ΕΡΓΑΣΙΑ

Στα «τάρταρα» οι συντάξεις: Τα «υποψήφια θύματα» της προσωπικής διαφοράς

Στα «τάρταρα» οι συντάξεις: Τα «υποψήφια θύματα» της προσωπικής διαφοράς

Το ΔΝΤ αποφάσισε να μην αφήσει ούτε ένα ευρώ στους παλαιούς συνταξιούχους, αφού απαιτεί εδώ και τώρα εφάπαξ κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, η οποία και θα προκύψει από τον επανϋπολογισμό των παλιών συντάξεων που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τον Σετπέμβριο του 2017 (με βάση όσα λέει το Υπουργείο Εργασίας). Η περικοπή δεν κοιτά ποσά συντάξεων, τα «θερίζει» όλα!

ΧΑΜΗΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΩΤΑΤΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΕΝ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ «ΨΑΛΙΔΙΑ» ΠΟΥ ΕΧΕΙ... ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

«Κακά νέα» φέρνει η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, στους συνταξιούχους που προσπαθούν να επιβιώσουν μετά τις απανωτές μειώσεις που έχουν δεχτεί στις αποδοχές τους τα τελευταία χρόνια. Τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ που ζητούν οι δανειστές δεν μπορούν να εξοικονομηθούν έτσι απλά, παρά μόνο με μεγάλες μειώσεις στο σύνολο των συντάξεων. Τότε μόνο μπορεί να «γεμίσει» το καλάθι των περικοπών.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαπραγματεύεται με τους πιστωτές, η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς να αφορά σε συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις από ένα συγκεριμένο ποσό και πάνω. Δηλαδή να μην καταργηθεί στα πολύ χαμηλά εισοδήματα. Τα σενάρια και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό αυτό που συζητά το ελληνικό επιτελείο ξεκινά από 600 ή -ίσως- 700 ευρώ.

Όμως φαίνεται πως εδώ υπάρχει ένα ουσιαστικό πρόβλημα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, φαντάζει ακατόρθωτο να εξοικονομηθεί το ποσό των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ακόμα και αν περικοπούν όλες οι συντάξεις όλων των τωρινών συνταξιούχων από το ποσό των 600 ευρώ και άνω! Από εδώ και πέρα τα σενάρια τείνουν να είναι δύο:

1. Είτε οι δανειστές υποχωρήσουν και αποδεχτούν να μην πειραχτούν οι συντάξεις κάτω από τα 600 ή 700 ευρώ, και έτσι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πρέπει να βρει άλλες πηγές εξοικονόμησης των υπολοίπων χρημάτων.

2. Είτε οι δανειστές δεν υποχωρήσουν και ζητήσουν εφάπαξ κατάργηση όλων των προσωπικών διαφορών όλων των συνταξιούχων, κάτι που θα επιφέρει επιπλέον μείωση στις συντάξεις τους έως και 30%!

Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς δεν κάνει διακρίσεις σε... «ποσά»!

Σίγουρη πρέπει να θεωρούν την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων, που θεωρούνται «ευνοημένες», και λαμβάνουν σχετικά υψηλά ποσά. Μεταξύ αυτών, οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ- πρώην ΤΕΒΕ- αλλά και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Στους συγκεκριμένους συνταξιούχους, οι «προσωπικές διαφορές» αγγίζουν ακόμα και το 25% με 30% της σύνταξής τους. Αντίθετα, ένας μέσος συνταξιούχος του ΙΚΑ διατηρεί προσωπική διαφορά σε χαμηλότερα επίπεδα της τάξεως του 5% με 7% των αποδοχών του.

Στο «βωμό» του ΔΝΤ όλοι οι συνταξιούχοι!

Υψηλοσυνταξιούχοι και χαμηλοσυνταξιούχοι δεν διαφέρουν στον τρόπο που τους αντιμετωπίζουν οι πιστωτές. Το ΔΝΤ επιμένει στη σκληρή γραμμή της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης, και θα φτάσει όσο πιο μακριά μπορεί, αρκεί να πετύχει τους στόχους της! Στην... «πυρά» των δανειστών ένστολοι, καθηγητές πανεπιστημίου, γιατροί, δικηγόροι, δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι του ΙΚΑ με 35ετία, αλλά και συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες με περισσότερα από 35 έτη ασφάλισης.

Σχετικές ειδήσεις