ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ

ΕΘΝΙΚΑ

Oruc Reis: Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις – Συσκέψεις και ετοιμότητα για όλα!

Oruc Reis: Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις – Συσκέψεις και ετοιμότητα για όλα!
ASSOCIATED PRESS

Σε πλήρη επιφυλακή είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθώντας τις κινήσεις του Οruc Reis το οποίο πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελορίζου.

Ενδεικτικό είναι πως σύμφωνα με τις πληροφορίες ο βαθμός ετοιμότητας είναι αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Επίσης, το πρωί της Τρίτης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Πεντάγωνο, όπου οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων ενημέρωσαν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Δείτε το βίντεο:

Πού είναι το Oruc Reis

Προς το παρόν το τουρκικό ερευνητικό βρισκεται εντος Νavtex,25 μίλια περίπου απο το Καστελόριζο με πορεία βορειοανατολική.

Εκτιμάται πως εάν συνεχίσει έτσι και δεν επιστρέψει προς Δυσμάς τότε εν ευθέτω χρόνο θα βγει απο την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Δείτε το Oruc Reis στον χάρτη:

Πέτσας: Με το Oruc Reis στην περιοχή δεν πάμε σε διερευνητικές

«Όσο παραμένουν πλοία, όπως το Oruc Reis στην περιοχή, δεν πρόκειται να πάμε σε διερευνητικές επαφές, αυτό είναι ξεκάθαρο», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Υπογράμμισε επίσης πως «η ελληνική πλευρά δεν ξαφνιάστηκε» από τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός στην επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε να συζητηθεί στην προσεχή Σύνοδο το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και είπε πως αν η Τουρκία «συνεχίσει της εντάσεις θα αντιμετωπίσει κυρώσεις».

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, «το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι η διευθέτηση της μόνης μας διαφοράς, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

«Δεν μπορεί, όταν θέλεις να συνομιλήσεις για να διευθετήσεις αυτή τη διαφορά, κάποιος να δημιουργεί τετελεσμένα σ' αυτή την περιοχή. Επομένως, αυτό είναι ξεκάθαρο. Από κει και πέρα το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών είναι ενεργό κι έχει αποτυπωθεί στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι που είναι μια προσωπική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Oruc Reis: Οι τέσσερις λόγοι που επέστρεψε στην Ανατολική Μεσόγειο

Τέσσερις είναι οι λόγοι που το Oruc Reis επέστρεψε στην Ανατολική Μεσόγειο για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου, σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι CNNTurk, το οποίο επικαλείται διπλωματικές πηγές - όπως μεταδόθηκε από την ανταποκρίτρια του Open Tv, Μαρία Ζαχαράκη.

Δείτε το βίντεο:

Ποια θα είναι η επόμενη NAVTEX των Τούρκων;

Η κατάσταση με τους Τούρκους δείχνει να έχει φτάσει στο ως εδώ και μη παρέκει. Ο Ταγίπ Ερντογάν τινάζει επί της ουσίας στον αέρα όλες τις διερευνητικές επαφές βγάζοντας ξανά το Oruc Reis σχεδόν δίπλα στο Καστελόριζο. Τι ζητά; Είναι προφανές ότι ζητά επιμόνως μια συγκεκριμένη ημερομηνία για να μας σύρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μεσεγγυητή προφανώς τη Γερμανία.

Η ελληνική πλευρά παραμένει ψύχραιμη και προβληματισμένη. Αρνείται να διακόψει επισήμως τον διάλογο με την Τουρκία για να μην κατηγορηθεί σε επίπεδο Ε.Ε. και ΝΑΤΟ ότι οι διερευνητικές σταμάτησαν με υπαιτιότητα της Ελλάδας.

Παρόλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαμηνύσει στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν μπορεί να συνεχίσει διερευνητικές υπό αυτό το καθεστώς των εκβιασμών.

Η κλιμάκωση με το Oruc Reis είναι αναμφίβολα ακραία. Όμως το ερώτημα είναι: «πού το πάει ο Ερντογάν; Τι θα κάνει η Αθήνα;»

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν επιθυμεί να συζητήσει «γιαβάς – γιαβάς» μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες.

Θέλει σε χρόνο dt να βάλει στο τραπέζι όλες τις εξωπραγματικές απαιτήσεις της χώρας του και να κλείσει το θέμα του Αιγαίου όσο παραμένει ο Τραμπ στην εξουσία.

Οι 60 και πλέον γύροι επαφών από το 2001 μέχρι και σήμερα, φαίνονται πολλοί στον Ερντογάν. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιώντας για άλλη μια φορά την επίδειξη της στρατιωτικής ισχύος βγάζει το Oruc Reis στο Καστελόριζο, μαζί με τουρκικά πολεμικά πλοία προσπαθώντας να μας σύρει στο τραπέζι, σα να είμαστε χώρα που βγήκε πλήρως ηττημένη από πολεμική σύρραξη.

Η τελευταία NAVTEX που εφάπτεται με την αιγιαλίτιδα ζώνη του Καστελόριζου αποτελεί την μεγαλύτερη ίσως εκ των προκλήσεων, ενώ όπως γράφει στην «Καθημερινή» ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, κύριος Αλέξανδρος Διακόπουλος, δυστυχώς η επόμενη κίνησή του θα είναι να εκδώσει NAVTEX δυτικά του 28 μεσημβρινού.

Ο 28ος μεσημβρινός είναι το όριο της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου την οποία στη προηγούμενη ελληνοτουρκική κρίση η Άγκυρα φαίνεται να απέφυγε να πατήσει…
Σήμερα η Άγκυρα μας ζυγίζει.

Μετράει τις ελληνικές αντιδράσεις και βάσει αυτών θα κρίνει αν θα προχωρήσει και πέρα από τον 28ο μεσημβρινό…

Πηγή φωτογραφίας: Καθημερινή

Δυστυχώς ή ευτυχώς ο Ερντογάν είναι προβλέψιμος και παρά τα όσα υποστηρίζουν ορισμένοι δεν είναι ημίτρελος.

Κινείται βάση συγκεκριμένου σχεδίου και τεντώνει τις καταστάσεις στα άκρα.

«Η Τουρκία έχει αποφασίσει ότι το κοστούμι που επιχείρησε να της φορέσει η Ελλάδα για τις διερευνητικές επαφές ήταν πολύ στενό και θέλει να απεκδυθεί αυτού» επισημαίνει πολλές φορές ο Κωνσταντίνος Φίλης, από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου. Κατά την άποψη του κ. Φίλη, ο Ερντογάν «διαπραγματεύεται με συναλλακτικούς όρους με τους ηγέτες, χωρίς όρια, χωρίς κανόνες και απεχθάνεται το θεσμικό».

Όλοι οι διπλωματικοί και στρατιωτικοί αναλυτές συγκλίνουν στην άποψη ότι αν η Ε.Ε. δεν στέρξει για να ενεργοποιηθούν κυρώσεις, τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μια στρατιωτικού τύπου απωθητική απάντηση στην Τουρκία και να είμαστε καλυμμένοι με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου για να μην βρεθούμε από θύματα, θύτες…

Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Oruc Reis: Ζητά και τα «ρέστα» ο Ερντογάν - «Η Ελλάδα αυξάνει τις εντάσεις»