ΕΘΝΙΚΑ

Συναντήσεις Νίμιτς με εκπροσώπους Ελλάδας και Σκοπίων

Συναντήσεις Νίμιτς με εκπροσώπους Ελλάδας και Σκοπίων

Διαδοχικές συναντήσεις με διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων είχε την Κυριακή και τη Δευτέρα ο Μάθιου Νίμιτς.

Ασκώντας πιέσεις για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, ο Νίμιτς θα συναντηθεί με τους Αδαμάντιο Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι και την Τρίτη. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση, οι συζητήσεις έχουν καθαρά διερευνητικό χαρακτήρα, ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει τριμερής συνάντηση.

Ο κ. Βασιλάκης δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν συζητήθηκε η πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, όσον αφορά τη στάση της χώρας μας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η απόφαση δεν επηρεάζει και δεν έχει ουδεμία σχέση με τη διαπραγματευτική διαδικασία του ΟΗΕ.

Επίσης, ο διαπραγματευτής της ελληνικής πλευράς επανέλαβε ότι η χώρα μας έχει σταθερή βούληση για οριστική λύση στο πρόβλημα της ονομασίας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι δηλώσεις του Νίκολας Γκρούεφσκι, με τις οποίες κατηγορεί την Αθήνα για τη στάση της, δεν βοηθούν.

Παράλληλα, ο κ. Βασιλάκης υποστήριξε ότι ο Νίμιτς επιθυμεί να έλθει σε Ελλάδα και Σκόπια. Οι ημερομηνίες αναμένεται ότι θα συζητηθούν στις σημερινές συναντήσεις του διαμεσολαβητή με τους εκπροσώπους των δύο χωρών.