ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ποινικές διώξεις για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα

Ποινικές διώξεις για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα

Μετά την απαγγελία κατηγοριών για την φονική πυρκαγιά του περασμένου Ιουλίου στο Μάτι, η Eισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε σήμερα (19/3) ποινική δίωξη για την φονική πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου 2017 στη Μάνδρα, στη διάρκεια της οποίας 25 ψυχές θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης.

Οι ποινικές διώξεις διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος και ασκήθηκαν σε βάρος εννέα ατόμων αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου ενώ η δικογραφία λόγω της σπουδαιότητας ανατίθεται σε ανακριτή με το χαρακτήρα του επείγοντος.

Βαρύ είναι το κατηγορώ της εισαγγελέως τόσο εναντίον της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, και του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου όσο και σε βάρος των υπολοίπων επτά κατηγορουμένων, των δημάρχων των πληγέντων περιοχών και των όμορων δήμων καθώς η εισαγγελική λειτουργός εντοπίζει σωρεία δυσλειτουργιών και παραλείψεων των αρμοδίων υπηρεσιών στην κατεύθυνση της πρόληψης και περιορισμού των συνεπειών του ακραίου, όπως αναφέρει, φυσικού φαινομένου, εξειδικεύοντας τις ενέργειες στις οποίες όφειλε να έχει προβεί η κάθε μία.

Τη δίωξη άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου και αφορά τα αδικήματα, της πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, σωματικές βλάβες από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως. Εκτός από τη Ρένα Δούρου και το Γιάννη Βασιλείου η δίωξη στρέφεται και σε βάρος της δήμαρχου Μάνδρας Ιωάννας Κριεκούκη, του δήμαρχου Ελευσίνας Γιώργου Τσουκαλά, του δήμαρχου Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη καθώς και των δασαρχών Αιγάλεω και Μεγάρων και σε βάρος των δύο αρμοδίων υπαλλήλων αυτών των δασαρχείων. Η εισαγγελέας τους καταλογίζει ευθύνες για έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας, πολεοδομικές παραβάσεις, για έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων και για έλλειψη διευθέτησης-οριοθέτησης ρεμάτων.

Ποιοι απαλλάσσσονται

Στο πλαίσιο της έρευνας είχαν καταμηνυθεί από ιδιώτες, φορείς και ενώσεις συνολικά 25 άτομα τα οποία ελέγχθηκαν από την εισαγγελία.

Από αυτά, για 5 πρόσωπα η εισαγγελέας εξέδωσε απαλλακτική διάταξη με την οποία ζητεί την παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής αδικημάτων που αφορούν πολεοδομικές παραβάσεις και κοινώς επικίνδυνες βλάβες, ενώ για άλλα 11 πρόσωπα αποδείχθηκε ότι δεν είχαν αρμοδιότητες σχετικές με την πρόληψη, αντιμετώπιση και τις συνέπειες της φονικής πλημμύρας.

Στην εισαγγελική διάταξη των 66 σελίδων περιλαμβάνονται επίσης τα συμπεράσματα των πορισμάτων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων.

Παράλληλα η εισαγγελέας συνεχίζει την έρευνα που έχει διαταχθεί για τη νέα πλημμύρα στην περιοχή της Μάνδρας το καλοκαίρι του 2018.

Δούρου: «Ακόμη και οι αθώοι πρέπει κάποιες φορές να περιμένουν»

«Η απονομή της Δικαιοσύνης χρειάζεται υπομονή», αναφέρει σε δήλωση της η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σχολιάζοντας την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής.

«Ακόμη και οι αθώοι πρέπει κάποιες φορές να περιμένουν», αναφέρει η περιφερειάρχης, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση που έκανε μετά την πλημμεληματική δίωξη που άσκησε η Εισαγγελία για την τραγωδία στο Μάτι.

Σημειώνει ακόμα ότι «τόσο το ανεξάρτητο πόρισμα 8 Επιθεωρητών Ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης όσο και το Πόρισμα 3 ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Μηχανικών του ΤΕΕ καταλήγουν κατηγορηματικά στη διαπίστωση ότι οι υπηρεσίες και η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για την εκτέλεση του έργου "Εκτροπή Χειμάρρου Αγία Αικατερίνη και διευθέτηση χειμάρρου Σούρες Θριασίου Πεδίου", ενήργησαν ταχύτατα για το έργο αυτό, που εκκρεμούσε από το 2003, καθώς και σειρά έργων στην πληγείσα περιοχή, σε μια διαμορφωμένη κατάσταση δεκαετιών, όπου πλέον εκτελούνται αντιπλημμυρικά έργα με έντονους και γρήγορους, για τη συνήθη πρακτική έργων, ρυθμούς».

Διαβάστε επίσης:

«Έφυγε» ο Θανάσης Γιαννακόπουλος: Φτωχότερος ο ελληνικός αθλητισμός

Νέος Ποινικός Κώδικας: Για κίνδυνο μαζικών παραγραφών αδικημάτων προειδοποιούν οι εισαγγελείς

Φρικτό τροχαίο στη Θεσσαλονίκη - Διαμελίστηκε μοτοσικλετιστής (ΠΡΟΣΟΧΗ - ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ρoή Ειδήσεων