ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μητροπολίτης Σάμου: Η Ανάσταση του Χριστού σηµαίνει και ανάσταση της ψυχής

Μητροπολίτης Σάμου: Η Ανάσταση του Χριστού σηµαίνει και ανάσταση της ψυχής

Την αισιοδοξία και την πίστη του πως σύντομα θα έρθει και η Ανάσταση του ελληνικού λαού μετά το Γολγοθά που ανεβαίνει εξέφρασε μέσω του πασχαλινού του μηνύματος ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ.Ευσέβιος.

Αναλυτικά του μήνυμά του:

Αγαπητοί μου Πατέρες και Αδελφοί,
Η εκ νεκρών Ανάσταση του Κυρίου και Θεού µας, την οποία λαµπροφορούντες και µε αναµµένες λαµπάδες ανυµνούµε και δοξάζουµε, µας δίνει την ευκαιρία να στρέψουµε τη σκέψη µας προς δύο µεγάλα αγαθά που πήγασαν από το κενό Μνηµείο: Την ειρήνη και τη χαρά.

«Ειρήνη υµιν» και «µη φοβείσθε» ήταν οι φράσεις τις οποίες απηύθυνε ο Αναστάς Κύριος στις Μυροφόρες και στους Μαθητές και Αποστόλους Του, όταν εµφανίστηκε σ' αυτούς επανειληµµένα, µέχρις ότου αναλήφθηκε στους ουρανούς. Καί µε το «χαίρετε» τους παροτρύνει, αφού Εκείνος πριν ανέλθει στο Γολγοθά είχε υποσχεθεί τη χαρά, όταν τους έλεγε: «Καί πάλιν ελεύσοµαι προς υµας, και χαρήσεται υµων η καρδία και την χαράν υµων ουδείς αίρει αφ' υµων». Δηλαδή: «Θα σας ξαναδώ και θα χαρεί η καρδιά σας, και τη χαρά σας κανείς δεν θα µπορέσει να σας την αφαιρέσει» (Ιω. 16, 22). Ειρήνη λοιπόν και χαρά στις καρδιές µας ευαγγελίζεται το µήνυµα της Αναστάσεως του Χριστού. Θα διερωτηθεί οµως κάποιος:

Πως είναι δυνατόν να έχουµε ειρήνη και χαρά σε µια εποχή ταραγµένη, αβέβαιη για το παρόν και το µέλλον; Σε µια εποχή ηθικής και οικονοµικής κρίσεως; Σε µια εποχή ανεργίας, χρεών και φόβου για περαιτέρω επιδείνωση; Σε µια εποχή που όχι µακριά από µας άνθρωποι σπαράσσονται από πολεµικές συρράξεις και τα κυµατα των προσφύγων, από θάλασσες και στεριά, κατακλύζουν τη χώρα µας; Σε µια εποχή που οι νέοι δεν έχουν αισιοδοξία για το αύριo;

Καί οµως! Η ειρήνη και η χαρά πήγασαν από έναν Τάφο, που ενώ προηγήθηκαν τα φρικτά Πάθη και ο Γολγοθάς, και ο ίδιος ήταν ερµητικά κλεισµένος, αφού είχε σφραγισθεί από «λίθον µέγα», εντούτοις αναδείχθηκε ζωοδόχος. Αυτό σηµαίνει, αγαπητοί µου αδελφοί, ότι η αναστάσιµη ειρήνη και χαρά είναι καρπός σταυρικής πορείας και αγώνος πνευµατικού. Ότι ξεπερνά εφήµερους προβληµατισµούς, δυσκο­λίες, ποικίλες κρίσεις, αδιέξοδα και αβεβαιότητες. Τα πολυώνυµα πάθη –προσωπικά, οικογενειακά, κοινωνικά– παρέρχονται και «χαράς τα πάντα πεπλήρωται, της Αναστάσεως την πείραν ειληφότα». Όταν αγωνιζόµαστε µε χριστιανική συνέπεια, βιώνουµε εµπειρικά, µε ειρήνη και χαρά, την Ανάσταση του Κυρίου µας, την οποία εκφράζουµε όλοι οι Ορθόδοξοι µε µόλις δύο λέξεις, γεµάτες νόηµα:

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Πρόκειται για ένα πανευφρόσυνο χαιρετισµο που επί 20 αιώνες ανταλλάσσουν οι χριστιανοί όχι τυπικά αλλά ουσιαστικά. Μετά τις ηµέρες των Παθών και του πένθους, ήλθε η ηµέρα «ην εποίησεν ο Κύριος», µε σκοπό να χαρούµε και να ευφρανθούµε ειρηνικά, επειδή µε την Ανάστασή Του «εµας που ειµασταν άλλοτε πνευµατικά νεκροί εξαιτίας των παραπτωµάτων µας», «µας ξανάδωσε ζωή» (Εφεσ. 2, 1. 6).
Η πίστη στην Ανάσταση του Χριστού µας δίνει αληθινή ειρήνη και γνήσια χαρά. Εξασφαλίζει και τη δική µας ανάσταση. Επιβεβαιώνει την αθανασία µας. Υπερβαίνει κάθε γήινο προβληµατισµο και στενοχώρια. Δεν υπάρχει πιο βαρυσήµαντη πρόταση ζωής για τον άνθρωπο της εποχής µας.

Η Ανάσταση του Κυρίου δεν µας επιτρέπει να ζούµε αδιάφορα, λέει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστοµος. «Ανέστη Χριστός και ζωή πολιτεύεται». Θα ειµαστε άνθρωποι της αναστάσεως όχι µόνο αν πιστεύουµε, αλλά κυρίως αν ζούµε ως άνθρωποι της αφθαρσίας. Αν πολιτευόµαστε µε στόχο την αιωνιότητα. Αν ως πολίτες της γης, επιδιώκουµε να γίνουµε και του ουρανού µελλοντικοί δηµότες. Αν η ζωή και ο λόγος µας αποτελεί επιβεβαίωση της Αναστάσεως.

Αγαπητά μου παιδιά,

Η ειρήνη και η χαρά εκπορεύθηκαν από τον Τάφο του Κυρίου, διά της Αναστάσεώς Του. Οι καιροί µας, µε τα συσσωρευµένα ποικίλα βιοτικά προβλήµατα, επιβάλλουν περισσότερο παρά ποτέ, να συνειδητοποιήσουµε πόσο αναγκαίον είναι να στηρίξουµε τη ζωή µας στον αναστηµένο Λυτρωτή µας Χριστό. Τα βηµατά µας ας ακολουθούν τα ίχνη Του. Αφού «Χριστός ανέστη εκ νεκρών» και «χαράς τα πάντα πληρούνται σηµερον».

Ας αντλήσουµε θάρρος και δύναµη στον καθηµερινό µας αγώνα. Μη µας φοβίζουν οι δυσκολίες. Ας ακούσουµε τη φωνή Του που µας διαβεβαιώνει: «Ιδού εγώ ζω και υµεις ζήσεσθε». Η Ανάσταση του Χριστού σηµαίνει και ανάσταση της ψυχής του κάθε ανθρώπου.

«Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε, πάλιν ερώ• χαίρετε» και «μη φοβείσθε»

Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!
Ο Επίσκοπός Σας
† Ο Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος

ΠΗΓΗ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ

Σχετικές ειδήσεις