ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Eκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης: Ποιοι είναι υποψήφιοι

Eκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης: Ποιοι είναι υποψήφιοι
Από το Φανάρι θα επιλεγεί ο νέος ποιμενάρχης της Κρήτης
romfea

Αυτή την ώρα συνεδριάζει η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης - Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι Μητροπολίτες

Οι Ιεράρχες της Κρήτης θα επιλέξουν με μυστική ψηφοφορία το τριπρόσωπο με τους τρεις υποψηφίους Μητροπολίτες από τους οποίους θα επιλεγεί από το Φανάρι ο νέος ποιμενάρχης της Κρήτης.

Οι εξελίξεις στην Εκκλησία της Κρήτης προσλαμβάνουν ιστορικό χαρακτήρα για δύο λόγους. Αφενός για πρώτη φορά στη μακραίωνη εκκλησιαστική ιστορία η επιλογή του τριπρόσωπου διεξάγεται στο πλαίσιο μιας εσωτερικής διαδικασίας, σε εφαρμογή του νόμου που θεσπίστηκε το 2014. Όπως είναι γνωστό, μέχρι τότε τους τρεις υποψηφίους για τον αρχιεπισκοπικό θώκο επέλεγε το Υπουργείο Παιδείας. Αφετέρου, είναι η πρώτη επίσης φορά που διαδικασίες διαδοχής λαμβάνουν χώρα ενώ βρίσκεται εν ζωή ο Αρχιεπίσκοπος που ηγείτο της τοπικής Εκκλησίας.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ειρηναίος κατετάγη με απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στους εφησυχάζοντες ιεράρχες από τις 2 Δεκεμβρίου οπότε και η θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κηρύχτηκε χηρεύουσα. Με την απόφαση αυτή, είχαν αρχίσει και τυπικά οι διαδικασίες για τη διαδοχή.

Οι τρεις Μητροπολίτες που θα προκύψουν από τη σημερινή εκλογική διαδικασία στην Ιερά Σύνοδο της Κρητικής Εκκλησίας θα αποτελέσουν και τους υποψηφίους Αρχιεπισκόπους. Το τριπρόσωπο θα τεθεί στη συνέχεια στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου που θα συνεδριάσει στις 11-13 Ιανουαρίου 2022, υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης θα είναι ο ιεράρχης εκείνος που θα προκύψει από τη διαδικασία αυτή στο Φανάρι, είτε με ομόφωνη απόφαση, είτε με πλειοψηφία.

Οι επικρατέστεροι Μητροπολίτες για το τριπρόσωπο είναι:

  • Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Ηράκλειο στις 14 Φεβρουαρίου του 1968 (53 ετών). Εξελέγη Μητροπολίτης Ρεθύμνης στις 9 Σεπτεμβρίου του 2010.
  • Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Ηράκλειο, στις 29 Ιανουαρίου του 1957 (64 ετών). Εξελέγη Μητροπολίτης τον Νοέμβριο του 2001 και
  • Ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος έχει γεννηθεί στα Χανιά το 1964 (57 ετών). Εξελέγη Μητροπολίτης τον Οκτώβριο του 2005.

ΠΗΓΗ:orthodoxianewsagency.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Αναμένεται θλιβερό «μαύρο» ρεκόρ - Πάνω από 15.000 οι μολύνσεις

Έκτακτο επίδομα σε 630.000 δικαιούχους - Πότε θα το λάβουν - Ποιοι συνταξιούχοι μένουν εκτός

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ - Ποια οχήματα αφορούν