ΕΚΚΛΗΣΙΑ

«Εμφύλιος» στο εσωτερικό της Ιεραρχίας - Ποιοι «μαγειρεύουν» την έξοδο του Ιερώνυμου;

«Εμφύλιος» στο εσωτερικό της Ιεραρχίας - Ποιοι «μαγειρεύουν» την έξοδο του Ιερώνυμου;

Σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας: Τις τελευταίες ώρες το παρασκήνιο στο εσωτερικό της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου είναι οργιώδες - Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κρυφές συναντήσεις Μητροπολιτών με πολιτικούς παράγοντες - Πολιτικά παράκεντρα μεθοδεύουν την «αντικατάσταση» του Ιερώνυμου δημιουργώντας κλίμα σύρραξης στο εσωτερικό της Εκκλησίας

ΟΡΓΙΩΔΕΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΚΡΥΦΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ - ΠΟΙΟΙ ΜΕΘΟΔΕΥΟΥΝ «ΣΧΙΣΜΑ» ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ;

Πρωτοφανής σύγκρουση με αφορμή την πρόταση συμφωνίας Πολιτείας – Εκκλησίας, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να βρίσκεται στο στόχαστρο συγκεκριμένων Μητροπολιτών που βλέπουν την επίμαχη συμφωνία ως ευκαιρία αναταραχής με στόχο να ανοίξει παιχνίδι διαδοχής στην Ιεραρχία.

Το «σχίσμα» στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά τη συμφωνία που ανακοίνωσαν από κοινού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, είναι πλέον το μεγαλύτερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να υποχωρεί, ενώ ταυτόχρονα δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για εξωθεσμικά και πολιτικά κέντρα και παράκεντρα που επιδιώκουν να οδηγήσουν στην έξοδο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση του Μητροπολίτη Πειραιώς σε Ιερώνυμο, Τσίπρα και Καμμένο

Το «μπλόκο» στη χθεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου ωστόσο δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά είχε προηγηθεί έντονη προεργασία με την εμπλοκή ως φαίνεται και πολιτικών κύκλων, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωνε την Ιερά Σύνοδο για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση για την πρόταση συμφωνίας.

Ήδη από την Πέμπτη είχε προκαλέσει εντύπωση η σφοδρή επίθεση που είχε εξαπολύσει ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τα όσα είχε στη Βουλή στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και τη συμφωνία Πολιτείας – Εκκλησίας, όπου μιλώντας στην ΕΡΤ3 μεταξύ άλλων είχε τονίσει: «Όψιμο και το ενδιαφέρον του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος παλιότερα μιλούσε για χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, για πληρωμή του Κλήρου με άλλο τρόπο, τα θυμόμαστε όλα αυτά, δεν έχουμε αλτσχάϊμερ. Γιατί αυτή η παλινωδία από τον κ. Μητσοτάκη;».

Κρυφά ραντεβού Μητροπολιτών με πολιτικούς

Μάλιστα έχουν αρχίσει και βλέπουν το φως της δημοσιότητας ραντεβού Μητροπολιτών με πολιτικούς παράγοντες στα οποία οι Ιεράρχες φαίνεται να παίρνουν «γραμμή» για το πώς θα διαχειριστόυν την κόντρα με τον Αρχιεπίσκοπο.

Η κατάσταση πάντως μόνο προβλήματα δημιουργεί στο εσωτερικό της Εκκλησίας, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια «εικόνα» και το κύρος της Εκκλησίας της Ελλάδος στα μάτια των πιστών.

Διότι είναι άλλο ζήτημα να διαφωνείς με το «προσύμφωνο» Τσίπρα - Ιερώνυμου κάτι το οποίο είναι σεβαστό και είναι ένα άλλο ζήτημα να βάζεις «φωτιές» στο εσωτερικό της Εκκλησίας προκειμένου να δημιουργήσεις διαλυτικές τάσεις στο θεσμό.

Οι διάλογοι στην αίθουσα της ιεραρχίας «καθρεφτίζουν» το διχασμό των μητροπολιτών στα βασικά σημεία της συμφωνίας που προτείνουν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος και είναι ενδεικτικοί της έντασης που επικράτησε κατά την πολύωρη συνεδρίαση της Ιεραρχίας.

Οι Ιεράρχες της Εκκλησίας οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την Πατρίδα και την Ορθοδοξία και να μην πέσουν στην «παγίδα» εξωθεσμικών κέντρων που επιθυμούν σφόδρα διαλυτικές τάσεις μέσα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και δημιουργία «σχίσματος».

Δύο μάλιστα ηχηρές αποχωρήσεις, του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, ο οποίος επέμενε να συζητηθεί το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου για να εισπράξει την άρνηση του Αρχιεπισκόπου και του Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ, μετά από λεκτική αντιπαράθεση με τον Ν. Ιωνίας Γαβριήλ, «στιγμάτισαν» τη συνεδρίαση.

Οι διάλογοι που διέρρευσαν από τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας δείχνουν το κλίμα του διχασμού στην Εκκλησία της Ελλάδος:

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ήρθαμε να συζητήσουμε για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών: Αυτό είναι το θέμα; Οι κληρικοί αγωνιούν.
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Μην μεγαλοποιείτε το θέμα με τους κληρικούς.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν μπορούμε να δεχθούμε την αλλαγή μισθοδοσία του κλήρου.
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Αυτά που μας λέτε δεν μας ενδιαφέρουν, σταματήστε.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μα τι είναι αυτά που λέτε Μακαριότατε; Αφήστε με να μιλήσω...
Αρχιεπίσκοπος: Δεν υπάρχει λόγος, είστε εκτός θέματος.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Μπορώ να συνεχίσω;
Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος: Σας απάντησε ο Μακαριότατος.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Σας παρακαλώ μην παρεμβαίνετε εσείς! Αρκετά!
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Είστε εκτός θέματος.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μας ζητάτε να τοποθετηθούμε μονολεκτικά αν συμφωνούμε ή όχι;
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ό, τι έχετε να πείτε να το πείτε όταν σας καλέσουν στην επιτροπή που θα συσταθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ - ΦΩΤΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ