Η Αθήνα γιορτάζει την «Κυρά» της: Παρουσία Παυλόπουλου οι εκδηλώσεις της Αρχιεπισκοπής

Η Αθήνα γιορτάζει την «Κυρά» της: Παρουσία Παυλόπουλου οι εκδηλώσεις της Αρχιεπισκοπής

Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, ξεκινούν από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήξν της Οσίας Φιλοθέης της Αθηναίας, της «Κυράς των Αθηνών», παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ποια ήταν η Κυρά των Αθηνών

Η Ρεγγίνα ή Ρηγούλα Μπενιζέλου, όπως ήταν το κοσμικό της όνομα, γεννήθηκε το 1522 στην Αθήνα. Ήταν κόρη του Αθηναίου προύχοντα και λόγιου Άγγελου Μπενιζέλου και της Συρίγης Παλαιολογίνας.

Στα 14 της παντρεύτηκε τον Ανδρέα Χειλά και στα 17 της έμεινε χήρα. Τότε αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο του Θεού και εκάρη μοναχή με το όνομα Φιλοθέη. Έχτισε ένα μοναστήρι εκεί που σήμερα βρίσκεται η Αρχιεπισκοπή Αθηνών (δίπλα στη Μητρόπολη) και επεδόθη σε φιλανθρωπικό έργο με την ίδρυση ξενώνα, νοσοκομείου και εκπαιδευτηρίου για άπορες Αθηναίες.

Η μοναχή Φιλοθέη προκάλεσε την μήνιν των Οθωμανών, όταν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την προστασία των νεαρών Ελληνίδων της Αττικής, που εκβιάζονταν από τους κατακτητές να ασπασθούν τον Μωαμεθανισμό και να παντρευτούν Μουσουλμάνους. Τη συνέλαβαν κατά τη διάρκεια της ολονυχτίας της εορτής του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου (2-3 Οκτωβρίου 1588) και την υπέβαλαν σε φριχτά βασανιστήρια. Πέθανε από τα τραύματά της στις 19 Φεβρουαρίου του 1589.

Το όνομά της δόθηκε στο προάστιο της Φιλοθέης το 1936, όταν βρέθηκε κρύπτη της Αγίας στην περιοχή.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

- Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Προπύλαια) η επιστημονική ημερίδα που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με θέμα: “Η Κυρά των Αθηνών και Καλλιμάρτυς του Γένους. Η συμβολή της Αγίας Φιλοθέης στην πνευματική αφύπνιση του Ελληνικού λαού”. Στην ημερίδα θα παρευρεθεί  ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιερώνυμος: Εννέα χρόνια στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο: 8+1 αλλαγές στην Εκκλησία

Ιερώνυμος: Εννέα χρόνια στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο: 8+1 αλλαγές στην Εκκλησία

- Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου θα τελεστεί στις 6 το απόγευμα στη μητρόπολη Αθηνών Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ενώ στις 8.30 μ.μ. θα τελεστεί Ι. Αγρυπία κατά την οποία θα ψάλει χορός Μοναζουσών.

- Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στις 7 το πρωί θα τελεστεί στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών Όρθρος και Πανηγυρική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου Β’ και η χειροτονία εις Πρεσβύτερον του Ιερολογιωτάτου π. Φραγκίσκου Λάβδα, Διακόνου του Καθεδρικού Ι. Ναού Αθηνών. Θα ακολουθήσει η λιτάνευση του Ι. Σκηνώματος της Αγίας Φιλοθέης. Στη 1 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα τελεστεί ο αγιασμός των εγκαινίων του Αρχοντικού της Οσίας Φιλοθέης της Αθηναίας (οικία Μπενιζέλων), ενώ το απόγευμα στις 6 μ.μ. θα τελεστεί στον Καθεδρικό Ι. Ναό ο Εσπερινός της Αποδόσεως της εορτής.