ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Κορονοϊός - Διευθύντρια ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ: Έτσι χτυπά τους 40αρηδες ο ιός

Κορονοϊός - Διευθύντρια ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ: Έτσι χτυπά τους 40αρηδες ο ιός
INTIME NEWS

Κορονοϊός«Όταν χάνουμε έναν άνθρωπο, φοβόμαστε για εμάς, για τους συγγενείς μας για όλους. Όταν βγαίνει νικητής, χαιρόμαστε σαν να είναι δικός μας άνθρωπος».

Η αναισθησιολόγος και εντατικολόγος Ελένη Γκέκα, η οποία κατέχει τη θέση της διευθύντριας της ΜΕΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, μίλησε το Open TV για την εμπειρία αυτών των εβδομάδων, τη μάχη κατά του φονικού ιού και το πώς αυτός χτυπά ακόμα τους 40άρηδες.

Είναι και οι 40αρηδες ευάλωτοι;

«Εμείς έχουμε νοσηλεύσει από την ηλικία των 42 ετών έως και 85 ετών. Σίγουρα, τα νέα άτομα που είναι 45, 50 και 60 ετών, δεν θα πούμε ότι έχουν -εκτός εξαιρέσεων- τη βαριά παθολογία όλα αυτά τα χρόνια. Δεν έχουν όλα αυτά τα νοσήματα για να ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Έχουν, όμως, μια παθολογία, ήπια θα έλεγα. Φοβάμαι, μάλιστα, ότι λόγω του νεαρού της ηλικίας τους δεν έχουν ελεγχθεί όσο θα έπρεπε. Θεωρούμε τον εαυτό μας υγιή», σημείωσε η κ. Γκέκα και τόνισε ότι προβλήματα όπως η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή δεν βοηθούν.

Για την πιο δύσκολη περίπτωση που αντιμετώπισε η ίδια στο ΑΧΕΠΑ είπε: «Απογοητευτήκαμε με τον ασθενή Νο1, γιατί ένας άνθρωπος χωρίς ιστορικό, χάθηκε. Όταν χάνουμε έναν άνθρωπο, φοβόμαστε για εμάς, για τους συγγενείς μας για όλους. Όταν βγαίνει νικητής, χαιρόμαστε σαν να είναι δικός μας άνθρωπος».

Στην ερώτηση πώς θα περιγράφει αυτό τον εφιάλτη που θα κληθούμε όλοι να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, ακόμη και σε πέντε ή δέκα χρόνια, απάντησε: «Μακάρι να είμαστε καλά και να τα θυμόμαστε... Θα θυμάμαι ότι περάσαμε πολύ δύσκολα, περνάμε πολύ δύσκολες καταστάσεις, πρωτόγνωρες καταστάσεις. Δεν είναι ότι στη ρουτίνα μας δεν χάνουμε ζωές, αλλά τώρα οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές»και συμπλήρωσε: «Μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είχαμε να ετοιμάσουμε κρεβάτια εντατικής γι' αυτό που φοβόμασταν ότι θα έρθει. Όλα είναι πρωτόγνωρα».

«Τραγικό να εργάζεσαι με ολόσωμη φόρμα»

«Είναι τραγικό να εργάζεσαι τόσες ώρες με μια ολόσωμη φόρμα», ανέφερε η κ. Γκέκα σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των γιατρών και των νοσηλευτών. «Εγώ τους λέω "ντυνόμαστε αστροναύτες για να δουλέψουμε". Το προσωπικό φοράει μια μάσκα που είναι αδύνατον να μην αφήσει σημάδια. Δεν μπορείς να αντέξεις πολύ με τη μάσκα. Αυτή πολύ γρήγορα θολώνει. Δεν έχεις καλή εικόνα. Ζεσταίνεσαι. Αισθάνεσαι άσχημα. Όμως, όταν είσαι δίπλα στον ασθενή και πρέπει να προσφέρεις κάποια πράγματα, αυτό το ξεχνάς», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι δυστυχώς «δεν μπορείς, όμως, να μείνεις όσες ώρες θα ήθελες δίπλα στον ασθενή».

«Τρεις ώρες μπορούν να αντέξουν μέσα στη στολή και μέσα στη μάσκα. Μετά πρέπει να βγεις λίγο έξω. Αν βγεις λίγο έξω, πιεις λίγο νερό και πάρεις καθαρό αέρα, θα είσαι καλύτερα. Τα σημάδια όμως δεν φεύγουν εύκολα από το πρόσωπο».

Στο ΑΧΕΠΑ έχουν νοσηλευθεί μέχρι σήμερα 21 άνθρωποι με τους οκτώ να βρίσκονται ακόμη στο νοσοκομείο. «Δυστυχώς, όμως, είχαμε και απώλειες», σημείωσε και ευχήθηκε σύντομα αρκετοί ασθενείς να πάρουν εξιτήριο και να βγουν νικητές.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Τρομακτικά επικίνδυνος - Δείτε στους πόσους βαθμούς αντέχει

Κορονοϊός: 108 θάνατοι στην Ελλάδα - 17 νέα κρούσματα - 2.224 στο σύνολο

Θεραπεία κορονοϊού: Σοβαρές ελπίδες από το φάρμακο Remdesivir - Τι έδειξαν οι πρώτες έρευνες

Βήμα-βήμα η διαδικασία

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Κωδικός «σούβλισμα αρνιού» - Πώς θα αποτρέψει η ΕΛ.ΑΣ. τα καλέσματα στο σπίτι το Πάσχα

Σχετικές ειδήσεις