Σκάνδαλο ΕΛΣΤΑΤ: «Ο Γεωργίου είχε εξάρτηση και όφελος από το ΔΝΤ»

Newsroom Newsroom

Σκάνδαλο ΕΛΣΤΑΤ: «Ο Γεωργίου είχε εξάρτηση και όφελος από το ΔΝΤ»

Σε βαρυσήμαντες αποκαλύψεις για «τα έργα και τις ημέρες» του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου προχώρησαν σήμερα οι μάρτυρες στη δίκη που διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό με κατηγορούμενο τον ίδιο για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση (πλημμέλημα). 

Νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση που οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια – Η σχέση του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ με τους τοκογλύφους δανειστές και πώς διόγκωσε το έλλειμμα

Όπως είναι γνωστό για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του Δημοσίου που αφορά στην υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 ο κ. Γεωργίου απαλλάχθηκε προ ημερών για δεύτερη φορά με βούλευμα (υπ΄αριθμ.969/2017) του Συμβουλίου Εφετών.

Η παρούσα δίκη αφορά στο γεγονός ότι διατηρούσε για κάποιους μήνες, μέχρι τα τέλη του 2010, παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και εκείνη του μέλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο οποίο είχε εργαστεί επί σειρά ετών. Παράλληλα -κατά το κατηγορητήριο- δεν συγκαλούσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ αν και είχε σχετική υποχρέωση από το νόμο, ενώ η απόφαση για την εκτίμηση του ελλείμματος του 2009 ελήφθη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία μάλιστα είχαν επιλεγεί από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Για την υπόθεση αυτή πρωτοδίκως κρίθηκε αθώος αλλά τον Δεκέμβριο του 2016 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Δ´ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου με την οποία αθωώθηκε από την κατηγορία.

«Ο Γεωργίου ευθύνεται για όλα τα μνημόνια»

Αν και απών από το εδώλιο ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου δέχθηκε το «βαρύ κατηγορώ» των πρώην στενών συνεργατών του, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξαν ότι έβαλε τη χώρα στα μνημόνια για την… καρέκλα!

Τα πυρά εναντίον του απόντα Γεωργίου εκτόξευσε πρώτος ο τότε αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νίκος Λογοθέτης ο οποίος, με έντονη συναισθηματική φόρτιση τόνισε προς τους δικαστές:

«Μπήκαν τα επαχθή μέτρα, το PSI κλπ με αυτό το έλλειμμα. Δεν είναι σωστό ότι ο Γεωργίου ευθύνεται για το πρώτο μνημόνιο, φταίει για όλα!», είπε με το ακροατήριο να ξεσπά σε χειροκροτήματα και να φωνάζει «προδότες, εξαγορασμένοι, καθάρματα, ελεεινοί, σαρκοφάγα…».

Η υπεράσπιση μάλιστα αντέδρασε επειδή το δικαστήριο δεν διέκοψε για να εκτονωθεί η κατάσταση.

Πρόεδρος: Το πόσο συναισθηματικά αντιδρά το ακροατήριο δεν με αφορά, η επαναφορά της τάξης στην αίθουσα με αφορά.

«Είχε εξάρτηση και όφελος από το ΔΝΤ»

Ο μάρτυρας είπε πως από τις 3/8/10 που ήταν η πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ με τη νέα της σύνθεση τα θέματα ήταν όλα όσα έθετε ο κ. Γεωργίου χωρίς να ακούει κανένα μέλος του ΔΣ. Επισήμανε μάλιστα πως «έφερνε τα θέματα και αποφάσιζε μόνος του. Δεν υπογράφαμε εμείς αποφάσεις. Και ξαφνικά, επειδή διαφωνούσαμε, σταμάτησαν οι συναντήσεις. Ο Γεωργίου είχε εξάρτηση και όφελος από το ΔΝΤ. Μέχρι τις 9/11/10 είχε εξάρτηση. Το όφελος ήταν να πάρει σύνταξη και υγειονομική ασφάλεια και να εισπράττει τον παχυλό μισθό του. Αν το είχε δηλώσει στους προέδρους της Βουλής στις 30/6/10 δεν θα γινόταν πρόεδρος. Ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου τον παρουσίασε ότι έχει παραιτηθεί». Ο μάρτυρας παρουσίασε μάλιστα και επιστολή του στον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ με την οποία «του ζητούσε βοήθεια να αλλάξει ο ιδρυτικός νόμος της ΕΛΣΤΑΤ για να μπορεί να αποφασίζει μόνος του!».

Πώς φούσκωσαν το έλλειμμα!

Κατά τον μάρτυρα μέχρι τέλος Οκτωβρίου του 2010 έπρεπε να υπολογιστεί το έλλειμμα 2009 καθώς «ήμασταν σε καθεστώς ελέγχου». Παρουσίασε μάλιστα μια ακτινογραφία του ελλείμματος για να καταλήξει πως «η υποψία μας ήταν ότι ο Γεωργίου ήθελε τη διόγκωση του χρέους. Το έλλειμμα του 2009 ήταν το μόνο επιστημονικό εύρημα που θα μας εμπόδιζε να βγούμε στις αγορές και να έρθουν τα μνημόνια. Στο έλλειμμα του 2009 μπήκε και μέρος του χρέους από τα σουάπς του Σημίτη για να μπούμε στο ευρώ που έληγε το 2020 ή και το 2030. Έβαλαν 21 δις χωρίς να υπάρχει λόγος ενώ τα σουάπς δεν είχε λήξει μόνο και μόνο για να διογκωθεί το έλλειμμα. Προσπαθούσαν να βάλουν και άλλα μέσα στο έλλειμμα, να το φουσκώσουν. Έβαζαν και κάποιες ΔΕΚΟ στη Γενική Κυβέρνηση. Εμείς θέλαμε να γίνουν μελέτες, αλλά ο Γεωργίου μας παρεμπόδιζε».

Συγκεκριμένα είπε πως «η εκτίμηση του γγ του ΥΠΟΙΚ τον Οκτώβρη του 2009 ήταν πως το έλλειμμα ήταν στο 6%. Όμως ο Παπακωνσταντίνου ουσιαστικά τον καθαίρεσε και διαβίβασε τον Απρίλη του 2010 εκτίμηση 12% στην Γιούροστατ. Για να καταλήξουμε στο 13,6 του κ. Πλασκοβίτη. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία ζητήσαμε τις μελέτες που έγιναν για να καταλήξει σε αυτή την εκτίμηση. Ουδέποτε θα δόθηκαν, προφανώς δεν υπήρχαν. Τελικά στις 9/11/10 ο κ. Γεωργίου ο οποίος ακόμα τελούσε υπό εξάρτηση από το ΔΝΤ, πήρε μόνος του το δικαίωμα να τα διαβιβάζει μόνος του τα στοιχεία. Σκοπός του να προσποριστεί και υλικό και ηθικό όφελος (κατάφερε να γίνε ενός ανδρός αρχή)».

Ο μάρτυρας κατέθεσε επίσης πως όταν είπε τα γεγονότα στον κ. Παπακωνσταντίνου εκείνος του είπε έλεγε «ό,τι πει ο Γεωργίου, εφόσον τον υποστηρίζει η Γιούροστατ».

«Μας έφερνε νούμερα από τον ουρανό…»

Από την πλευρά της η Ζωή Γεωργαντά, στατιστικός και καθηγήτρια Εφαρμοσμένης οικονομετρίας Παν. Μακεδονίας, που υπήρξε μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ μίλησε για την προβληματική συνεργασία της με τον κ. Γεωργίου: «Είχα πει στους Παπακωνσταντίνου, Πετσάλνικο και Κακλαμάνη ότι θέλω να παραιτηθώ. Ο Παπακωνσταντίνου μου είχε πει ότι θα κάνετε ό,τι πει η Γιούροστατ, να μην παραιτηθώ, ότι είμαι πατριώτισσα, ίσως ο Γεωργίου να είναι αυταρχικός και θα συνηθίσει επειδή δεν ζει στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Όλο το μετέπειτα διάστημα ασχολούμουν με στοιχεία, τον ενημέρωνα προφορικά, του έλεγα σε προσωπικό επίπεδο να πάμε για καφέ να του εξηγήσω πώς λειτουργούμε στην Ελλάδα».

Πρόεδρος: Ψυχολόγος ήσασταν; Να τον εξημερώσετε, αγροίκος ήταν;

Μάρτυρας: Ναι! Είχε και τη λόξα να είναι μόνος του και της εξουσίας.

«Τη στιγμή που έβλεπα ότι μας έφερνε νούμερα από τον ουρανό που κανένας μας δεν υπέγραψε, τι να έκανα, να παραιτηθώ και να πάω να κοιμάμαι ήσυχη; Έφερνε ξένους νομικούς και οικονομικούς συμβούλους. Είχε μεγαλομανία με σκοπό τον προσπορισμό υλικού και ηθικού οφέλους. Ήθελε μετά την ΕΛΣΤΑΤ να πάει σε υψηλότερη θέση στην Ευρώπη. Ο γενικός δ/της Γιούροστατ έστειλε μέιλ στον Παπακωνσταντίνου (ο οποίος αρχικά διαφωνούσε) να βάλει μέσα και τα σουάπς και εκείνος το προώθησε στον Γεωργίου. Νόμιζε ότι είμαστε Αφρική, (είχε πει πιο πριν ότι είχε θητεύσει σε χώρες της Αφρική) δεν ήξερε ότι κρατάμε πρακτικά. Θα παραιτηθείς μέχρι το βράδυ, αλλιώς θα σε καταστρέψω είχε πει στον Λογοθέτη ο Παπακωνσταντίνου».

Όπως είπε η μάρτυρας «θα ήταν μονοψήφιο το έλλειμμα αν εισακουόμασταν τα μέλη του ΔΣ από τον Γεωργίου με βάση τα στοιχεία που είχα (δεν τα είχα όλα). Θα είχαμε μπει στο πρώτο μνημόνιο που θα έληγε το ‘13, δλδ θα παίρναμε μερικές δόσεις και θα τελειώναμε. Ούτε θα το νομιμοποιούσε το πρώτο μνημόνιο ούτε θα ακολουθούσε το δεύτερο».

Εισαγγελέας: Αν όλα αυτά που λέτε ισχύουν τότε μιλάμε για πανευρωπαϊκή συνωμοσία. Απευθυνθήκατε σε κάποιο ευρωπαϊκό όργανο;

Μάρτυρας: Χρειάζεται αμετάκλητη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 18 Ιουλίου.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως όλο το προηγούμενο διάστημα, επρόσωποι των δανειστών ασκούσαν προκλητικές πιέσεις στην Ελληνική Δικαιοσύνη για να «βγάλει λάδι» τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου.

Δείτε τα σχετικά ρεπορτάζ:

Προκλητικός και πάλι ο Ντάισελμπλουμ: «Τεράστιο λάθος» η ποινική δίωξη κατά Γεωργίου

Η Κομισιόν προειδοποιεί: «Μην υποτιμάτε την επιστολή για Γεωργίου και ΕΛΣΤΑΤ»

Σκάνδαλο Γεωργίου: Ποιοι «τρέμουν» την έρευνα της Ελληνικής Δικαιοσύνης

Απίστευτο: Η Κομισιόν καλύπτει τον Γεωργίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved