ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ηχηρή παρέμβαση της Εκκλησίας για την αλλαγή φύλου: «Τορπιλίζεται ο ιερός θεσμός της οικογένειας»

Ηχηρή παρέμβαση της Εκκλησίας για την αλλαγή φύλου: «Τορπιλίζεται ο ιερός θεσμός της οικογένειας»

Ιερά Σύνοδος: «Το κράτος αντί να ενισχύει την ένταση, τον διχασμό και τον παραλογισμό, να συμβάλει στην πνευματική ανόρθωση των πολιτών μας» - Αυστήρη ανακοίνωση και από το Άγιον Όρος: «Αν δεν αντιδράσουμε, θα σηκωθούν οι πρόγονοί μας από τους τάφους»

Σκληρή διαμάχη ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδος και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει εγείρει το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας και της αλλαγής του φύλου, με την Ιερά Σύνοδο να απευθύνει στο έκκληση για την άμεση απόσυρση του νομοθετήματος.

Ειδικότερα, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας (ΙΣΙ) σε ανακοίνωσή της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως με την εφαρμογή ενός τέτοιου νομοσχεδίου «τορπιλίζεται ο ιερός θεσμός της οικογένειας» κι ότι «διαλύεται η κοινωνική συνοχή».

Η Ελλαδική Εκκλησία, διά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου, ζητά από το κράτος «να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του, πέρα από πολιτικά ιδεολογήματα, προκαταλήψεις και την επίκληση του ανεξέλεγκτου δικαιωματισμού, να αποσύρει το σχέδιο νόμου, να δείξει ανάλογο ενδιαφέρον για την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία, το έθνος μας και τον λαό, και αντί να ενισχύει την ένταση, τον διχασμό και τον παραλογισμό, να συμβάλει στην πνευματική ανόρθωση των πολιτών μας».

Υπογραμμίζει με έμφαση η Ιερά Σύνοδος: «ως ύστατη κίνηση αγάπης προς τον λαό μας» και εν όψει της επικειμένης συζήτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής, επαναλαμβάνει τις βασικές της θέσεις:

(α) Το φύλο στον άνθρωπο αποτελεί ιερή παρακαταθήκη και υπηρετεί στη βάση της ψυχοσωματικής συμπληρωματικότητας το μυστήριο της ζωής και της αγάπης. Υπό την έννοια αυτήν, δεν είναι επιλέξιμο, αλλά ως δώρο αποτελεί θείο χάρισμα στον άνθρωπο, που πρέπει αυτός να αξιοποιήσει για τον αγιασμό του.

(β) Θεωρεί ότι «η νομολογία των δικαστηρίων της πατρίδας μας καλύπτει, όπου υπάρχει ανάγκη, υφιστάμενα προβλήματα, με το δεδομένο ότι το φύλο, ούτε επιλέγεται ελεύθερα ούτε και μεταβάλλεται κατά βούλησιν, αλλά επί τη βάσει ανατομικών, φυσιολογικών και βιολογικών χαρακτηριστικών που ορίζουν την ταυτότητα του ανθρώπου και βεβαιώνονται μέσω ιατρικών γνωματεύσεων προς το δικαστήριο. Ο νόμος δεν μπορεί να αρκείται απλώς στην επιστημονικά ατεκμηρίωτη δήλωση του πολίτη, που ενδεχομένως αργότερα δύναται να μεταβληθεί».

(γ) Το προτεινόμενο νομοσχέδιο «προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας, τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας, έρχεται σε αντίθεση με τα χρηστά ήθη και την κοινή λογική και κυρίως καταστρέφει τον άνθρωπο. Αντί να λιγοστεύει τη σύγχυση και τις ψυχικές διαταραχές, θα τις αυξήσει και θα δώσει διαστάσεις επικίνδυνου κοινωνικού φαινομένου. Ιδίως όταν επεκτείνει τις δυνατότητές του και μεταξύ των μαθητών, δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση και στα σχολεία».

(δ) Πίσω από όλες αυτές τις προσπάθειες δεν διακρίνει το ενδιαφέρον για τον ταλαιπωρημένο και αδικημένο συνάνθρωπο, αλλά «την ύπαρξη ισχυρών ομάδων, με αποτέλεσμα τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και την πνευματική νέκρωση του ανθρώπου» και

(ε) Κάνει μια ύστατη έκκληση στο σύνολο του πολιτικού κόσμου, «να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του και πέρα από πολιτικά ιδεολογήματα, προκαταλήψεις και την επίκληση του ανεξέλεγκτου δικαιωματισμού, να αποσύρει το νομοσχέδιο, να δείξει ανάλογο ενδιαφέρον για την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία, το έθνος μας και τον λαό και αντί να ενισχύει την ένταση, τον διχασμό και τον παραλογισμό, να συμβάλει στην πνευματική ανόρθωση των πολιτών μας».

Επιπρόσθετα, τονίζει ότι «σε εποχή που η ανάγκη ταυτότητας και συνοχής αποτελεί ανάγκη εθνικής και πνευματικής επιβίωσης, η νομική κατοχύρωση της ρευστότητας της προσωπικής ταυτότητας είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει. Η Εκκλησία περιβάλλει με αγάπη και κατανόηση αδιακρίτως όλους τους ανθρώπους, αλλά προσβλέποντας πάντοτε στη σωτηρία τους, οφείλει να καταδείξει την αστοχία κρισίμων επιλογών τους».

Επιπλέον, κάνει γνωστό ότι «παρακολουθεί με προσοχή την ως μη όφειλε, έντονη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Προς τούτο κατέθεσε τις απόψεις της στη γενομένη ανοιχτή διαβούλευση, παρέστη δι' εκπροσώπου της στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και προέβη στα διαβήματα που της αναλογούν αρμοδίως».

Στα «χαρακώματα» και το Άγιον Όρος

Ωστόσο, το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου προκαλεί ήδη σωρεία αντιδράσεων και από την πλευρά της μοναστικής Πολιτείας του Αγίου Όρους.

Χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο νομοθετικό κείμενο ως «αδιανόητο», η Ιερά Κοινότητα των αγιορειτών μοναχών ζητά από τους πολιτικούς «να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να καταψηφίσουν κάτι τέτοιο που όπως λένε καταστρατηγεί το νόμο του Θεού».

Μάλιστα, η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους ζητά, πέραν της άμεσης απόσυρσης του νομοσχεδίου να υπάρξει «περαιτέρω διαβούλευση, για να εκφραστεί καλύτερα η βούληση του ελληνικού λαού». Η φράση αυτή δημιουργεί, βεβαίως, εύλογα ερωτήματα, κυρίως αν το Άγιον Όρος ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αλλαγή φύλου.

Οι Αγιορείτικη Κοινότητα επιμένει, πάντως, πως «αν δεν αντιδράσουμε, θα σηκωθούν οι πρόγονοί μας από τους τάφους».

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους

tautotita filwn 1
tautotita filwn 2

«Εμφύλιος» στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Την ίδια στιγμή, το νομοθετικό κείμενο για το ζήτημα του φύλου προκαλεί σοβαρότατους τριγμούς και σε πολιτικό επίπεδο και ειδικότερα στους κόλπους της συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου.

Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι δηλώνουν ανοικτά πλέον πως θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, όταν τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στις τάξεις των ΑΝΕΛ επικρατεί εντονότατος προβληματισμός, καθώς αρκετοί από τους βουλευτές έχουν έως τώρα εξαιρετικές σχέσεις με την Εκκλησία, με τους ίδιους να βρίσκονται πλέον σε πολύ δύσκολη θέση.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η ολοκλήρωση της επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές κατέδειξε ότι το «αγκάθι» στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων παραμένει, διατηρώντας τα ερωτήματα αναφορικά με την εξέλιξη (και την ψηφοφορία) της συζήτησης του νομοθετήματος στην Ολομέλεια πια, πιθανότατα στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που υπό την πίεση της αντιπολίτευσης αναγκάστηκαν να υπερψηφίσουν επί της αρχής το συγκεκριμένο νομοθέτημα, δήλωσαν ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα άρθρο –εκείνο το οποίο προβλέπει υπό προϋποθέσεις την δυνατότητα μετάβασης φύλου και σε ανήλικους από 15 ετών, και όχι από 17 όπως αρχικώς προβλεπόταν-, για το οποίο θα δώσουν αρνητική ψήφο.