ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Αρχιεπισκοπή Αθηνών: Ανθρωπιστικό έργο χωρίς θρησκευτικά και φυλετικά κριτήρια

Αρχιεπισκοπή Αθηνών: Ανθρωπιστικό έργο χωρίς θρησκευτικά και φυλετικά κριτήρια

Συνέντευξη του γενικού διευθυντή του Φιλόπτωχου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών πατ. Βασίλειου Χαβάτζα στο Newsbomb.gr

Της Κάτιας Τσιμπλάκη - Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Αργά το βράδυ στους δρόμους του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και στις γύρω περιοχές θα συναντήσεις τις «ειδικές δυνάμεις» που συγκρότησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος για να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται.

Είναι οι εθελοντές και τα μέλη του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών οι οποίοι νύχτα – μέρα, χωρίς θρησκευτικά ή φυλετικά κριτήρια προσφέρουν βοήθεια, σε περίπου 500 άστεγους.

Ο πατ. Βασίλειος Χαβάτζας, γενικός διευθυντής του Γενικού Φιλόπτωχου σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr μιλά για το ανθρωπιστικό έργο που αναπτύσσει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

«Ο αριθμός των συνανθρώπων μας που αναζητά βοήθεια είναι αυξητικός καθώς η οικονομική κρίση, η μοναξιά, η ανεργία η απομόνωση έχουν θέσει πολλούς στο περιθώριο», επισημαίνει.

Κάτω από ποιες συνθήκες μένει κάποιος χωρίς σπίτι και κοιμάται στο δρόμο; Ο πατ. Βασίλειος εξηγεί πως δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση αλλά και η κρίση στις διαπροσωπικές και οικογενειακές σχέσεις, που ωθούν κάποιον αντί να στραφεί στα συγγενικά του πρόσωπα να προτιμήσει να μείνει στο δρόμο.

Σε αυτούς τους ανθρώπους όπως επισημαίνει ο πατ. Βασίλειος στo Newsbomb.gr το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο δεν προσφέρει μόνο στεγνές κουβέρτες, τρόφιμα και χρήματα αλλά και ψυχολογική υποστήριξη.

Επίσης το Γενικό Φιλόπτωχο έχει αναπτύξει και κύκλο συνεργασίας με τις υπηρεσίες τόσο του δήμου Αθηναίων όσο και των υπολοίπων Κρατικών Φορέων προκειμένου να κατευθύνει εκεί τους έχοντες ανάγκη σε άλλες δωρεάν υπηρεσίες. Ένας χώρος για να πλυθούν, να φορέσουν καθαρά ρούχα, να βρουν κατάλυμα στις κρύες και βροχερές μέρες του χειμώνα αλλά και τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο προσφέρει επίσης βοήθεια σε ανήμπορους υπερήλικες, αρρώστους, νέους που δεν μπορούν να βρουν διέξοδο στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Μέσω των δύο Κοινωνικών Φαρμακείων όπως επισημαίνει ο πατ. Βασίλειος Χαβάτζας, δίδονται φάρμακα σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Στο πρώτο που λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας, περισσότερα από 100 άτομα το μήνα παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των συνανθρώπων μας που εξυπηρετεί και το αντίστοιχο Κοινωνικό Φαρμακείο στο Χαλάνδρι.

Όπως επισημαίνει ο πατ. Βασίλειος στο Newsbomb.gr καταλυτική είναι η συνεισφορά της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας η οποία προσφέρει τα φάρμακα. Όπως επισημαίνει ο πατ. Βασίλειος η Π.Ε.Φ, βοηθούσε στο έργο της Αρχιεπισκοπής και της Εκκλησίας της Ελλάδος και πριν από την μεγάλη οικονομική κρίση που πλήττει πολλούς συνανθρώπους μας.

Πολύτιμη είναι η βοήθεια που προσφέρει η κινητή ιατρική μονάδα αλλά και το Κοινωνικό Οδοντιατρείο.

Επίσης πρόσφατα το Γενικό Φιλόπτωχο ίδρυσε ξενώνα στους Αγίους Αναργύρους, για τους συγγενείς των ασθενών που έρχονται από την ελληνική περιφέρεια στην Αθήνα για να νοσηλευθούν και δεν έχουν πού να διαμείνουν. Στην Αγία Μαρίνα Ιλισίων, έχει δημιουργηθεί κατάλυμα για τους φοιτητές των οποίων οι οικογένειές διαμένουν μόνιμα στην περιφέρεια και δεν έχουν χρήματα να ενοικιάσουν σπίτι στην Αθήνα.

Οι καθημερινές ιστορίες

Ζητήσαμε από τον πατ. Βασίλειο να μας διηγηθεί τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που καλούνται να διαχειριστούν τα στελέχη του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου. «Αμέτρητοι άνθρωποι με ένα λογαριασμό της ΔΕΗ στο χέρι και άλλοι τόσοι με λογαριασμούς από μη εξυπηρετούμενα δάνεια», επισημαίνει.

Το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών λειτουργεί υπό την επίβλεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου. Στα γραφεία του Φιλοπτώχου, απευθύνονται απευθείας οι πολίτες μας που χρειάζονται βοήθεια. Αλλά και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος διαβάζει μία προς μία τις επιστολές που του στέλνουν οι συμπολίτες μας και μεταβιβάζει τα αιτήματά τους.

Ορισμένες από τις δραστηριότητες του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου

Κοινωνικό Φαρμακείο. Το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο υποστηρίζει τους δήμους που ανήκουν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών με 2 Κοινωνικά Φαρμακεία τα οποία λειτουργούν με τη στήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας. Το πρώτο βρίσκεται στο Κέντρο της Αθήνας στην οδό Απόλλωνος και το δεύτερο στο Χαλάνδρι στην οδό Στρ. Παπάγου 7 & Αριστοφάνους – Χαλάνδρι.

Κινητή Μονάδα Υγείας. Η Κινητή μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας προσφέρει δωρεάν εξετάσεις στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Επανδρώνεται από εθελοντές ιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Στέγη Κατακοίτων. Έχει χωρητικότητα 44 κλίνες και βρίσκεται στην οδό Λαοδάμαντος στο Λ. Σκουζέ. Πρόεδρος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Κατάστημα «Ιμάτιο». Πρόκειται για κοινωνική δομή διανομής ρουχισμού. Πρόκειται για φιλανθρωπικό κατάστημα συλλογής, διαλογής και διανομής ρούχων σε απόρους και αστέγους. Το «ΙΜΑΤΙΟ» δέχεται ρούχα καθαρά και περιποιημένα κάθε Τρίτη και Πέμπτη ενώ τις ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή παρέχει ρούχα στους εξυπηρετούμενους. Το «ΙΜΑΤΙΟ» λειτουργεί με εθελοντές καθημερινά από τις 8.30 π.μ. μέχρι τις 1.30 μ.μ. πλην Σαββατοκύριακου, αργιών και εορτών. Διεύθυνση: Σαρρή 30 (Πλ. Κουμουνδούρου) Τηλ.: 210 – 5240070.

Αιμοδοσία. Το Γενικό φιλόπτωχο ταμείο συνεργαζόμενο με το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» διαθέτει τράπεζα Αίματος και διοργανώνει Ημέρες Αιμοδοσίας. Οι ενορίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών διαθέτουν Τράπεζα Αίματος σε συνεργασία με τα Νοσοκομεία για την στήριξη και κάλυψη των αναγκών των ενοριτών τους.

Κοινωνικό Οδοντιατρείο. Το Κοινωνικό Οδοντιατρείο του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου των Αγίων Ασωμάτων Θησείου (Γρανικού 4), εγκαινιάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β΄ στις 21 Μαρτίου 2016, με σκοπό την δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη των οικονομικά ασθενέστερων συνανθρώπων που διαμένουν στις ενορίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Τον εξοπλισμό του οδοντιατρείου προσέφερε στην Αρχιεπισκοπή μια γιατρός που βγήκε στη σύνταξη.

Βρεφονηπιακός Σταθμός. Βρεφονηπιακός Σταθμός Αγίων Αναργύρων – Βαφειαδάκειον: λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 1999 στο δήμο Αγίων Αναργύρων και εξυπηρετεί σήμερα 180 βρέφη και νήπια. Η λειτουργία του Βρεφονηπιακού Σταθμού γίνεται σε συνεργασία με το «Βαφειαδάκειον» κληροδότημα, του οποίου προεδρεύει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος. Βρίσκεται στην οδό Μαραθωνομάχων 4.

Κοινωνική Υπηρεσία

Οι κοινωνικοί λειτουργοί υποδέχονται καθημερινά άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που καταφθάνουν στο γραφείο της Αρχιεπισκοπής με διάφορα αιτήματα από τις 152 ενορίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Αξιολογούν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά ανάλογα με το είδος του προβλήματος που αντιμετωπίζει (οικονομικό, υγείας κτλ.) και προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα εφαρμόζοντας τις αρχές και τις μεθόδους της κοινωνικής εργασίας.

Τα καθήκοντα της Κοινωνικής Υπηρεσίας:

• Υποδοχή εξυπηρετούμενων

• Λήψη Κοινωνικού Ιστορικού

• Συμβουλευτική Υποστήριξη

• Παραπομπή και διασύνδεση με τις ενορίες και τις πηγές της κοινότητας

• Συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και ιδρύματα καθώς και προγράμματα της Αρχιεπισκοπής

• Επισκέψεις στις ενορίες και συνεργασία με τα μέλη για τον καλύτερο συντονισμό των Φιλοπτώχων Ταμείων

• Πραγματοποίηση κατ’ οίκον επισκέψεων για κοινωνική έρευνα όπου κρίνεται απαραίτητο

• Εκπαίδευση, οργάνωση, συντονισμό, υποστήριξη και επιβράβευση των εθελοντριών των Ενοριακών Φιλόπτωχων Ταμείων.

• Προσέλκυση και αξιοποίηση χορηγιών από Ιδιωτικούς Φορείς

• Τήρηση ηλεκτρονικού Αρχείου και μελέτη στατιστικών στοιχείων

• Εκπαίδευση σπουδαστών του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι Αθήνας

• Συνεργασία με την υπηρεσία Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής Αθηνών της Εισαγγελειας Πρωτοδικών Αθηνών στα πλαίσια του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 82, του άρθρου 100Α του Π.Κ και του άρθρου 64 του Ν.2776/99 "Σωφρονιστικός Κώδικας")

• Συμμετοχή στις δράσεις του ευρωπαϊκού δικτύου για την καταπολέμηση της φτώχειας

• Τηλέφωνα Κοινωνικής Υπηρεσίας : 213 017 4106 - 213 017 4107.

Σχετικές ειδήσεις