ΕΘΝΙΚΑ

Καμία συνοχή από Τσαβούσογλου: Συνεχίζει τις προκλήσεις, αλλά θέλει και διάλογο

Καμία συνοχή από Τσαβούσογλου: Συνεχίζει τις προκλήσεις, αλλά θέλει και διάλογο
ap

Η Τουρκία είναι ανοιχτή σε διάλογο με την Ελλάδα σχετικά με τα δικαιώματα και τους πόρους της Μεσογείου διεμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μια χρονική στιγμή που η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει κορυφωθεί και η Ε.Ε. απειλεί με κυρώσεις την Άγκυρα αν επιμείνει στις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Εάν η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην επίλυση των ζητημάτων μέσω του διαλόγου τότε είναι και η Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα, ο ΜεβλούτΤσαβούσογλου μιλώντας σε συνέντευξη τύπου με τον Αλγερινό ομόλογό του κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ελλάδα λέγοντας: «Είπαν πως είναι αλλαγή δυνάμεων στο Καστελόριζο. Η Ελλάδα στα νησιά αυτά, μπορεί να έχει δυνάμεις για εσωτερική ασφάλεια. Κι αυτό έχει ένα όριο. Στην πραγματικότητα όμως το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, αφού πήρε και την υποστήριξη της Ε.Ε κάνει προκλητικά βήματα που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Εμείς και στις δηλώσεις μας έχουμε πει, δεν παραβιάζουμε το δίκαιο κανενός όμως δεν επιτρέπουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας. Τέτοια βήματα θα προκαλέσουν ζημιά στην Ελλάδα. H Ελλάδα δεν προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα αλλά θέλει να μας προκαλέσει, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο το τέλος αυτής της προσπάθειας να μας προκαλέσει».

Σημειώνεται πως το βράδυ της Δευτέρας η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis», με τη νέα οδηγία να έχει ισχύ έως και τις 12 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά ανανέωση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του σκάφους μέσω NAVTEX, καθώς την περασμένη Πέμπτη είχε επεκταθεί για δεύτερη φορά έως χθες.

Σε απάντηση, ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης εξέδωσε αντι-NAVTEX στην οποία τονίζεται ότι είναι άκυρη η τουρκική NAVTEX, έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη καθόσον αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για συμπεριφορά «ταραξία» της Τουρκίας στην περιοχή, τονίζοντας πως η Ελλάδα «δεν εκβιάζεται».

Ερντογάν: «Ανίκανη η Ελλάδα»

Για ακόμα μία μέρα ο «σουλτάνος», ο οποίος βρίσκεται σε δεινή θέση καθώς η τουρκική οικονομία «βουλιάζει» εκτόξευσε απειλές και δυναμίτισε το ήδη τεταμένο κλίμα στην Αν. Μεσόγειο.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα με αφορμή την έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς τόνισε: «Πλέον ό,τι και να κάνουν, δεν μπορούν να μας σταματήσουν. Κουραστήκαμε με αυτό το παιχνίδι σκιών. Είναι αστείο (άλλες χώρες) να χρησιμοποιούν την Ελλάδα, που είναι ανίκανη, ως δόλωμα κατά μίας περιφερειακής και παγκόσμιας δύναμης όπως η Τουρκία».

Τόνισε, δε με αφορμή την έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς ότι: «Οι κινήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο είναι κινήσεις για να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Γαλλία, λέγοντας ότι «η εποχή των αποικιακών δυνάμεων έχει τελειώσει. H προσπάθεια κάποιων να εμποδίσουν την Τουρκία να πάρει το μερίδιό της από τα πλούτη της Μεσογείου, που είναι δικαίωμα κάθε χώρας που βρέχεται από αυτήν, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύγχρονης αποικιοκρατίας. Τα λόγια που ακούγονται από πολιτικούς και διπλωμάτες δεν μπορούν να συγκαλύψουν τις βαρβαρότητες που χωρών που θεωρούν ότι είναι σπουδαίες, δυνατές, πλούσιες και ανίκητες».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο Ερντογάν ζητά δικαιοσύνη σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο - Επίθεση σε Μακρόν