ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Χανιά: Αρχίζουν οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Χανιά: Αρχίζουν οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Αρχίζουν σήμερα Πέμπτη (16/05) οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Ιεράς Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών, που θα διεξαχθούν στην Κρήτη.

Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο μετά το σχίσμα των Εκκλησιών, το 1054, ωστόσο αναμένονται να υπάρξουν απουσίες από Ορθόδοξα Πατριαρχεία και Εκκλησίες.

Δεκατέσσερα Πατριαρχεία και Αυτοκέφαλες Εκκλησίες (Οικουμενικό, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Ρωσίας, Ρουμανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας, Κύπρου, Ελλάδος, Αλβανίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας), συγκροτούν το σύνολο της Ορθοδοξίας.

Από αυτά θα απουσιάσουν από τη Σύνοδο, τα Πατριαρχεία Αντιοχείας, Ρωσίας, Σερβίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας.

Σύμφωνα με παρατηρητές, βασικός λόγος αυτών των απουσιών, είναι οι διαμάχες για την πρωτοκαθεδρία των Προκαθημένων.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Σύναξης των Προκαθημένων, πλην των Προκαθημένων, στη Σύνοδο θα πάρουν μέρος από κάθε Πατριαρχείο και Εκκλησία έως 23 αρχιερείς, έξι κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί, και τρία βοηθητικά στελέχη.

Πρόεδρος της Συνόδου θα είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, απαγορεύεται οποιαδήποτε συζήτηση εκτός θέματος (εκτός και αν το ζήτημα είναι διαδικαστικό ή προσωπικό), κανένας δεν μπορεί να μιλήσει εάν προηγουμένως δεν έχει την έγκριση του Προέδρου, δεν επιτρέπονται άσχετες διαλογικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.

Κατά την έναρξη και κατά τη λήξη της Συνόδου θα πάρουν μέρος ως παρατηρητές εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και των άλλων χριστιανικών ομολογιών.

Οι εκπρόσωποι των άλλων χριστιανικών Εκκλησιών δεν έχουν δικαίωμα λόγου και ψήφου.

Δείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα της Πανορθόδοξης

Στα Χανιά ο Νίκος Κοτζιάς

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναμένεται σήμερα στα Χανιά, ο οποίος στις 9 το βράδυ θα παραθέσει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης επίσημο δείπνο προς τιμήν των Προκαθήμενων των εκκλησιών.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο τύπου της Συνόδου στην Κρήτη, κατέφθασαν χθες ο αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας Ραστίσλαβ, o πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος και ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Σήμερα, αναμένονται ο πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ, ο αρχιεπίσκοπος Πολωνίας Σάβα, ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος καθώς και ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος.

Χθες το βράδυ, στο Τσατσαρωνάκειο Ίδρυμα Κισάμου η Ιερά Μητρόπολη Κισάμου - Σελίνου και οι τοπικές Αρχές παρέθεσαν δείπνο προς τιμήν του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου και των ιεραρχών που βρίσκονται στο νησί.

O Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε και τον χώρο της Ορθόδοξης Ακαδημίας όπου θα τελεστούν οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου συνομίλησε με το προσωπικό και για μια ακόμα φορά εξέφρασε την ευχή στη Σύνοδο να προσέλθουν όλοι οι ορθόδοξοι ιεράρχες.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφτασε χθες Τετάρτη στα Χανιά και στον χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:

«Μόλις πάτησα το πόδι μου στην ηρωοτόκο Κρήτη μεταφέρω σε όλους σας με πολύ χαρά και συγκίνηση την ευλογία και τον ασπασμό της μητρός εκκλησίας, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.

Ασπάζομαι έναν έκαστον προσωπικά από τους ευλογημένους Κρήτας, οι οποίοι δια μέσου των αιώνων, ανέκαθεν αποτελούν καύχημα δια το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.

Εάν κάθε φορά έρχομαι στην Κρήτη με χαρά και συγκίνηση, και ήρθα πολλές φορές, αυτή την φορά είναι αυτονόητον ότι διακατέχομαι από αισθήματα μεγαλυτέρας χαράς και συγκινήσεως και ενθουσιασμού. Δια την ιερότητα του εγχειρήματος το οποίο ευρίσκεται ενώπιόν μας και εννοώ την Αγίαν και Μεγάλην Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά και για το αίσθημα της ευθύνης η οποία βαρύνει τους ώμους ημών των προκαθημένων, αλλά και όλων των Αγίων αδελφών ιεραρχών, δια την εκπλήρωση αυτής της ιεράς αποστολής μας.

Βεβαίως την χαρά του ιστορικού αυτού γεγονότος επισκιάζει η απόφαση ορισμένων αδελφών εκκλησιών, να μην προσέλθουν και να μην συμμετάσχουν εις την Αγίαν και Μεγάλην Σύνοδο.

Η ευθύνη για την απόφασή τους βαρύνει τας ιδίας τας εκκλησίας αυτάς και τους προκαθημένους των διότι μόλις προ πενταμήνου εις την Γενεύη κατά την σύναξη των Ορθοδόξων προκαθημένων αποφασίσαμε και υπογράψαμε να έρθουμε τον Ιούνιο στην Κρήτη και να πραγματοποιήσουμε αυτό το πολυχρόνιο όραμα που έχουμε όλες οι Εκκλησίες εις διακήρυξην και διαδήλωση της ενότητος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και εις εξέτασιν και απόφαση από κοινού δια τα προβλήματα τα οποία απασχολούν σήμερα τον Ορθόδοξον κόσμον.

Εύχομαι οι Εκκλησίες αυτές, έστω και εκ των υστέρων, έστω και την ύστατη στιγμή να αναθεωρήσουν την απόφασήν των, να σεβαστούν τας υπογραφάς των και να βρεθούν εδώ εις την Κρήτη, όπου μαζί με την χαρά της εκπληρώσεως της ιστορικής αποστολής μας, να έχουμε και την χαρά να γευθούμε την φιλοξενία και την αρχοντιά όλων των Κρητών, από του μεγαλυτέρου, μέχρι και του μικροτέρου παιδιού.

Και το λέγω αυτό διότι έχω προσωπικήν πείραν από τας πολλάς εδώ επισκέψεις μου...

Εύχομαι εις όλους σας όλα τα καλά του Θεού.

Εύχομαι ο Θεός να ευλογήσει τας εργασίας μας.

Εύχομαι το Πανάγιον Πνεύμα του οποίου την κάθοδο εις τον κόσμον εορτάζομε τας ημέρας αυτάς της Πεντηκοστής να μας φωτίσει όλους να πράξουμε εις το ακέραιον το χρέος μας και το καθήκον μας και να αναχωρήσουμε από την Κρήτην εις το τέλος των εργασιών μας, έχοντας δώσει το μήνυμα το οποίο περιμένει από ημάς όλος ο κόσμος...

Ευχαριστώ όλους αυτούς οι οποίοι εκοπίασαν όλας αυτάς τας ημέρας, τας εβδομάδας και τους μήνας από τον Ιανουάριον και εντεύθεν, αφόρου απεφασίσθει εις την Γενεύη να πραγματοποιηθεί η Σύνοδός μας εις την Κρήτη... Ιδιαιτέρως ευχαριστώ την έντιμον ελληνική πολιτείαν η οποία παρέστη κατά το προπαρασκευαστικό αυτό στάδιο όλας τα διευκολύνσεις για την οργάνωση της Συνόδου μας. Ευχαριστώ την υπό την προεδρία του αγαπητού αδελφού Αρχιεπισκόπου Κρήτης τοπικήν οργανωτική επιτροπή και όλους ανεξαιρέτως τας τοπικάς αρχάς».

Σχετικές ειδήσεις