Συναγερμός στον ΕΦΚΑ: Εκκρεμούν τουλάχιστον 190.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης

Newsroom Newsroom

Συναγερμός στον ΕΦΚΑ: Εκκρεμούν τουλάχιστον 190.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης
Ο χρόνος αναμονής αγγίζει και τα 6 χρόνια!
pixabay

Αυξάνεται αντί να μειώνεται ο χρόνος έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων σε σημείο να βρίσκονται σήμερα σε τέλμα περίπου χιλιάδες κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ

Σύμφωνα με την εκτίμηση της ΠΟΠΟΚΠ (εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία), μετά τη λήξη του προγράμματος χρηματοδότησης στις 31 Δεκεμβρίου του 2018, εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα τουλάχιστον 190.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης κάθε κατηγορίας.

Συγκεκριμένα οι συνδικαλιστές κάνουν, μεταξύ άλλων, λόγο για 50.000 αιτήσεις κύριας συνταξιοδότησης (δεν περιλαμβάνονται περίπου 20.000 αιτήσεις του τελευταίου τριμήνου) και άλλες 25.000 αιτήσεις που αφορούν «ανελαστικές περιπτώσεις».

Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία των ανελαστικών περιπτώσεων των συντάξεων που καθυστερεί η απονομή τους, σύμφωνα με την ομοσπονδία εργαζομένων, «υποτίθεται η υπαιτιότητα αφορά τον δικαιούχο (έχει καταθέσει ελλιπή δικαιολογητικά κ.λπ.), όπου όμως στις περισσότερες περιπτώσεις η προσκόμισή τους καθυστερεί λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων μεταξύ υπηρεσιών (πρώην ταμείων) του ίδιου του ΕΦΚΑ».

Οσο για τα υπόλοιπα αιτήματα που αφορούν μεταξύ άλλων αναγνωρίσεις χρόνου, διαγραφές, επανεγγραφές κ.λπ., είναι σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων «εκατοντάδες χιλιάδες, σε χαρτόκουτα, τσουβάλια και ράφια έτοιμα να καταρρεύσουν, ο δε χρόνος διεκπεραίωσής τους είναι άγνωστος».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Μπροστά στη γενική κατακραυγή – και με στόχο να μειωθεί ο χρόνος έκδοσης επικουρικών και εφάπαξ – η διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) αποφάσισε να δώσει υπερωρίες και για τους 600 υπαλλήλους του.

Κατά το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) η καθυστέρηση στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων φθάνει έως σήμερα τους 27 μήνες για τις κύριες συντάξεις και έως τα έξι έτη για τις επικουρικές και παρά τις συνεχείς εξώδικες οχλήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν έχουν εκδοθεί μέχρι και σήμερα οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης.

Ειδικά στο Γενικό Λογιστήριο Κράτους και μετά την ένταξή του στον ΕΦΚΑ, επικρατεί χαώδης κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξεπερνούν τις 160.000 το σύνολο των πράξεων που εκκρεμούν στον ΕΦΚΑ μόνο για το Δημόσιο και αφορούν μεταξύ άλλων έκδοση μειωμένων συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων, αναγνώριση προϋπηρεσιών, αναπροσαρμογές συντάξεων, τροποποιήσεις πράξεων κ.λπ

Διαβάστε επίσης:

Επιδόματα τριετιών: Ποιοι το δικαιούνται

Από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved