ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ιερά Σύνοδος: Διάλογοι – «φωτιά» μητροπολιτών μαρτυρούν το «σχίσμα» για τη συμφωνία με το Κράτος

Ιερά Σύνοδος: Διάλογοι – «φωτιά» μητροπολιτών μαρτυρούν το «σχίσμα» για τη συμφωνία με το Κράτος

Σφοδρά πυρά από ιεράρχες για το «φλέγον» ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου φαίνεται πως δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη διάρκεια της σημερινής θυελλώδους συνεδρίασης της Ιεραρχίας -Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, τον κατηγόρησε ότι παραβίασε την... 9η εντολή και αποχώρησε!

Το «σχίσμα» στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά τη συμφωνία που ανακοίνωσαν από κοινού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, είναι πλέον το μεγαλύτερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να υποχωρεί.

Οι διάλογοι στην αίθουσα της ιεραρχίας «καθρεφτίζουν» το διχασμό των μητροπολιτών στα βασικά σημεία της συμφωνίας που προτείνουν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος και είναι ενδεικτικοί της έντασης που επικράτησε κατά την πολύωρη συνεδρίαση της Ιεραρχίας.

Δύο μάλιστα ηχηρές αποχωρήσεις, του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, ο οποίος επέμενε να συζητηθεί το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου για να εισπράξει την άρνηση του Αρχιεπισκόπου και του Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ, μετά από λεκτική αντιπαράθεση με τον Ν. Ιωνίας Γαβριήλ, «στιγμάτισαν» τη συνεδρίαση.

Οι διάλογοι που διέρρευσαν από τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας δείχνουν το κλίμα του διχασμού στην Εκκλησία της Ελλάδος:

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ήρθαμε να συζητήσουμε για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών: Αυτό είναι το θέμα; Οι κληρικοί αγωνιούν.
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Μην μεγαλοποιείτε το θέμα με τους κληρικούς.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν μπορούμε να δεχθούμε την αλλαγή μισθοδοσία του κλήρου.
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Αυτά που μας λέτε δεν μας ενδιαφέρουν, σταματήστε.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μα τι είναι αυτά που λέτε Μακαριότατε; Αφήστε με να μιλήσω...
Αρχιεπίσκοπος: Δεν υπάρχει λόγος, είστε εκτός θέματος.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Μπορώ να συνεχίσω;
Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος: Σας απάντησε ο Μακαριότατος.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Σας παρακαλώ μην παρεμβαίνετε εσείς! Αρκετά!
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Είστε εκτός θέματος.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μας ζητάτε να τοποθετηθούμε μονολεκτικά αν συμφωνούμε ή όχι;
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ό, τι έχετε να πείτε να το πείτε όταν σας καλέσουν στην επιτροπή που θα συσταθεί.

Στο σημείο αυτό, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος αποχώρησε καταγγέλλοντας τη διαδικασία. Ωστόσο, το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου παρέμεινε στο προσκήνιο με άλλους μητροπολίτες να παίρνουν το λόγο και να επιμένουν με αιχμηρές διατυπώσεις:

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε την μισθοδοσία του κλήρου. Δέκα χιλιάδες κληρικοί αγωνιούν δεν γίνεται να το κάνουμε αυτό.
Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος: Θα πρέπει να καταλάβετε ότι προσπαθούμε να σας σώσουμε Μακαριότατε. Δεν θα μπορείτε να κυκλοφορήσετε στην χώρα. Δεν θα μπορείτε να πάτε σε καμιά μητρόπολη από τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν από τους κληρικούς.
Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος: Να παραιτηθείς, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Δεν πρέπει να περάσει αυτή η συμφωνία. Εδώ βλέπουμε να ξετυλίγεται μια διεργασία μυστικών συμφωνιών
Ναυπάκτου Ιερόθεος: Πρέπει να μιλήσουμε. Έγινε μεθόδευση να μην μιλήσουμε και είμαστε ακροατές.
Μητροπολίτες Νέων Χωρών: Έπρεπε να είχε ενημερωθεί το Φανάρι.

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης αποχώρησε μετά από λεκτική αντιπαράθεση με τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ. Ο πρώτος -που είναι ένας εκ των νεότερων ιεραρχών και πρόσωπο της εμπιστοσύνης του κ. Ιερώνυμου - φέρεται να είπε στον Δανιήλ ότι δεν είναι ώριμη η σύνοδος να συζητήσει το θέμα της μισθοδοσίας. Η αντίδραση του Καισαριανής ήταν άμεση και αποχώρησε.

«Είστε ψεύτης»

«Εάν περάσει αυτή η συμφωνία Μακαριότατε δεν θα μπορείτε να κυκλοφορήσετε στη χώρα. Θα υπάρχουν παντού αντιδράσεις», ανέφερε επίσης στον κ. Ιερώνυμο ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος, σύμφωνα με το OPEN.

«Χιλιάδες κληρικοί αγωνιούν για την μισθοδοσία στον κλήρο. Δεν μπορούμε να την εκχωρήσουμε», είπε ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο, για να του απαντήσει εκείνος: «Είναι προσωπική σου άποψη αυτή».

Ανάλογη μάλιστα απάντηση πήρε και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου: «Αυτές τις απόψεις να τις κρατάς για τον εαυτό σου», είπε στον Ιερόθεο ο Αρχιεπίσκοπος.

«Δίνω μάχες και ελπίζω. Η μισθοδοσία είναι εκτός διαλόγου», επέμεινε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, Ιγνάτιος.

Το θερμόμετρο της έντασης χτύπησε… κόκκινο όταν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, διέκοψε τον Αρχιεπίσκοπο.

«Είστε ψεύτης», είπε στον Ιερώνυμο και αποχώρησε, με τον Αρχιεπίσκοπο να ξεσπά: «Σε μένα που το ράσο έχει κολλήσει πάνω μου και είμαι ένα με την εκκλησία, σε μένα θα πουν ότι την πρόδωσα;».

Λίγο μετά αποχώρησε και ο Μητροπολίτης Καισαριανής, Δανιήλ.

«Η Ιεραρχία είναι ανώριμη», ανέφερε ο Ιγνάτιος. «Εσύ θα μας πεις τέτοιο πράγμα; Ότι η εκκλησία είναι ανώριμη;», του απάντησε ο Δανιήλ.

Με πληροφορίες από: OPEN