ΕΘΝΙΚΑ

Συγκλονιστική μαρτυρία για τα Ίμια: «Χάσαμε την ευκαιρία να βυθίσουμε τον τουρκικό στόλο»

Συγκλονιστική μαρτυρία για τα Ίμια: «Χάσαμε την ευκαιρία να βυθίσουμε τον τουρκικό στόλο»
INTIME NEWS

Μία συγκλονιστική μαρτυρία για την κρίση στα Ίμια το 1996 έρχεται στο φως της δημοσιότητας 24 χρόνια μετά τα τραγικά περιστατικά.

Ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία, Σπύρος Κονιδάρης άνοιξε το χρονοντούλαπο της Ιστορίας και μίλησε για το ισοζύγιο Ελλάδος Τουρκίας και την στρατιωτική κατάσταση της εποχής.

Μιλώντας στο militaire.gr, ο τότε πλωτάρχης κυβερνήτης της πυραυλακάτου «Σταράκης» η οποία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, απέναντι από τα πλοία του τουρκικού στόλου τόνισε πως η ελληνική πλευρά διέθετε μεγάλη υπεροπλία και «χάθηκε μια ευκαιρία για τον ελληνικό στόλο να βυθίσει του τουρκικό».

Όπως χαρακτηριστικά εξηγεί ο κ. Κονιδάρης: «Το πλεονέκτημα που είχαν τα ελληνικά πλοία ήταν ότι οι δικοί μας πύραυλοι είχαν νεκρό τομέα 3 χιλιομέτρων, δηλαδή δεν μπορούσαν να πλήξουν στόχο σε μικρότερη απόσταση, ενώ των τουρκικών ο νεκρός τομέας ήταν 10 χιλιόμετρα. Δηλαδή, εμείς χτυπάμε και αυτοί κοιτάζουν. [...].

»Είχαν μοιραστεί οι στόχοι. Μπορούσαμε να έχουμε βουλιάξει δέκα καράβια. Οι τρεις πυραυλάκατοι που ήμασταν και δεν μιλάω για το αντιτορπιλικό και για τις δύο κανονιοφόρους. Είχαμε μια απίστευτη υπεροπλία, ο μισός τουρκικός στόλος να ήταν εκεί γύρω μπορούσαμε εμείς, αυτή η μικρή δύναμη να τον καταστρέψουμε.[...] Χάθηκε μια ευκαιρία για τον ελληνικό στόλο να βυθίσει τον τουρκικό. [...] “Εκείνη τη νύχτα είχαν ευθυγραμμιστεί οι πλανήτες για να μην ξαναβγούν οι Τούρκοι στο Αιγαίο”…».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ στην Αθήνα: Αποκαλύψεις - σοκ για την εξαφάνιση της 7χρονης Βαλεντίν

Σχετικές ειδήσεις