ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ρόδος: Ξεκίνησε η δίκη για τη μεγάλη υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών

Ρόδος: Ξεκίνησε η δίκη για τη μεγάλη υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών

Συνολικά κατηγορούνται 45 άτομα

Ξεκίνησε χθες (21/1/2019) από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου η εκδίκαση της μεγάλης υπόθεση, διακίνησης ναρκωτικών ουσιών με την κωδική ονομασία «WEB OF DRUGS» που είχε εξιχνιαστεί πέρυσι το φθινόπωρο στον Αρχάγγελο.

Συνολικά κατηγορούνται 45 άτομα (υπήρχε ακόμα ένας αλλά για αυτόν έπαυσε η ποινική δίωξη καθώς έχει πεθάνει), και χθες κατά την προδικασία, οι συνήγοροι υπεράσπισης υπέβαλαν τις ενστάσεις τους στο δικαστήριο με κυριότερες την ακυρότητα και την αοριστία του κλητηρίου θεσπίσματος καθώς σε αυτό όπως τονίστηκε, δεν αναφέρονται συγκεκριμένα ποσότητες, τίμημα αλλά και οι πράξεις για τις οποίες ο κάθε εμπλεκόμενος κατηγορείται.

Επίσης τέθηκε και η ένσταση της απόλυτης ακυρότητας της ανάγνωσης των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών.

Όλες οι ενστάσεις απορρίφθηκαν από το δικαστήριο το οποίο ξεκίνησε κανονικά την εκδίκαση της υπόθεσης με την κατάθεση του πρώτου μάρτυρα κατηγορίας, ενός αστυνομικού που συμμετείχε στην πολύμηνη διερεύνηση της υπόθεσης.

Το δικαστήριο, λόγω ωραρίου διέκοψε για σήμερα, οπότε και θα συνεχίσει με την κατάθεση του ίδιου πρώτου μάρτυρα κατηγορίας.

Σημειώνεται πως από τους 46 κατηγορούμενους οι εννέα βρίσκονται στη φυλακή καθώς μετά τις απολογίες τους είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι.

Η υπόθεση, η οποία θεωρείται από τις πλέον σημαντικές που έχουν εξιχνιαστεί στην περιοχή.

Διαλευκάνθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, οι οποίοι κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν συνομιλίες, επαφές και σημειώσεις που βρήκαν στην κατοχή των 7 συλληφθέντων με 271 τουλάχιστον άτομα, που κατοικούν σε όλο το νησί της Ρόδου και οι οποίοι φαίνεται να είχαν «πάρε – δώσε» με το κύκλωμα που διακινούσε τα ναρκωτικά. Η αντίστροφη μέτρηση για το κύκλωμα ξεκίνησε να γίνεται σταδιακά τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2017.

Από τους αστυνομικούς συνελήφθησαν αρχικά επτά μέλη, τα οποία φέρονται να ανήκαν σε πολυμελές κύκλωμα που δραστηριοποιούνταν σε διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην πόλη της Ρόδου, τη Δημοτική Ενότητα Αρχαγγέλου και την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ρόδου.

Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί από την αστυνομία, συνελήφθησαν έξι ημεδαποί ηλικίας 29, 29, 43, 50 και 57 ετών, καθώς και ένας 38χρονος υπήκοος Αλβανίας. Οι συλληφθέντες μαζί με δύο ακόμα συνεργούς τους (έναν 60χρονο ημεδαπό και έναν 34χρονο υπήκοο Αλβανίας) φέρονται να αποτελούσαν τον πυρήνα δύο εγκληματικών οργανώσεων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο επισταμένης αστυνομικής έρευνας που διεξάγονταν τους τελευταίους τέσσερις μήνες πριν την εξιχνίαση της υπόθεσης, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, με κωδική ονομασία «WEB OF DRUGS» και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση τεχνικών και φυσικών μεθόδων, συλλογή, αξιοποίηση διασταύρωση και μελέτη στοιχείων του προανακριτικού υλικού που συγκεντρώθηκε:

Αποδομήθηκε πλήρως η δράση εκτεταμένου εγκληματικού δικτύου που αποτελούνταν από δύο ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις με κοινό σκοπό. Εξακριβώθηκε η ιεραρχική δομή των εγκληματικών οργανώσεων, οι ρόλοι και ταυτότητα των μελών, οι μεταξύ τους διασυνδέσεις και επιμέρους συνεργασίες με αλλά άτομα, τα οποία δρούσαν περιφερειακά ή συνεργάζονταν μεμονωμένα μαζί τους.

Προσδιορίστηκε ότι η συγκρότηση των εγκληματικών οργανώσεων και η έναρξη της δράσης τους ανάγεται στις αρχές του 2017 με αποκλειστικό σκοπό τη διακίνηση-εμπορεία ναρκωτικών ουσιών στο νησί της Ρόδου, σκιαγραφήθηκε ο τρόπος δράσης, η ακριβής μεθοδολογία και το προφίλ των εγκληματικών οργανώσεων (modus operandi) διαπιστώθηκε ότι τα μέλη του εγκληματικού δικτύου λάμβαναν αυξημένα μέτρα αποτροπής εντοπισμού και εντοπίσθηκαν οι περιοχές που διεξάγονταν η διακίνηση των ναρκωτικών

Διακριβώθηκε ο τρόπος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» και οι επιμέρους παράνομες ενέργειες των εμπλεκόμενων στην υπόθεση ατόμων.

ΠΗΓΗ rodiaki.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Φοίβος: Προσοχή στη νέα κακοκαιρία διαρκείας - Έρχονται πυκνές χιονοπτώσεις και καταιγίδες

Τοπαλούδη – Ανατριχιαστική αποκάλυψη: Η φοιτήτρια είχε πάρει τηλέφωνο τον πατέρα του δολοφόνου της

Σχετικές ειδήσεις