ΚΟΣΜΟΣ

Κακά μαντάτα για Ερντογάν: Ένα βήμα πριν καταρρεύσει η τουρκική οικονομία

Κακά μαντάτα για Ερντογάν: Ένα βήμα πριν καταρρεύσει η τουρκική οικονομία
ap

Στην κορύφωση της πανδημίας, δηλαδή στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, η τουρκική οικονομία κατέγραψε την μεγαλύτερη υποχώρησή της, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας στατιστικής υπηρεσίας από το 1998.

Το ΑΕΠ της Τουρκίας υποχώρησε κατά 11% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, όταν είχε καταγραφεί μια υποχώρηση 0,1%. Σε ετήσια βάση η υποχώρηση του ΑΕΠ είναι 9,9%.

Σύμφωνα με τους Financial Times η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει ήδη ξεκινήσει η ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας και στο τέλος της χρονιάς η ύφεση σε ετήσια βάση θα έχει περιοριστεί στο 1-2%, όμως οι περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν ότι αυτή είναι μια μάλλον υπερβολικά αισιόδοξη εκτίμηση. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας επέμεινε ότι τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα σε σχέση με πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες.

Οι τουρκικές Αρχές προσπάθησαν να μετριάσουν την οικονομική ζημία που προκλήθηκε από την πανδημία επιταχύνοντας ένα πιστωτικό κίνητρο που είχε αρχίσει ακόμη και πριν η χώρα καταγράψει τα πρώτα κρούσματα της Covid-19 στις αρχές Μαρτίου.

Ωστόσο, ενώ η αύξηση του δανεισμού προσέφερε ένα μαξιλάρι για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που υπέστησαν απώλεια εισοδήματος, συνέβαλε επίσης στην αποσταθεροποίηση της λίρας, η οποία σημείωσε μια σειρά χαμηλών ρεκόρ έναντι του δολαρίου τον Αύγουστο.

Ποιοι κλάδοι «βυθίστηκαν»

Οι κλάδοι που δέχτηκαν τα πιο ισχυρά πλήγματα ήταν η μεταποίηση που, όπου η υποχώρηση της δραστηριότητας ήταν 18% και οι υπηρεσίες, όπου η υποχώρηση ήταν 25%, ενώ κατά 35% υποχώρησαν οι εξαγωγές.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

«Αττικόν»: Γιατί επιτέθηκε στη νοσηλεύτρια ο 59χρονος- Όλη η αλήθεια