοβούνται ότι θα υποστούν βασανιστήρια.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, παρατάθηκε για ένα τρίμηνο η διοικητική κράτησή και των οκτώ αξιωματικών στο πλαίσιο της διαδικασίας του ασύλου.

Σχετικές ειδήσεις