ΕΡΓΑΣΙΑ

Ασφαλιστικό: Στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα οι προτάσεις Κατρούγκαλου

Ασφαλιστικό: Στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα οι προτάσεις Κατρούγκαλου

Η τελική πρόταση για τη μεταρρύθμιση τουασφαλιστικού συστήματοςκατατέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (30/12) στο Μέγαρο Μαξίμου, από τον υπουργό ΕργασίαςΓιώργο Κατρούγκαλο.

Το τελικό σχέδιο για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό κατέθεσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναμένεται να δώσει την έγκριση προκειμένου η πρόταση να αποσταλεί στους εκπροσώπους των θεσμών.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευση της απέναντι στους δανειστές και να αποστείλει τις προωθούμενες αλλαγές κοστολογημένες έως τις 8 Ιανουαρίου, προκειμένου να συζητηθούν στις 14 Ιανουαρίου στο Eurogroup.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις και ότι στόχος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι το ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο και με ενισχυμένη κοινωνική δικαιοσύνη.

Στο τραπέζι έχει κατατεθεί και πρόταση επιβολής φόρου επί των τραπεζικών συναλλαγών, αλλά και αύξησης των εργοδοτικών εισφορών 1% για τις κύριες συντάξεις, με τους δανειστές και τους εργοδοτικούς φορείς να τάσσονται αρνητικά. Το θέμα της φορολόγησης των τραπεζικών συναλλαγών άφησε ανοιχτό και ο υπουργός Οικονομία, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στον Real fm.

Παράλληλα, στο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνονται ανατροπές στο ύψος των εισφορών και των νέων συντάξεων, αλλά και σαρωτικές ενοποιήσεις όλων των ταμείων σε ένα φορέα. Προκρίνεται η ενοποίηση όλων των κύριων ασφαλιστικών ταμείων, με διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ ως αυτοτελών νομικών προσώπων για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων.

Η εθνική σύνταξη, ως ποσό που θα εγγυάται το κράτος, θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο ανταποδοτικό κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών που έχει καταβάλλει ο εργαζόμενος. Ενιαίοι κανόνες αναμένεται να εφαρμοσθούν για όλους τους συνταξιούχους, μέσω ενός νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν οι επικουρικές συντάξεις θα συγχωνευτούν σε ένα νέο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης ή εάν θα δοθεί η δυνατότητα σε επικουρικά ταμεία να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία.

Τσίπρας: Βιώσιμο ασφαλιστικό με κοινωνική δικαιοσύνη

Εντολή στον υπουργό Εργασίας για ένα «Βιώσιμο ασφαλιστικό με κοινωνική δικαιοσύνη» έδωσε ο πρωθυπουργός κατά την παραλαβή των προτάσεων Κατρούγκαλου.

Χθες, ο κ. Κατρούγκαλος ενημέρωσε στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για ο περιεχόμενο του σχεδίου νόμου.

«Εκτός συζήτησης οι περικοπές στις κύριες συντάξεις» διαμηνύει η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που πληροφορίες φέρουν το ΔΝΤ να επιμένει για νέες μειώσεις.

Σχετικές ειδήσεις