ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Μήνυμα Βαρθολομαίου από την Κρήτη: Όποιοι δεν ήρθαν, βαρύνονται με τις ευθύνες τους

Μήνυμα Βαρθολομαίου από την Κρήτη: Όποιοι δεν ήρθαν, βαρύνονται με τις ευθύνες τους

Με σαφέστατες αιχμές για τις τέσσερις Ορθόδοξες Εκκλησίες, οι οποίες ανακοίνωσαν πως δεν θα συμμετάσχουν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, και με την ευχή έστω και την ύστατη στιγμή να αναθεωρήσουν και να τιμήσουν τις υπογραφές τους, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έφθασε στις 13:30 στο Αεροδρόμιο «Ι. Δασκαλογιάννης» των Χανίων.

Την Αυτού Θεοτάτη Παναγιότητα Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο υποδέχθηκαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, αξιωματούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και κληρικοί.

Στην τελετή της υποδοχής παρίστατο τιμητικό άγημα καθώς και μπάντες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αμέσως μετά, στον χαιρετισμό του ο κ.κ. Βαρθολομαίος ανέφερε τα εξής:

«Μόλις πάτησα το πόδι μου στην ηρωοτόκο Κρήτη μεταφέρω σε όλους σας με πολύ χαρά και συγκίνηση την ευλογία και τον ασπασμό της μητρός εκκλησίας, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου.

Ασπάζομαι έναν έκαστον προσωπικά από τους ευλογημένους Κρήτας, οι οποίοι δια μέσου των αιώνων, ανέκαθεν αποτελούν καύχημα δια το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.

Εάν κάθε φορά έρχομαι στην Κρήτη με χαρά και συγκίνηση, και ήρθα πολλές φορές, αυτή την φορά είναι αυτονόητον ότι διακατέχομαι από αισθήματα μεγαλυτέρας χαράς και συγκινήσεως και ενθουσιασμού. Δια την ιερότητα του εγχειρήματος το οποίο ευρίσκεται ενώπιόν μας και εννοώ την Αγίαν και Μεγάλην Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά και για το αίσθημα της ευθύνης η οποία βαρύνει τους ώμους ημών των προκαθημένων, αλλά και όλων των Αγίων αδελφών ιεραρχών, δια την εκπλήρωση αυτής της ιεράς αποστολής μας.

Βεβαίως την χαρά του ιστορικού αυτού γεγονότος επισκιάζει η απόφαση ορισμένων αδελφών εκκλησιών, να μην προσέλθουν και να μην συμμετάσχουν εις την Αγίαν και Μεγάλην Σύνοδο.

Η ευθύνη για την απόφασή τους βαρύνει τας ιδίας τας εκκλησίας αυτάς και τους προκαθημένους των διότι μόλις προ πενταμήνου εις την Γενεύη κατά την σύναξη των Ορθοδόξων προκαθημένων αποφασίσαμε και υπογράψαμε να έρθουμε τον Ιούνιο στην Κρήτη και να πραγματοποιήσουμε αυτό το πολυχρόνιο όραμα που έχουμε όλες οι Εκκλησίες εις διακήρυξην και διαδήλωση της ενότητος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και εις εξέτασιν και απόφαση από κοινού δια τα προβλήματα τα οποία απασχολούν σήμερα τον Ορθόδοξον κόσμον.

Εύχομαι οι Εκκλησίες αυτές, έστω και εκ των υστέρων, έστω και την ύστατη στιγμή να αναθεωρήσουν την απόφασήν των, να σεβαστούν τας υπογραφάς των και να βρεθούν εδώ εις την Κρήτη, όπου μαζί με την χαρά της εκπληρώσεως της ιστορικής αποστολής μας, να έχουμε και την χαρά να γευθούμε την φιλοξενία και την αρχοντιά όλων των Κρητών, από του μεγαλυτέρου, μέχρι και του μικροτέρου παιδιού.

Και το λέγω αυτό διότι έχω προσωπικήν πείραν από τας πολλάς εδώ επισκέψεις μου...

Εύχομαι εις όλους σας όλα τα καλά του Θεού.

Εύχομαι ο Θεός να ευλογήσει τας εργασίας μας.

Εύχομαι το Πανάγιον Πνεύμα του οποίου την κάθοδο εις τον κόσμον εορτάζομε τας ημέρας αυτάς της Πεντηκοστής να μας φωτίσει όλους να πράξουμε εις το ακέραιον το χρέος μας και το καθήκον μας και να αναχωρήσουμε από την Κρήτην εις το τέλος των εργασιών μας, έχοντας δώσει το μήνυμα το οποίο περιμένει από ημάς όλος ο κόσμος...

Ευχαριστώ όλους αυτούς οι οποίοι εκοπίασαν όλας αυτάς τας ημέρας, τας εβδομάδας και τους μήνας από τον Ιανουάριον και εντεύθεν, αφόρου απεφασίσθει εις την Γενεύη να πραγματοποιηθεί η Σύνοδός μας εις την Κρήτη... Ιδιαιτέρως ευχαριστώ την έντιμον ελληνική πολιτείαν η οποία παρέστη κατά το προπαρασκευαστικό αυτό στάδιο όλας τα διευκολύνσεις για την οργάνωση της Συνόδου μας. Ευχαριστώ την υπό την προεδρία του αγαπητού αδελφού Αρχιεπισκόπου Κρήτης τοπικήν οργανωτική επιτροπή και όλους ανεξαιρέτως τας τοπικάς αρχάς».

Νωρίτερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του χαρακτήρισε ως μεγάλη τιμή την φιλοξενία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, επισημαίνοντας πως έχει γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την καλύτερη διοργάνωση, φιλοξενία και ευόδωση των εργασιών της Συνόδου.

Ρoή Ειδήσεων