ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μαθήματα ανθρωπιάς από την Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου (pics)

Μαθήματα ανθρωπιάς από την Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου (pics)

Συγκινητική είναι η εξέλιξη της υπόθεσης άστεγης οικογένειας από την Ρουμανία, καθώς ταχύτατα και μεγαλόψυχα η γραμματεία της Ιεράς Μητρόπολης Κορίνθου κινήθηκε προς την κατεύθυνση έκδοσηςτων εισιτηρίων επιστροφής στην πατρίδα τους, μετά από σχετικό ρεπορτάζ του newsbomb.gr.

ΠΩΣ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR ΒΟΗΘΗΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟΡΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες Ρούλας Κοτσέτα

Δευτέρα πρωϊ...Στο κέντρο της Κορίνθου. Οι περαστικοί κοιτούν με απορία. Προφανώς θα αναρωτιούνται τι κοινό μπορεί να έχουμε με μία οικογένεια αστέγων...Προφανώς και δεν περνάει καν από το μυαλό τους, ότι μπορεί κάποια ημέρα να βρεθούν κι αυτοί σε μία τέτοια κατάσταση...Ειδικά στην Ελλάδα του σήμερα.

Η εικόνα για άλλους, μπορεί να είναι συγκινητική.

DSC01747

Μία 4μελής οικογένεια, φτωχικά ντυμένοι αλλά πεντακάθαροι - μαζί με ένα σκυλί (που τους ακολουθεί παντού, γιατί του δίνουν μία μπουκιά από το υστέρημά τους), βαδίζει μαζί μας προς την Ιερά Μητρόπολη.

Στο δρόμο η κ. Μαρία μας δίνει χιλιάδες ευχές...Ο σύζυγος της δεν μιλάει ελληνικά.

DSC01761

Η ιστορία τους, για μία καλύτερη ζωή, ξεκίνησε πρίν 2 χρόνια, όταν κάποιος μεγαλοκτηματίας από την Καλαμάτα, τους προσέφερε μαζί με άλλους συμπατριώτες τους, εργασία. Γι αυτό ήρθαν στην Ελλάδα. Μόνο που ο εργοδότης αντί για χρήματα τους πλήρωσε...μόνο με τρόφιμα.

Από τότε άρχισε η Οδύσσειά τους. Ήρθαν στην Κόρινθο για δουλειά αλλά δεν βρήκαν. Κατέληξαν να ζητούν βοήθεια από τους περαστικούς. Πόσα μερόνυχτα να σταθούν στο κρύο, για να συγκεντρώσουν τα χρήματα των εισιτηρίων;

Οπως γράψαμε και στο προηγούμενο σχετικό θέμα, υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις του είδους, μπορεί και χειρότερες, αλλά το ντροπαλό βλέμμα του Τζίμι, όταν χριστουγεννιάτικα, ήρθε προς το μέρος μας, για βοήθεια δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ...

DSC01767

H θλιμένη ματιά του 10χρονου μας άγγιξε βαθιά.

Ο Τζίμι και ο Αλεξ, ο μικρός του αδελφός, σήμερα όμως ήταν όλο χαρά.

"Θέλω να πάμε σχολείο, να μάθουμε γράμματα" λέει ο Τζίμι.

"Θέλω να πάρουμε και το σκυλάκι στην Ρουμανία με το λεωφορείο" συμπλήρωσε ο 4χρονος Αλεξ.

Μιλώντας, φθάσαμε στο κτίριο της Ιεράς Μητρόπολης. Ζητήσαμε τον αρμόδιο υπάλληλο που είχαμε επικοινωνήσει μετά το πρώτο σχετικό δημοσίευμα.

Ήρθε αμέσως. Ευγενέστατος, ζήτησε τις φωτοτυπίες των διαβατηρίων της οικογένειας κι από εκεί και πέρα όλα θα πάρουν τον δρόμο τους...

Τα εισιτήρια της επιστροφής, αναμένονται...ενώ μία ελπίδα γεννιέται για αυτά τα μικρά παιδιά. Τα διαδικαστικά θα ξεκινήσουν και το newsbomb.gr θα είναι εκεί για να αποχαιρετήσει την οικογένεια.

Η επίσκεψη στο φτωχικό

Λίγη ώρα αργότερα, περνώντας από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, κάναμε μία στάση στην παράγκα, μετά από παράκληση της οικογένειας.

DSC01760

Ο μικρός Αλεξ, έτρεξε χαρούμενος προς το μέρος μας. Αμέσως μας γνώρισε.

Βγήκε έξω όλη η οικογένεια. Με χαμόγελο...

"Ελάτε...Συγνώμη για το σπιτικό. Δεν έχουμε και κάτι να σας κεράσουμε" είπε η κα Μαρία.

DSC01763

Μπαίνοντας στην παράγκα 2 επί 3, νιώσαμε ζεστασιά...Την ανθρώπινη ζεστασιά...Ενα νοικοκυριό στημένο με τα απαραίτητα. Μόνο που σήμερα η φιάλη υγραερίου είχε τελειώσει...

Δίπλα και άλλοι άστεγοι. Ζεσταινόντουσαν σε μία ξυλόσομπα.

Οι φωτογραφίες μαρτυρούν τα όσα είδαμε... Το σημαντικότερο; Νιώσαμε άνθρωποι...

Η καθημερινότητα και το άγχος για τα δικά μας, μας τυφλώνει...

DSC01762

Η "αγκαλιά" της Μητρόπολης Κορίνθου

Η Μητρόπολη ανταποκρίθηκε στις ανάγκες των καιρών, καθώς με την απόφασή της, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση από όλους τους πραγματικά υπεύθυνους φορείς.

Μαζί με όλα τα συναισθήματα πληρότητας και ανθρωπισμού γεννώνται και εύλογα ερωτήματα σχετικά με το τι είναι το πραγματικά άμεσο που λύνει τα προβλήματα, ποιές σωστές κινήσεις οφείλει το κοινωνικό συν-ολον, και όχι ανεξάρτητα μέλη του, και κατά πόσο έχει ένα αγαθό, χαρακτήρα θετικής μετάδοσης και αποτελεσματικότητας.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η κίνηση έκδοσης των εισιτηρίων μίας οικογένειας, και όχι παροχές χρηματικών ποσών, ή συσσιτίων που διαιωνίζουν το πρόβλημα, θα ήταν μία λύση του προβλήματος της νόμιμης μετανάστευσης.

DSC01769

Εάν οι ενορίες όλης της χώρας, σε συντονισμό με τους περιφερειακούς τομείς αποφάσιζαν την έκδοση εισιτηρίων (σε συνδυασμό με την παροχή αναγκαίων για ένα ταξίδι -τρόφιμα, νερό- για όσους πραγματικά θα ήθελαν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους) θα έλυνε πολλά από τα προβλήματα που γεννάει η μετανάστευση.

Ραχοκοκκαλιά της προσπάθειας αυτής, το όλον-συνολο και όχι μερικότητες που αδυνατούν φυσικά να λύσουν το οξύτατο συγκεκριμένο ζήτημα.

DSC01753

Οταν μιλούμε για μετανάστευση μιλούμε για μιά δίνη προβλημάτων, όπως φτώχεια, πόνος, απόγνωση, εγκληματικότητα, και γενική αναταραχή.

Σε ποιον από εμάς δεν έχει τύχει να βρεθούμε από την εξέλιξη των πραγμάτων-και όχι επειδή το θέλουμε-κάπου μακριά, που δεν γνωρίζουμε κανέναν και δεν μας γνωρίζει κανείς.

Ακόμα κι αν έχουμε γεμάτο πορτοφόλι και είμαστε ζεστά ντυμένοι, ψάχνουμε συχνά για βοήθεια από κάποιον άλλον, όποιος κι αν είναι αυτός, ώστε να ελαφρώσει το αίσθημα αποκοπής από τον κόσμο.

Οι στιγμές αυτές, είναι φρικτές...όταν συμβούν σε ανθρώπους με άδειο πορτοφόλι, χωρίς στέγη, χωρίς φαγητό.

Με μία ακαριαία κίνηση, όπως αυτής της Ιεράς Μητρόπολης Κορίνθου, λύθηκε ο καθημερινός εφιάλτης μίας 4μελούς οικογένειας.

Αποδεικνύεται έτσι, πως με ταυτότυπες κινήσεις από όλους, λύνεται το ανθρωπιστικό πρόβλημα τόσο απλά, τόσο γρήγορα.

DSC01766

Θα ερωτήσει εύλογα ο καθένας, το κόστος ποιός θα το πληρώσει; Ενα μέρος αυτού του κόστους, το πληρώνει τα τελευταία 5 χρόνια, σε αντιδιαστολή με άλλα κράτη, η Ελλάδα.

Αν βάλουμε κάτω, με γράμματα και αριθμούς, με χρηματικά ποσά και ονόματα ανθρώπων, την απόγνωση της ένδειας που γεννάται από καταστάσεις μετανάστευσης , το ισοζύγιο υπέρ μίας υγειούς κοινωνίας, είναι κραυγαλέο.

Αν ξανασκεφτούμε, ότι οι τρόποι και τα απέριττα λύνουν τα προβλήματα...τότε ίσως να έχουμε βάλει ένα λιθαράκι για κάτι καλύτερο...

Το έργο της Μητρόπολης

DSC01770

Η Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου εκτός της προμήθειας τροφίμων σε ολο των Νομό σε δεκάδες οικογένειες μέσω της "Θεοπροσφοράς", προσφέρει γεύματα αγάπης σε περισσότερους από 600 συνανθρώπους μας (σε έτοιμα γεύματα αλλά και σε προμήθειες τροφίμων), στην αίθουσα του Ιερού Ναού του Αποστόλου Παύλου και από το Νοέμβριο του 2008 στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως Σωτήρος στο Κιάτο.

Η Εκκλησία θλίβεται και στενάζει για κάθε ψυχή που αδυνατεί να βρεί τα προς το ζην, γι' αυτό και επιδιώκει να οργανωθούν τέτοιες προσφορές αγάπης, ει δυνατόν σε κάθε ενορία.

Εκτός της οργανωμένης προσφοράς συσσιτίου στην Κόρινθο και το Κιάτο, έχει δημιουργηθεί στο Λουτράκι στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Ιερού Ναού "Παναγίας Γιάτρισσας", ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής παρέμβασης με:

κατ΄οίκον νοσηλεία σε οικονομικά ενδεείς

συμβουλευτική στηριξη σε εξαρτημένους απο ουσίες

οικονομικά βοηθήματα, ιματισμό και τρόφιμα

συμπαράσταση σε κοινωνικά αποκλεισμένα άτομα

Στην παρούσα φάση και σε εβδομαδιαία βάση, 140 οικογένειες λαμβάνουν τρόφιμα και είδη ένδυσης, ενώ σε καθημερινή βάση καλύπτονται(κατ΄οίκον) οι ανάγκες σίτισης σε 15 άτομα που έχουν κινητικά προβλήματα

Επίσης μέσω του Ιερού Ναού Τιμίου Προδρόμου Δερβανίου, στον "Ξενώνα της Αγάπης" της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, παρέχεται δωρεάν φιλοξενία σε άτομα ή οικογένειες που έχουν ανάγκη.

Τέλος το Ίδρυμα απονέμει βραβεία στους καλύτερους μαθητές των κατηχητικών σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου καθώς και σε όσους προβάλλουν το βίο και τη δράση του Αγίου Μακαρίου του Νοταρά Αρχιεπίσκοπου Κορίνθου, το όνομα του οποίου φέρει το παρόν ίδρυμα.

DSC01775

.

Σχετικές ειδήσεις