Στον Άρειο Πάγο η Κωνσταντίνα Κούνεβα για την αίτηση αναίρεσης

Στον Άρειο Πάγο η Κωνσταντίνα Κούνεβα για την αίτηση αναίρεσης

Σε φορτισμένο κλίμα συζητήθηκε στο Β1 Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, η αίτηση αναίρεσης της ευρωβουλευτού Κωνσταντίνας Κούνεβα, για την αποτρόπαιη δολοφονική επίθεση με βιτριόλι που δέχθηκε το 2008.

Η αίτηση αναίρεσης αφορά στην απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Πειραιά, με την οποία απαλλάχθηκε η εργολαβική εταιρεία από κάθε ευθύνη, απορρίπτοντας κάποια σύνδεσή της με την δολοφονική επίθεση σε βάρος της Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Την κυρία Κούνεβα εκπροσώπησαν ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης και ο καθηγητής εργατικού Δικαίου Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης, Άρης Καζάκος, τη ΓΣΕΕ η δικηγόρος Μαρία Λαγουβάρδου και την εταιρία ο Λεωνίδας Θεοδώρου ενώ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παρέμβαση υπέρ της αναίρεσης που έχει ασκηθεί κατά της εφετειακής απόφασης, έκανε η ΓΣΕΕ. 

Ο κ. Ρουπακιώτης χαρακτήρισε εγκληματική την απόφαση σε βάρος της ευρωβουλευτού και επισήμανε ότι υπάρχει αίτημα για απονομή της Δικαιοσύνης.

«Η εργοδότρια εταιρεία όφειλε να εξασφαλίσει τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας. Αντίθετα, η εργοδότρια με τη συμπεριφορά της και τις συνθήκες εργασίας που δημιούργησε, οδήγησε στην επίθεση», τόνισε ο γνωστός δικηγόρος.

Ο κ. Ρουπακιώτης επεσήμανε επίσης ότι η κυρία Κούνεβα εργαζόταν κάτω από σκληρές συνθήκες εργασίας και η εργοδότρια εταιρεία είχε συνεχείς παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Ενδεικτικές για τις συνθήκες εργασίας και την παραβατικότητα της εργοδότριας, είναι δύο εκθέσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ όπως επισήμανε. «Το πυρακτωμένο κλίμα που είχε δημιουργηθεί οδήγησε κάποιον να προβεί στο αρνητικό αυτό περιστατικό» τόνισε, επίσης, ο κ. Ρουπακιώτης και προσέθεσε ότι είχε δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα και εχθρότητα από την πλευρά της εταιρείας, ενώ, δεν έλαβε κανένα προστατευτικό μέτρο όπως είχε υποχρέωση αλλά οργάνωσε και μεθόδευσε τη δημιουργία πυρακτωμένου κλίματος.

Από την πλευρά του ο Άρης Καζάκος, επισήμανε ότι το έγκλημα οφείλεται στη συνδικαλιστική δράση της Κούνεβα και το κλίμα εχθρότητας που είχε δημιουργήσει η εργοδότρια εταιρία, η οποία ακολούθησε τακτική πολέμου προκειμένου να την οδηγήσει σε παραίτηση.

«Η εργοδότρια γνώριζε τις τηλεφωνικές απειλές που δεχόταν η Κούνεβα, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν τις είχε δημοσιοποιήσει με συνέντευξη της σε ημερησια εφημερίδα των Αθηνών. 

Η εταιρεία είχε υποχρέωση πρόνοιας για να αποφευχθεί η μαφιόζικη, για τα ελληνικά δεδομένα επίθεση σε βάρος της.

Αν εργαζόταν ημέρα και κοντά στο σπίτι της, όπως είχε κατ' επανάληψη ζητήσει το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου 2008, δε θα δεχόταν μοιραία επίθεση. Η εταιρεία δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια των κινδύνων και των απειλών που δεχόταν αντίθετα ήθελε να την εκφοβίσει και να την οδηγήσει σε παραίτηση» επισήμανε ο κ. Καζάκος.

Η δικηγόρος της ΓΣΕΕ επεσήμανε οτι η απόφαση του Αρείου Πάγου έχει τεράστια σημασία για τον συνδικαλιστικό χώρο και μάλιστα σε μια πολύ περίεργη εποχή που ζει η χώρα μας.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Κωνσταντίνα Κούνεβα δήλωσε σχετικά με το ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν εντοπιστεί οι δράστες της εις βάρος της επίθεσης: «Αυτό και για εμένα και για όλους τους πολίτες είναι κάτι που δεν επιθυμούμε. Εγώ μαθαίνω να ζω με προβλήματα που έχω αλλά κανένας δε θα μάθει να ζει με το άδικο και με τις επιθέσεις στη κοινωνία. Για αυτό πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να φέρουμε ένα καλό αποτέλεσμα και να βρεθούν οι ένοχοι και να σταματήσουν οι επιθέσεις και ειδικά σε συνδικαλιστές για εργατικές αιτίες».