ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Στους 38 οι νεκροί – Βάζουν τέλος στις επιχειρήσεις διάσωσης

Σεισμός στην Τουρκία: Στους 38 οι νεκροί – Βάζουν τέλος στις επιχειρήσεις διάσωσης
ASSOCIATED PRESS

H επιχείρηση διάσωσης οδεύει προς το τέλος της - Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες είναι πλέον ελάχιστες - Η χώρα «βουλιάζει» συνεχώς στα συντρίμμια από τον ισχυρό σεισμό των 6,8 βαθμών που έπληξε την ανατολική Τουρκία, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 38 ανθρώπους, το βράδυ της  Παρασκευής (24/01).

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε ότι η επιχείρηση διάσωσης οδεύει προς το τέλος της. Οι διασώστες της AFAD συνεχίζουν τις έρευνες τους μόνο σε ένα κτήριο στο Ελαζίγ, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται παγιδευμένοι τρεις αγνοούμενοι.

Στη συνοικία Σουρσουρού της Ελαζίγ, σε κοντινή απόσταση από το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης, οι ομάδες διάσωσης βρήκαν τρεις ανθρώπους νεκρούς στα χαλάσματα μιας πολυκατοικίας που κατέρρευσε.

Μόλις έμαθαν ότι ένας από τους συγγενείς τους βρίσκεται μεταξύ των θυμάτων, γυναίκες που περίμεναν σε κοντινή απόσταση κάποιο νέο για τους δικούς τους, ξέσπασαν σε κλάματα, περιγράφει ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι νεκροί από την καταστροφή ανέρχονται στους 38, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων AFAD. Οι 34 από αυτούς σκοτώθηκαν στο Ελαζίγ και οι υπόλοιποι στη γειτονική επαρχία Μαλάτεια. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.600. Πάνω από 100 άνθρωποι παραμένουν υπό νοσηλεία, οι 13 σε σοβαρή κατάσταση.

Οι διασώστες, που δίνουν μάχη στα ερείπια παρά το τσουχτερό κρύο, έβγαλαν ζωντανούς 45 ανθρώπους από τα χαλάσματα, από την Παρασκευή το βράδυ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μια γυναίκα και το μικρό παιδί της ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα χαλάσματα ενός κτηρίου που κατέρρευσε.

Οι διασώστες, που άκουσαν τις κραυγές τους, χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να τις φτάσουν, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες αφού η θερμοκρασία στην περιοχή έφτανε ακόμη και τους -4 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

«Μ’ ακούτε; Ερχόμαστε. Θα σας σώσουμε», ακούγεται να λέει ένας διασώστης στη μητέρα, στις εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση. «Παρακαλώ, βγάλτε με, δεν αντέχω άλλο. Πάρτε την κόρη μου. Δεν είμαι τίποτα χωρίς το παιδί μου», απαντά η γυναίκα.

Ο σύζυγός της 35χρονης σκοτώθηκε.

Ο Σοϊλού είπε επίσης ότι οι μετασεισμοί συνεχίζονται ενώ ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα διευκρίνισε ότι από τους τραυματίες μόνο 104 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Οι 13 από αυτούς εισήχθησαν στην εντατική, αλλά η κατάστασή τους δεν θεωρείται κρίσιμη.

Η AFAD ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έχει στείλει περισσότερες από 10.400 σκηνές, 17.000 κρεβάτια, 37.000 κουβέρτες, θερμαντικά σώματα και τρόφιμα για τους πληγέντες.

Κοντά στο τετραώροφο κτήριο που κατέρρευσε στο Σουρσουρού, δεκάδες άνθρωποι περιμένουν με αγωνία νέα για τους δικούς τους.

«Είναι δύσκολο, όμως πρέπει να επιδείξουμε υπομονή» είπε ένας εθελοντής της Ερυθράς Ημισελήνου σε μια γυναίκα που αγωνιούσε για την ξαδέλφη της, που διέμενε στο κτήριο.

«Οι εγκλωβισμένοι εκεί κάτω δίνουν μάχη. Πρέπει να είμαστε δυνατοί».

Πολικές θερμοκρασίες

Όμως, 36 ώρες μετά τον σεισμό και ενώ ο υδράργυρος κατρακυλά κάτω των -10 βαθμών Κελσίου τη νύχτα, οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες λιγοστεύουν.

Δίνοντας μάχη με τον χρόνο, οι διασώστες πρέπει, την ίδια στιγμή, να προχωρούν με προσοχή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας νέας κατάρρευσης.

«Έχουν περάσει 36 ώρες (από τον σεισμό), ωστόσο έχουν ακόμη το χρονικό περιθώριο να ελπίζουμε» επισήμανε ο Σοϊλού κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου από την Ελαζίγ.

«Εάν είχαμε καλοκαίρι, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αντέξουν λίγο περισσότερο, αναμφίβολα. Όμως, είναι δύσκολο να γίνει αυτό εξαιτίας του ψύχους. Μακάρι να τους βοηθήσει ο Θεός» είπε ο Χασάν Ντουράν, ένας συνταξιούχος.

Και ο ίδιος «φοβήθηκε για τη ζωή του», όταν ο σεισμός συγκλόνισε την περιοχή την Παρασκευή το βράδυ.

«Το κτήριο ταρακουνιόταν σαν να ήταν κούνια. Έχω ζήσει πολλούς σεισμούς, ποτέ κάτι παρόμοιο» αφηγήθηκε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, που επισκέφθηκε χθες την Ελαζίγ, διαβεβαίωσε σήμερα ότι «θα ληφθούν αμέσως τα απαραίτητα μέτρα (…) προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κανένας δεν θα μείνει άστεγος».

Εντούτοις, ο φόβος των κατοίκων παραμένει ζωντανός λόγω των μετασεισμών, περισσότεροι από 700 από την Παρασκευή το βράδυ.

«Τα παιδιά φοβούνται»

Πολλοί σεισμοπαθείς πέρασαν μια ακόμη νύχτα έξω, παρά το τσουχτερό κρύο.

«Τα παιδιά μας φοβούνται, βρίσκονται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση» εξήγησε η Έσρα Κασάπογλου, που πέρασε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή καθισμένη γύρω από μια φωτιά, στον δρόμο.

Σύμφωνα με τις αρχές, περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία και αθλητικά κέντρα και περισσότερες από 5000 σκηνές έχουν στηθεί στην πόλη για να στεγάσουν τους σεισμοπαθείς.

Χαρακτηριστικές της δοκιμασίας που περνάει ο τουρκικός λαός, είναι οι εικόνες από τη δραματική διάσωση μάνας και κόρης που ήταν θαμμένες για 24 ώρες κάτω από τα συντρίμμια.Στις εικόνες φαίνεται η προσπάθεια των διασωστών να βγάλουν ζωντανές τη μητέρα και το μόλις 2,5 ετών κοριτάκι.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες από τη διάσωση:

Οι διασώστες συνέχιζαν να αναζητούν επιζώντες σε τρία σημεία στην επαρχία Ελαζίγ, σύμφωνα με την AFAD.

Έχουν σημειωθεί πάνω από 700 μετασεισμοί, ανακοίνωσε η ίδια υπηρεσία.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες:

Την ίδια ώρα, απανωτά είναι τα χτυπήματα που δέχεται η γείτονα χώρα, καθώς νέος σεισμός σημειώθηκε στην πολύπαθη ανατολική Τουρκία , το απόγευμα του Σαββάτου, μετά τον Εγκέλαδο, ο οποίος άφησε πίσω του νεκρούς και τραυματίες.

Ο νέος σεισμός σημειώθηκε περίπου 100 χλμ μακριά από το Ντιγιάρμπακιρ.

Ανέσυραν ζωντανή μία μητέρα και το νεογέννητο παιδί της

Σύμφωνα με τηλεοπτικά πλάνα που μεταδόθηκαν, μια 35χρονη γυναίκα και η νεογέννητη κόρη της ανασύρθηκαν ζωντανές από τα χαλάσματα στην περιοχή Μουσταφά Πασά της επαρχίας Ελαζίγ.

Οι διασώστες, που άκουσαν τις φωνές τους, χρειάστηκαν πολλές ώρες για να τις προσεγγίσουν, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο σύζυγός της είναι μεταξύ των νεκρών.

Η AFAD καλεί τους κατοίκους να μην επιστρέφουν στα κατεστραμμένα κτήρια καθώς υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης.

Έτοιμη η Ελλάδα να στείλει βοήθεια

Μετά το πρόσφατο θαύμα στην Αλβανία, με την ηρωική διάσωση των δύο εγκλωβισμένων στο Δυρράχιο και το Θουμάνι, οι Έλληνες πυροσβέστες της 1ης ΕΜΑΚ περιμένουν και πάλι με αγωνία το «πράσινο φως» για να συνεχίσουν να προσφέρουν ελπίδα ζωής, μέσα από τα χαλάσματα. Αυτή τη φορά στην επαρχία Ελαζίγ, στην Ανατολική Τουρκία.

Τα δύο βανάκια είναι γεμάτα μέχρι πάνω με πολύτιμο εξοπλισμό για την αναζήτηση ζωής μέσα στα χαλάσματα, 30 πυροσβέστες και δύο διασωστικοί σκύλοι. Εργαλεία για να κόβουν σίδερα και τσιμέντο, μικροκάμερες και ηλεκτρονικά γαιόφωνα.

Οι Έλληνες είναι πανέτοιμοι να προσφέρουν την πολύτιμη βοήθεια τους. Το μόνο που φαίνεται να αργεί, είναι το επίσημο αίτημα της Τουρκίας για βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για την αναχώρηση της αποστολής.

«Κατάπιε» κτήρια ο σεισμός

Ο σεισμός στην Τουρκία κατέστρεψε περισσότερα από 30 κτήρια. Ενα εξ' αυτών ένα 6ο όροφο στην περιοχή Γκεζίν κατέρρευσε και εξαφανίστηκε...

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες πριν και μετά τον σεισμό από το συγκεκριμένο κτήριο. Αποτέλεσμα να υπάρχουν νεκροί από το κτήριο, ενώ υπάρχουν και πέντε εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα. Τα σπίτια και τα κτήρια γύρω από το συγκεκριμένο, έμειναν άθικτα από τον ισχυρό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ στην Τουρκία.

To κτήριο πριν από φωτογραφίες μέσω Google:

Εικόνες απόλυτης καταστροφής

Οι εικόνες αυτές είναι πραγματικά αποκαρδιωτικές, αφού δείχνουν κτήρια να έχουν γκρεμιστεί από τον φονικό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ και διασώστες να προσπαθούν να κάνουν ότι μπορούν για να απεγκλωβίσουν όσους είναι εγκλωβισμένοι.

Συγκεκριμένα στο βίντεο φαίνεται ένα από τα κτήρια να έχουν γίνει μπάζα, ενώ και τα δίπλα από αυτό έχουν σχεδόν γκρεμιστεί. Οι διασώστες βγάζουν μια γυναίκα ζωντανή, με όσους βρίσκονται εκεί να χειροκροτούν.

Φόβοι για νέο ισχυρό σεισμό

Υπάρχουν ενδείξεις που αυξάνουν τις πιθανότητες να σημειωθεί νέος ισχυρός σεισμός -πάνω από 7 Ρίχτερ- μέσα στις επόμενες ημέρες, υποστηρίζουν επιστήμονες σε αναρτήσεις τους στα social media.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής του σεισμολογικού ινστιτούτου της Ταϊβάν, Dyson Lin, ίσως ο σεισμός που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (24/01) να μην ήταν ο κύριος, και κάνει έκκληση στους κατοίκους της Ελαζίγ και της Μανίσα, να εγκαταλείψουν τις περιοχές και να πάνε σε άλλες κοντινές περιοχές ή στην Κωνσταντινούπολη.

Αγωνία για τους εγκλωβισμένους

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι διασώστες στην Τουρκία για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων από συντρίμμια των κτηρίων που κατέρρευσαν.

Μία γυναίκα διασώθηκε από τα συντρίμμια του κατεστραμμένου σπιτιού της 17 ώρες, μετά τον ισχυρό σεισμό. Την επιχείρηση διάσωσης μετάδιδαν ζωντανά τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Κατά τη διάρκειά της, μια διασώστρια μιλούσε συνεχώς με την παγιδευμένη γυναίκα, που ονομάζεται Αζίζε, σε μια προσπάθεια να την καθησυχάσει.

Κατά τη διάρκειά της, μια διασώστρια μιλούσε συνεχώς με την παγιδευμένη γυναίκα, που ονομάζεται Αζίζε, σε μια προσπάθεια να την καθησυχάσει.

Σε άλλη επιχείρηση διάσωσης, απεγκλωβίστηκε ένας άνθρωπος που ήταν παγιδευμένος στα χαλάσματα για 14 ώρες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ συνέστησε στους ντόπιους να μην μπαίνουν στα κατεστραμμένα σπίτια, καθώς συνεχίζονται οι μετασεισμοί στην περιοχή, τουλάχιστον 390 από το βράδυ της Παρασκευής (23/01), ενώ οι 12 εξ αυτών είχαν μέγεθος άνω των 4 βαθμών.

Στο σημείο βρίσκεται ομάδα -368 μελών- από το υπουργείο Περιβάλλοντος για να αξιολογήσει τις ζημιές που προκάλεσε η σεισμική δόνηση.

Χιλίαδες άνθρωποι στους δρόμους

«Ήταν τρομακτικό, τα έπιπλα έπεσαν πάνω μας. Τρέξαμε γρήγορα έξω» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 47χρονος Μελαχάτ Τζαν, κάτοικος του Ελαζίγ.

Ο 68χρονος Ζεκέριγια Γκιουνές περιέγραψε ότι είδε ένα κτήριο να καταρρέει σε απόσταση 200 μέτρων από την οικία του, χωρίς να μπορεί να γνωρίζει εάν ήταν κατοικημένο. «Όλοι κατέβηκαν στους δρόμους, ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός, πολύ τρομαχτικός» σημείωσε.

Χιλιάδες άνθρωποι από το βράδυ της Παρασκευής βρίσκονται στους δρόμους με τη θερμοκρασία στην περιοχή να βρίσκεται κοντά στο μηδέν. Εκατοντάδες σκηνές, κρεβάτια και χιλιάδες κουβέρτες έχουν σταλεί στις πληγείσες πόλεις.

Σε πλήρη συναγερμό βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός της χώρας, ενώ ο Τούρκος ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επισήμανε ότι ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης, εφόσον χρειαστεί.

Οι πρώτες εικόνες από τα κτήρια που κατέρρευσαν στην παρακάτω gallery:

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέβη στην επαρχία Ελαζίγ ακυρώνοντας το πρόγραμμά του, βάσει του οποίου επρόκειτο να παραστεί στην 33η γενική συνέλευση του Συμβουλίου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK) στην Κωνσταντινούπολη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας παρέστη χθες στην κηδεία μιας μητέρας και του γιου της που έχασαν τη ζωή τους στον φονικό σεισμό.

Αισθητός σε αρκετές χώρες

Ο ισχυρός σεισμός ήταν επιφανειακός και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

Το γραφείο διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων ανέφερε ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι το Σιβρίτζε, της επαρχίας Ελαζίγ.

Έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε αρκετές χώρες της περιοχής σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Οι πρώτες εικόνες που έρχονται από την Τουρκία και διαδίδονται στα social media δείχνουν πως κτήρια έχουν καταρρεύσει.

Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε συναγερμό και συνεργεία πραγματοποιούν ελέγχους για ζημιές ή θύματα.

Παράλληλα, κρατικά ΜΜΕ στη γειτονική Συρία μετέδωσαν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε περιοχές της χώρας.

Μέσα μαζικής ενημέρωσης στον Λίβανο μετέδωσαν ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Βηρυτό και την Τρίπολη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός: Τα συμπτώματα, η μετάδοση και οι κίνδυνοι - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Καιρός: «Εξαφανίζεται» το χιόνι από την Ελλάδα – Τι αποκαλύπτουν οι δορυφορικές εικόνες

Σχετικές ειδήσεις