ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση Φλώρου: Αυτή είναι η πλαστή αξονική που του «χάρισε» την ελευθερία

Νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση Φλώρου: Αυτή είναι η πλαστή αξονική που του «χάρισε» την ελευθερία

Χωρίς τέλος οι αποκαλύψεις για την πολύκροτη υπόθεση τουΑριστείδη Φλώρου-Δύο νέα ντοκουμέντα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, εγείροντας ερωτήματα για το πόσο βαθιά φτάνουν οι ρίζες του κυκλώματος που πέτυχαν, έστω και προσωρινά, την αποφυλάκισή του - Ομολόγησε την πλαστογράφηση της γνωμάτευσης ο γιατρός -Κατασχέθηκε ολόκληρος ο ιατρικός φάκελος του καταδικασμένου για τοσκάνδαλο Energa Hellas Powerεπιχειρηματία.

Μορφή χιονοστιβάδας με ανυπολόγιστες συνέπειες για όσους εμπλέκονται, παίρνουν οι αποκαλύψεις στην υπόθεση του νεαρού επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρου, η οποία, εκτός του δικαστικού θρίλερ που έχει προκαλέσει, έχει βάλει «φωτιά» και στο πολιτικό σκηνικό.

Ο Alpha έφερε στο «φως» δύο νέα στοιχεία, παρουσιάζοντας τη γνήσια αξονική τομογραφία του ηλικιωμένου ασθενή, ο οποίος είχε το ίδιο όνομα με τον επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρο, και χρησιμοποιήθηκε για την αποφυλάκισή του.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του πλαστογραφημένου αυτού εγγράφου αξονικής τομογραφίας που προσκόμισε ο Αριστείδης Φλώρος στην επιτροπή, «κέρδισε» ποσοστό αναπηρίας 70% και μαζί την αποφυλάκισή του.

Το επίμαχο έγγραφο φέρει υπογραφή ιατρού πνευμονολόγου της κλινικής «Παναγία Οδηγήτρια», η οποία μίλησε ανώνυμα στην κάμερα, κάνοντας λόγο για εξαπάτησή της, αφού «ποτέ δεν έβαλε την υπογραφή της σε εξέταση του κρατούμενου Φλώρου», τον οποίο δεν γνώριζε καν.

Παράλληλα, ο τηλεοπτικός σταθμός παρουσίασε και έγγραφο του ΕΦΚΑ με το οποίο ζητά από τη συγκεκριμένη ιδιωτική κλινική πληροφορίες για να διακριβωθεί πώς οι επιτήδειοι κατόρθωσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στα απόρρητα δεδομένα ασθενών και να πλαστογραφήσουν, τελικά, τα στοιχεία.

Πηγή: Alpha – ΑΠΕ ΜΠΕ

Ομολόγησε ο γιατρός

Στο μεταξύ, την πλαστογράφηση της γνωμάτευσης, βάσει της οποίας αποφυλακίστηκε ο 39χρονος επιχειρηματίας Αριστείδης Φλώρος, αν και καταδικασθείς σε 21χρόνια κάθειρξη για το σκάνδαλο Energa Hellas Power, ομολόγησε εν μέρει -σύμφωνα με πληροφορίες- ο γιατρός, ο οποίος κατέθεσε τη Δευτέρα (03/09/2018) με την ιδιότητα του υπόπτου διάπραξης αδικημάτων στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς - Κατασχέθηκε ολόκληρος ο ιατρικός φάκελος του επιχειρηματία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αρνήθηκε τις καταγγελίες περί δωροληψίας, ενώ η Εισαγγελία αναμένεται να καλέσει εκ νέου για ανωμοτί κατάθεση τον γιατρό. Τις επόμενες μέρες θα κληθούν μάλιστα για κατάθεση και άλλοι γιατροί, οι οποίοι γνωρίζουν ή ενεπλάκησαν στις επίμαχες γνωματεύσεις.

Της κατάθεσης του υπόπτου γιατρού ακολούθησε αυτή του διευθυντή της κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» Σπύρου Ζακυνθινού, ο οποίος προσκόμισε πέρα των άλλων στοιχείων, δύο ακόμη γνωματεύσεις για τον Αριστείδη Φλώρο αλλά και βίντεο στο οποίο καταγράφεται με λεπτομέρειες η μεταγωγή και η εξέταση του κρατούμενου.

Στο μεταξύ, τις επόμενες κινήσεις τους προετοιμάζουν οι εισαγγελείς Διαφθοράς που ερευνούν το θέμα της «αποφυλάκισης Φλώρου» βάζοντας στο στόχαστρό τους την αξιολόγηση των ενεργειών γιατρών μελών του ΚΕΠΑ, αλλά και δικηγόρων που ενεπλάκησαν στην όλη υπόθεση.

Δεν αποκλείουν μάλιστα, η συγκεκριμένη υπόθεση να αποτελέσει έναυσμα για επέκταση της έρευνας και για άλλες περιπτώσεις που ενδέχεται να αποδειχθούν αντίστοιχες με αυτήν του επιχειρηματία.

Η έρευνα για τον κ. Φλώρο προχωρά ταχύτατα μετά την κατάσχεση ολόκληρου του ιατρικού φακέλου του επιχειρηματία, αλλά και τη χθεσινή ανωμοτί κατάθεση του γιατρού, ο οποίος φέρεται να παραδέχθηκε ότι πλαστογράφησε το πιστοποιητικό που άνοιξε την πόρτα των φυλακών στον άλλοτε επικεφαλής της Energa.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το εφετείο, ο γιατρός που ενεπλάκη στην έκδοση της βεβαίωσης για την υπνική άπνοια του Άρη Φλώρου, ο οποίος κατέθεσε χθες το απόγευμα με την ιδιότητα του υπόπτου στους εισαγγελικούς λειτουργούς, φέρεται να ομολόγησε πως πλαστογράφησε το επίμαχο έγγραφο ώστε να εμφανιστεί σοβαρότερο το πρόβλημα του κρατούμενου επιχειρηματία.

Η εισαγγελία Διαφθοράς έχει ήδη ζητήσει από όλα τα νοσοκομεία που ενεπλάκησαν στη δόμηση του ποσοστού αναπηρίας του Άρη Φλώρου - μεταξύ δε αυτών και το νοσοκομείο κρατουμένων του Κορυδαλλού - κάθε σχετικό έγγραφο.

Παράλληλα με την αξιολόγηση των στοιχείων από τα νοσοκομεία, στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται και η επιτροπή Πιστοποίησης Αναπηρίας που ασχολήθηκε με την υπόθεση του καταδικασμένου σε 21 ετών κάθειρξη για την υπόθεση των εταιριών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος Energa-Hellas Power.

Η έρευνα θα κατευθυνθεί επίσης και στην αξιολόγηση των δικηγόρων που υπέβαλαν, ή ασχολήθηκαν με το αίτημα αποφυλάκισης, ώστε να αποσαφηνιστεί ο ρόλος τους στην όλη υπόθεση.

Η μέχρι στιγμής μελέτη των στοιχείων πάντως, δημιουργεί σοβαρότατες υπόνοιες για τον τρόπο που αρκετοί κρατούμενοι, συνεπικουρούμενοι από γιατρούς και δικηγόρους, πέτυχαν να αποφυλακιστούν με ανάλογες μεθοδεύσεις. Έτσι όπως φαίνεται, είναι πολύ πιθανόν η εισαγγελία Διαφθοράς να επεκτείνει την έρευνά της και σε άλλες περιπτώσεις πλην του κ. Φλώρου, όπου κρατούμενοι εμφάνισαν εκ των υστέρων - μετά δηλαδή την καταδίκη τους σε εγκλεισμό - ποσοστά αναπηρίας άνω του 67%.

Σε κάθε περίπτωση, οι εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν στόχο να έχουν ολοκληρώσει εντός του μήνα την έρευνα τους για τον επιχειρηματία.

Τους φακέλους των γιατρών στην υπόθεση Φλώρου ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Στο μεταξύ, αίτημα στον ΕΦΚΑ και στη διοίκηση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» κατέθεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), για τους φακέλους που έχουν σχηματιστεί για τους γιατρούς οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση του Αριστείδη Φλώρου και των πλαστογραφημένων ιατρικών γνωματεύσεων.

Σκοπός του ΙΣΑ είναι η εκδίκαση και η τιμωρία των ενδεχόμενων πειθαρχικών παραπτωμάτων μελών του Συλλόγου.

Για το λόγο αυτό, ζητά άμεσα ενημέρωση από τη Διοίκηση του Ευαγγελισμού σχετικά με τις ιατρικές γνωματεύσεις που φαίνεται ότι έχουν πλαστογραφηθεί, σε περίπτωση που υπάρχει εμπλοκή μελών του.

Επίσης, ζητά από την υπηρεσία του ΕΦΚΑ που είναι αρμόδια για τα ΚΕΠΑ να του στείλει όλα τα σχετικά στοιχεία προκειμένου να επιληφθεί άμεσα για το θέμα.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Ο ΙΣΑ δεν θα επιτρέψει να τεθεί σε κίνδυνο η τιμή και η αξιοπρέπεια του ιατρικού λειτουργήματος και του ιατρικού σώματος συλλήβδην, θα πράξει το καθήκον του όπως ορίζει ο Νόμος, εφόσον υπάρξουν σχετικές ευθύνες των ιατρών».

Υπενθυμίζεται ότι κατάθεση, με την ιδιότητα του υπόπτου διάπραξης αδικημάτων, έδωσε στους Εισαγγελείς Διαφθοράς, το απόγευμα της Δευτέρας (03/09, ο γιατρός που έχει καταγγελθεί από το διευθυντή της ΜΕΘ του Ευαγγελισμού Σπύρο Ζακυνθινό ως πλαστογράφος της κύριας γνωμάτευσης που χρησιμοποιήθηκε για την αίτηση αποφυλάκισης του επιχειρηματία 'Αρη Φλώρου.

Μετά το σάλο που ξέσπασε και τις δηλώσεις συναδέλφων του ότι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις έχει παραδεχθεί τις πράξεις του, ο πρώην υπότροφος του Ευαγγελισμού και συνεργάτης του νοσοκομείου προσήλθε αυτοβούλως, συνοδευόμενος από το δικηγόρο του, στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, για να καταθέσει για την υπόθεση.

Οι Εισαγγελείς ενημέρωσαν το γιατρό, ο οποίος υπηρετούσε ως συνεργάτης - υπότροφος στον Ευαγγελισμό στο παρελθόν, ότι θα δώσει ανωμοτί κατάθεση καθώς έχει την ιδιότητα του υπόπτου. Κατέθεσε έτσι επί περίπου 3 ώρες, ενώ για την αποχώρηση του χρησιμοποιήθηκαν αυτοκίνητα με συμβατικές πινακίδες της Αστυνομίας.

Αποχώρησε από το εισαγγελικό γραφείο στις 8 το βράδυ, με αυτοκίνητο της Ασφάλειας και συνοδεία 2 αστυνομικών με πολιτικά, με το δικηγόρο του να δηλώνει ότι, «ήθελε να αποφύγει δημοσιογράφους και κάμερες».

Νωρίτερα, τον κύκλο των καταθέσεων για την υπόθεση των πιστοποιητικών του 'Αρη Φλώρου, ο οποίος επέστρεψε στις φυλακές Χαλκίδας, άνοιξε ο Διευθυντής της Α Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού κ. Ζακυνθινός ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες παρέδωσε στους Εισαγγελείς Διαφθοράς μεταξύ άλλων και δύο ακόμη γνωματεύσεις που φαίνεται να χρίζουν διερεύνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Ζακυνθινό, ο ύποπτος, πλέον, διάπραξης αδικημάτων συνάδελφος του, είχε πάει στο νοσοκομείο τον επιχειρηματία για εξέταση, γεγονός που έχει καταγραφεί σε βίντεο στο εργαστήριο για την μελέτη ύπνου.

Ο κ. Ζακυνθινός υποστηρίζει ότι έχει εντοπιστεί ήδη η πραγματική εξέταση που διενεργήθηκε στον 'Αρη Φλώρο αλλά και αυτή που τελικώς παραδόθηκε στο φάκελο που πήρε το ΚΕΠΑ, και αφορά άλλον ασθενή, η οποία εμφανίζει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα υπνικής άπνοιας στον κρατούμενο.

Να σημειωθεί ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς αναζητά στην υπόθεση των πιστοποιητικών του επιχειρηματία, ευθύνες για τη διάπραξη αδικημάτων όπως αυτά της «έκδοσης ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού», «ηθικής αυτουργίας σε έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού», «ψευδούς αναφοράς στην αρχή» (σσ δηλαδή προς το δικαστικό συμβούλιο Χαλκίδας που έκρινε την αίτηση αποφυλάκισης), καθώς και της «ενεργητικής δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος» σε βάρος του 'Αρη Φλώρου και αντιστοίχως της «παθητικής δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος» σε βάρος γιατρών.

«Ξέρουμε ποιος κρύβεται πίσω από την πλαστογραφία»

Στο μεταξύ, ξετυλίγεται σταδιακά το «κουβάρι» με τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο απίστευτο δικαστικό «θρίλερ» γύρω από την αποφυλάκιση του καταδικασμένου για το σκάνδαλο Energa – Hellas Power 39χρονου, Αριστείδη Φλώρου, καθώς ο διευθυντής στην Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Σπύρος Ζακυνθινός, αποκαλύπτει το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από το πλαστογραφημένο πιστοποιητικό αναπηρίας του υπόδικου επιχειρηματία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», ο καθηγητής, ο οποίος φέρεται να έχει υπογράψει την σπιρομέτρηση, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή δείχνοντας τον βασικό «ύποπτο» που πλαστογράφησε τις γνωματεύσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «γαϊτανάκι» των αποκαλύψεων ξετυλίχθηκε την περασμένη Πέμπτη (30/08/2018).

«Πήγαμε στο εργαστήριο Ύπνου και ερευνώντας τα αρχεία μας εντοπίσαμε τόσο την πραγματική εξέταση, στην οποία υποβλήθηκε ο Αριστείδης Φλώρος, όσο και την εξέταση που εμπεριέχεται στον φάκελο που παραδόθηκε στα ΚΕΠΑ», δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Ζακυνθινός.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, ο 39χρονος Φλώρος είχε όντως υποβληθεί σε σχετική εξέταση κατά το παρελθόν, τα αποτελέσματά της ήταν ότι ο ασθενής εμφάνιζε 27 υπόπνοιες σε διάστημα μίας ώρας.

Παρά το γεγονός ότι η η εικόνα της εξέτασης δείχνει μια προβληματική κατάσταση δεδομένου ότι το φυσιολογικό είναι έως και 10 άπνοιες – υπόπνοιες την ώρα, ο «ενορχηστρωτής» της υπόθεσης κατέφυγε στην πλαστογράφηση άλλης εξέτασης, που ανήκει σε άλλον άνθρωπο.

«Ο άλλος ασθενής παρουσίαζε σαφώς πιο βαριά εικόνα με 62 υπόπνοιες την ώρα. Σε ό,τι δε αφορά τη σπιρομέτρηση, το έγγραφο είναι γεγονός ότι φέρει το λογότυπο της κλινικής και την υπογραφή μου, πρόκειται όμως για κολάζ. Εμείς δεν εκδίδουμε αυτό το χαρτί», υπογράμμισε ο κ. Ζακυνθινός.

Και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε όλοι ποιος το έκανε. Το παραδέχτηκε άλλωστε κατ’ιδίαν. Επρόκειτο για γιατρό, ο οποίος κατά το παρελθόν απασχολούνταν ως υπότροφος στον Ευαγγελισμό και έπειτα ως συνεργάτης της κλινικής μας. Είναι πολλά χρόνια μαζί μας και αυτό είναι το πιο λυπηρό».

«Ο συγκεκριμένος γιατρός είχε φέρει τον Φλώρο για εξέταση στο νοσοκομείο. Η γνωμάτευση φέρει την δική του υπογραφή, ενώ υπάρχει και σχετικό βίντεο που αποδεικνύει ότι αυτός τον συνόδευε στη μελέτη ύπνου», κατέληξε ο κ. Ζακυνθινός.

Έτσι έστησαν την κομπίνα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, όχι μόνο η εξέταση που έβγαλε τον επιχειρηματία ανάπηρο 70%, χαρίζοντάς του, έστω και προσωρινά ξανά την ελευθερία, ανήκει σε άλλον ασθενή με πραγματικό πρόβλημα, αλλά κάποιος φαίνεται πως έβαλε το… χέρι του στα ιατρικά απόρρητα.

Αφού λοιπόν εντόπισαν άλλον ασθενή με το ίδιο όνομα: Αριστείδης Φλώρος, αλλά με διαφορετικό ΑΜΚΑ και διαφορετικό ιατρικό ιστορικό, «έκλεψαν» την εξέτασή του από το νοσοκομείο!

Ο συγκεκριμένος ασθενής, συνονόματος του Φλώρου, είχε νοσηλευτεί τον Μάιο 2015 για χολή, ενώ πραγματοποίησε και αξονική τομογραφία.

Κάποιος λοιπόν, ο οποίος φέρεται να είχε πρόσβαση τα ιατρικά απόρρητα του νοσοκομείου, πήρε την ιατρική γνωμάτευση του συνονόματου ασθενή, συμπλήρωσε την ασθένεια που επιθυμούσε και αφού πλαστογράφησε την υπογραφή του γιατρού, την έβαλε στο φάκελο του καταδικασμένου Αριστείδη Φλώρου!

Η κλινική, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Alpha, απάντησε μάλιστα στον εισαγγελέα ότι ο ασθενής δεν έχει σχέση με τον κρατούμενο, και πως πρόκειται για άλλο άνδρα με το ίδιο όνομα, αλλά με διαφορετικό ιατρικό ιστορικό και διαφορετικό φυσικά ΑΜΚΑ.

Στο 55% η αναπηρία Φλώρου

Παράλληλα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η επανεκτίμηση του ιατρικού φακέλου του Αριστείδη Φλώρου, την περασμένη Παρασκευή, αφενός μείωσε το ποσοστό αναπηρίας του στο 55% (από 70%), αφετέρου ήταν η βασική αιτία ανατροπής του βουλεύματος, με το οποίο οδηγήθηκε εκ νέου στις φυλακές.

Οι αποκαλύψεις εκ μέρους του Ευαγγελισμού, περί «πλαστότητας» ιατρικών γνωματεύσεων του Φλώρου, οδήγησαν σε επανεξέταση του ιατρικού φακέλου από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) με παραγγελία του ΕΦΚΑ, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως «το συνολικό ποσοστό αναπηρίας του Αριστείδη Φλώρου ανέρχεται σε ποσοστό 55%, κατά ιατρική εκτίμηση».

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, μετά τον επανέλεγχο του ιατρικού φακέλου του Αριστείδη Φλώρου από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», η διοίκηση του ΕΦΚΑ προσέφυγε στη δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή του ΚΕΠΑ, ζητώντας επαναπροσδιορισμό του συνολικού ποσοστού αναπηρίας του 39χρονου κατάδικου.

Την περασμένη Παρασκευή, την ώρα που το Συμβούλιο Εφετών Εύβοιας ετοιμαζόταν να καταλήξει σε νέα κρίση για τον Φλώρο, διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Προκοπίου η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής.

Ακόμα λοιπόν και κι αν δεν υπήρχαν καταγγελίες για πλαστότητα, η δευτεροβάθμια κρίση είναι πως ο Φλώρος δεν θα έπρεπε να αποφυλακιστεί, καθώς δεν είχε αναπηρία άνω του 67% που απαιτεί το άρθρο 110α του ΠΚ, όπως τροποποιήθηκε το 2015 από τον Νίκο Παρασκευόπουλο.