ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ανακαλείται η αίτηση επανεξέτασης της καταδίκης της Ελλάδας για τη Μανωλάδα

Ανακαλείται η αίτηση επανεξέτασης της καταδίκης της Ελλάδας για τη Μανωλάδα

Τέλος βάζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής, στην αίτηση της Ελλάδας προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για επανεξέταση της καταδικαστικής απόφασης για τη χώρα, σχετικά με την υπόθεση της Μανωλάδας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είχε δικαιώσει τους 42 μετανάστες εργάτες γης, καθώς έκρινε ότι η κατάσταση των προσφευγόντων αποκάλυπτε εμπορία ανθρώπων και καταναγκαστική εργασία. Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι το κράτος παρέβη τις υποχρεώσεις του προκειμένου να αποτρέψει την εμπορία ανθρώπων, να προστατέψει τα θύματα, να διερευνήσει αποτελεσματικά τα διαπραχθέντα αδικήματα και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους. Στους προσφεύγοντες επιδικάστηκε αποζημίωση 16.000 ευρώ για καθέναν που συμμετείχε στη διαδικασία ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου και 12.000 ευρώ για τους υπολοίπους προσφεύγοντες για το σύνολο των βλαβών που τους προκλήθηκαν, αναφέρει το patrisnews.com.

Το ελληνικό κράτος κατέθεσε αίτηση επανεξέτασης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κίνηση η οποία προκάλεσε αντιδράσεις.

«Η κατάθεση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αίτησης επανεξέτασης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δικαίωνε τους 42 μετανάστες εργάτες γης, για τις συνθήκες δουλειάς στη Μανωλάδα, αποτελεί μια αισχρή πολιτική πράξη που θα την ακολουθεί για πάντα. Είναι σα να "πυροβολούνται" για δεύτερη φορά οι μετανάστες εργάτες γης, που είχαν δεχτεί τα δολοφονικά πυρά των μπράβων των μεγαλοαγροτών στα δουλοχώραφα της Μανωλάδας» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΚΕ, σε σχετική ανακοίνωση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, φέρεται να πληροφορήθηκε ότι έχει κινήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σήμερα (11/07/2017) κι ενώ βρίσκεται στη Βιέννη, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, με αποτέλεσμα να δώσει την εντολή ανάκλησης μακρόθεν.

Σχετικές ειδήσεις