ΕΡΓΑΣΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο Ασφαλιστικό – Δείτε τι αλλάζει

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο Ασφαλιστικό – Δείτε τι αλλάζει

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό είναι η κυβέρνηση, τηρώντας κατά γράμμα τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Έρχονται μεγάλες τομές – Τι συζητήθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής

Το νέο Ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής. Θέματα αιχμής αποτέλέσαν η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η εθνική σύνταξη, το ποσοστό αναπλήρωσης στις καταβαλλόμενες συντάξεις και η ενοποίηση των ταμείων.

«Τον Ιανουάριο τα σπουδαία» είπε ο Γ. Κατρούγκαλος βγαίνοντας από το Μαξίμου, χωρίς να απαντήσει σε καμία από τις ερωτήσεις που δέχθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευση της απέναντι στους δανειστές και να αποστείλει τις προωθούμενες αλλαγές κοστολογημένες έως τις 8 Ιανουαρίου, προκειμένου να συζητηθούν στις 14 Ιανουαρίου στο Eurogroup.

Για την επίτευξη της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, τα εφάπαξ και τα μερίσματα, αλλά και στη χρήση των αποθεματικών και της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

Στο τραπέζι έχει κατατεθεί και πρόταση επιβολής φόρου επί των τραπεζικών συναλλαγών, αλλά και αύξησης των εργοδοτικών εισφορών 1% για τις κύριες συντάξεις, με τους δανειστές και τους εργοδοτικούς φορείς να τάσσονται αρνητικά. Το θέμα της φορολόγησης των τραπεζικών συναλλαγών άφησε ανοιχτό και ο υπουργός Οικονομία, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στον Real fm.

Παράλληλα, στο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνονται ανατροπές στο ύψος των εισφορών και των νέων συντάξεων, αλλά και σαρωτικές ενοποιήσεις όλων των ταμείων σε ένα φορέα. Προκρίνεται η ενοποίηση όλων των κύριων ασφαλιστικών ταμείων, με διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ ως αυτοτελών νομικών προσώπων για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων.

Η εθνική σύνταξη, ως ποσό που θα εγγυάται το κράτος, θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο ανταποδοτικό κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών που έχει καταβάλλει ο εργαζόμενος. Ενιαίοι κανόνες αναμένεται να εφαρμοσθούν για όλους τους συνταξιούχους, μέσω ενός νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν οι επικουρικές συντάξεις θα συγχωνευτούν σε ένα νέο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης ή εάν θα δοθεί η δυνατότητα σε επικουρικά ταμεία να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία.

Σχετικές ειδήσεις