ΕΡΓΑΣΙΑ

Υπουργείο Εργασίας προς Βρούτση: Επιδίδεστε σε στατιστικές αλχημείες για την αδήλωτη εργασία

Υπουργείο Εργασίας προς Βρούτση: Επιδίδεστε σε στατιστικές αλχημείες για την αδήλωτη εργασία

Αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και του τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Κυκλάδων, Γιάννη Βρούτση, ξέσπασε, μετά την τοποθέτηση του κ. Βρούτση ότι τα στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» εκθέτουν την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, «καθώς επιβεβαιώνουν την αδράνεια και την απουσία πολιτικών για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας».

Απαντώντας στην κριτική, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι, για μία ακόμη φορά, τα δεδομένα είναι αποκαλυπτικά για τα ψεύδη της Νέας Δημοκρατίας. «Τα στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου "ΑΡΤΕΜΙΣ" για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας είναι απολύτως σαφή. Στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας, όπως προέκυψε από τους στοχευμένους ελέγχους, το ποσοστό αδήλωτης εργασίας έχει μειωθεί στο 12,48%, το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2017, από 13,58% το 2016, 16,48% το 2015 και 19,17% το 2014» σημειώνει το υπουργείο.

Παράλληλα, τονίζει ότι η επιλεκτική και αποσπασματική παρουσίαση μηνιαίων στοιχείων από τη ΝΔ, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. «Κανείς δεν ξεχνά ότι, επί των ημερών της ΝΔ, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας υποβαθμίστηκε και καταργήθηκαν 209 οργανικές θέσεις και ένα σύνολο τμημάτων, μεταξύ των οποίων το τμήμα νομικής στήριξης και το τμήμα πληροφοριακών συστημάτων. Αντίθετα, σήμερα, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ενισχύεται με προσωπικό, με νέα μέσα και εργαλεία ελέγχου» διευκρινίζει.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. «Για το σκοπό αυτό»- υπογραμμίζει -«τον περασμένο Σεπτέμβριο, ψήφισε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας, τα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση απαξίωνε συστηματικά. Για πρώτη φορά, σήμερα, επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας σε μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες, επί των ημερών της ΝΔ, απολάμβαναν ασυλία».

«Σε όσες στατιστικές αλχημείες και αν καταφύγει η ΝΔ, δεν μπορεί να κρύψει την ταυτοτικά εχθρική της στάση απέναντι στον κόσμο της εργασίας. Αυτό επιβεβαίωσε, εξάλλου, η πρόσφατη καταψήφιση από την πλευρά της, της διάταξης που δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην καταβολή των δεδουλευμένων μισθών έξι μηνών των εργαζομένων σε περίπτωση πτώχευσης μίας επιχείρησης», σχολίασε το υπουργείο Εργασίας.

Διαβάστε επίσης

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ