ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Υπόθεση Γιακουμάκη: «Ο Βαγγέλης μπήκε μόνος του στην ντουλάπα – Ήταν ένα αστείο»

Υπόθεση Γιακουμάκη: «Ο Βαγγέλης μπήκε μόνος του στην ντουλάπα – Ήταν ένα αστείο»
Η σημερινή διαδικασία διακόπηκε για την Παρασκευή (28/6/2019)
EUROKINISSI

Με τις αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης συνεχίστηκε σήμερα (26/6/2019) η εκδίκαση της υπόθεσης Βαγγέλη Γιακουμάκη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, με κατηγορούμενους τους 9 Κρητικούς συμφοιτητές του.

Η διαδικασία διακόπηκε για την Παρασκευή (28/6/2019) όπου αναμένεται να πέσει η αυλαία με την απόφαση του δικαστηρίου.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης προσπάθησαν να πείσουν το δικαστήριο, πως το θύμα με τους κατηγορούμενους, ήταν φίλοι και όλα γίνονταν μέσα στα πλαίσια της "πλάκας" που κάνουν μεταξύ τους οι παρέες.

Ο καθένας με την αγόρευσή του, υπερασπίστηκε τον πελάτη του. Η οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη άκουσε πάλι, διάφορα σενάρια για την καθημερινότητα του αδικοχαμένου παιδιού, στην σχολή του στα Ιωάννινα.

Όλοι οι συνήγοροι αμφισβήτησαν την μαρτυρία συμφοιτήτριάς του, που έστω και καθυστερημένα, αποφάσισε να περιγράψει την φρικτή ζωή του Βαγγέλη στην Γαλακτονομική Σχολή.

Οι αγορεύσεις

Αναλυτικότερα, η πρώτη δικηγόρος στην αγόρευσή της, εστίασε στον δυναμισμό που είχε ο Βαγγέλης, ώστε να αντιδρά σε οτιδήποτε τον ενοχλούσε, όπως είχαν επισημάνει στις καταθέσεις τους οι γονείς του και η αδερφή του.

Αμφισβήτησε ένα περιστατικό με μήλα, λέγοντας πως και ο Βαγγέλης κρατούσε μήλο στα χέρια του. Όπως είπε χαρακτηριστικά, "το πέταγμα ενός μήλου δεν μπορεί να προκαλέσει σοβαρή σωματική βλάβη".

Η συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων στη συνέχεια της αγόρευσής της, χαρακτήρισε αναξιόπιστη την κατάθεση του Δάβρη επικρίνοντας τις συχνές εμφανίσεις του σε πάνελ τηλεοπτικών εκπομπών λέγοντας χαρακτηριστικά:

"Ο Ν. Δάβρης έκανε λαμπρή καριέρα στα κανάλια λέγοντας ότι ξέρει τους κακούς, χωρίς να είναι παρών στα περιστατικά".

Στην αγόρευσή της συνολικά αμφισβήτησε την επικινδυνότητα των περιστατικών του κατηγορητηρίου και προσπάθησε να τα υποβαθμίσει.

Ακολούθησε η αγόρευση μιας ακόμη συνηγόρου, η οποία αναφερόμενη στο περιστατικό με τη ντουλάπα, το υποβάθμισε, λέγοντας πως ο Βαγγέλης οικειοθελώς είχε μπει στη ντουλάπα όχι δια της βίας. Xαρακτήρισε το περιστατικό ως έναν "αστεϊσμό".

Την κατάθεση της εγκύου και πρώην συμφοιτήτριας του Βαγγέλη Γιακουμάκη, σχολίασε η επόμενη συνήγορος στην αγόρευσή της, υπογραμμίζοντας ότι εκτός από ένα περιστατικό, που όπως η ίδια είπε ήταν παρούσα, όλα τα υπόλοιπα τα άκουσε από φήμες.

"Άρα βρισκόμαστε εδώ από φήμες. Ο Βαγγέλης ήταν φίλος με τον εντολέα μου και δεν θα ήθελε να βρίσκεται σήμερα εδώ ο εντολέας μου" σημείωσε χαρακτηριστικά.

"Γινόταν παιχνίδι πραγματικά, ίσως κάποιες φορές ξέφευγαν από την πλάκα όμως το συμμάζευαν " είπε η συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων απευθυνόμενη στην Έδρα.

Αμφισβήτησε και αυτή την αξιοπιστία της κατάθεσης της εγκύου, λέγοντας πως η νεαρή γυναίκα θυμόταν ακριβώς τι είχε πει στην προηγούμενη κατάθεσή της, γιατί την είχε διαβάσει 5 λεπτά πριν μπει στη δικαστική αίθουσα.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ένας ακόμη συνήγορος, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων, πως κάποιοι είδαν την υπόθεση αυτή, ως ένα βήμα για τη δημοσιότητα, αφήνοντας μια λαμπρή καριέρα στο εξωτερικό και αναρωτήθηκε "που ήταν αυτοί όταν ζούσαν στον ίδιο χώρο με τον Βαγγέλη;".

Εξέφρασε τα συλλυπητήρια του εντολέα του, προς την οικογένεια Γιακουμάκη λέγοντας χαρακτηριστικά:

"Η οικογένεια πράγματι πρέπει να πάρει απαντήσεις. Εκφράζω τα συλλυπητήρια εκ μέρους του εντολέα μου. Η οικογένεια Γιακουμάκη όμως βλέπει "φαντάσματα".

Το ίδιο θα έκανα και εγώ στη θέση τους. Ξέρετε τι λένε στην Κρήτη; Tόσο άβουλος και έρμαιος των Κρητικών ήταν ο Βαγγέλης; Αυτό πρέπει να περάσουμε προς τα έξω; Έχει γίνει ρεζίλι η Κρήτη".

Αναφερόμενος στις λέξεις "καζούρα" και "πλάκα" επισήμανε πως τις λέξεις αυτές, δεν τις λένε οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, αλλά τις είχε αναφέρει στην κατάθεσή της η μητέρα του αείμνηστου Βαγγέλη.

"7 από τους 9 είναι σήμερα κατηγορούμενοι γιατί αυτοενοχοποιήθηκαν, καθώς είπαν πως έκαναν πλάκες. Αν ήταν 23 περιστατικά επικίνδυνης σωματικής βλάβης ο παθών θα έπρεπε ή να ήταν ανάπηρος ή να είχε πεθάνει από αυτά. Για ποιο λόγο ο Βαγγέλης να ανέχεται μια συνεχόμενη βίαιη συμπεριφορά; Ήταν αστεία, καζούρες , πειράγματα, ήθελαν να περάσουν καλά πειράζοντας ο ένας των άλλον" είπε χαρακτηριστικά.

Η αξιοπιστία της κατάθεσης της εγκύου αμφισβητήθηκε και από αυτόν τον συνήγορο, ενώ δεν έλειψε και σε αυτή την αγόρευση, επικριτικός σχολιασμός στον ρόλο των ΜΜΕ στην υπόθεση .

Ακολούθησε η αγόρευση ενός ακόμη συνηγόρου, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι κανένας μάρτυρας δεν ανέφερε κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό, ενώ με αφορμή τη αναφορά του εισαγγελέα στην απουσία των κατηγορουμένων, είπε ότι ο εντολέας του δεν ήρθε στη δίκη για να μη δημιουργηθούν ενστάσεις και εντάσεις.

Η πρόταση του εισαγγελέα

Υπενθυμίζεται πως ο εισαγγελέας στην αγόρευση του στις 25 Ιουνίου 2019, πρότεινε την ενοχή των 8 Κρητικών για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού και κατ' εξακολούθηση και την αθώωση του ενός.

Επίσης, πρότεινε την ενοχή για κάποιες πράξεις, ενώ για κάποιες άλλες τη μετατροπή της ποινής σε απλή σωματική βλάβη και την παύση τους οριστικά, λόγω έλλειψης εγκλήσεως. Και για κάποιες άλλες, την αθώωσή τους.

Ο εισαγγελέας έκανε λόγο για κλειστή ομάδα με παραβατική συμπεριφορά γενικότερα.

Το χρονικό

Ήταν μεσημέρι της 6ης Φεβρουαρίου 2015, όταν ο 20χρονος φοιτητής Βαγγέλης Γιακουμάκης εξαφανίστηκε από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, όπου φοιτούσε.

Είχε αφήσει στο δωμάτιό του το κινητό και το πορτοφόλι του.

Από τότε κανένας δεν τον είδε ξανά. Αμέσως κινητοποιήθηκε η αστυνομία και δεκάδες πολίτες συμμετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισμό του.

Οι έρευνες, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, αποκάλυψαν σοκαριστικές λεπτομέρειες.

Ο φοιτητής ζούσε μια κόλαση και είχε πέσει θύμα bullying από τους συμφοιτητές του από την Κρήτη, που τον εκφόβιζαν και τον κακοποιούσαν ψυχολογικά και σωματικά.

Ο εντοπισμός της σορού του έγινε στις 16 Μαρτίου 2015, τυχαία, από ένα ζευγάρι περαστικών σε βαλτώδη περιοχή 800 μέτρα από τη σχολή του. Βρισκόταν σε προχωρημένη σήψη και δίπλα του υπήρχε ένα μαχαίρι.

Με πληροφορίες από epirus-tv-news.gr

Διαβάστε επίσης:

Άγριο ξύλο σε τηλεοπτική εκπομπή - Γρονθοκόπησαν και τον δημοσιογράφο

Απίστευτο βίντεο! Σήκωσαν τα μάτια τους στον ουρανό και είδαν…